Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom –
w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli
Może być tak że wszystko jest w porządku.
Robisz pomiary wykorzystując sztuczne obciążenie czy antenę ?
Jakie długości kabli masz ?
Jaka moc ustawiona w radiu i czy na każdym paśmie jest taka sama (nie znam IC706)
27-06-2018, 14:23 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-06-2018, 14:23 przez SP4EJT.)
Jeżeli masz w skrzynce pokrętło "antena selector" masz w prawą stronę (czyli skrzynka pominięta) i mierzyłeś na sztucznym obciążeniu to ja nie wiem.
Sprawdź czy zmiana kabla na inny ... szczególnie chodzi mi o długość wpłynie na wskazania - to jedyny pomysł jaki mam w głowie.
A radio jest pewne ? chodzi mi o to czy wcześniej pokazywało na innym mierniku poprawne moce ?
28-06-2018, 13:19 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-06-2018, 13:20 przez SQ8NZD.)
Jak amperaż jest odpowiedni dla mocy oddawanej nadajnika transceivera (100 Watt) to znaczy, że radyjo jest sprawne tylko coś dzieje się na linii TRX > skrzynka antenowa.
Największy pobór mocy jest na paśmie 20m. Cała reszta to 8 Amper
Może kabel ? ..... Ale nie mam RF-7, bo cała moja instalacja antenowa jest na "styk".
Ciekawe to jest. 12A przy tylko 12V to 144W. 5W w antenę a gdzie reszta? I skąd taka moc teoretyczna w (chyba) 100-watowym radiu. Podejrzewam że wskazania zasilacza nie są prawdziwe. Jak masz możliwość to zobacz na innym zasilaczu
20-07-2018, 7:30 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-07-2018, 7:30 przez SQ8NZD.)
Jacku.... To na bank skrzynka jest pyknięta.
Powinna wskazywać przynajmniej 100W. Jak by zasilacz był zwichrowany to przy odbiorze pokazywałby nie wiadomo co. A tak wskazania są pewne.
Na 3.7 i 7 MHz przy nośnej na sztucznym obciążeniu pokazuje 8 A i na innych pasmach też tyle. Jedynie 20m jest jakimś ewenementem.
A zasilacz jest nówka !! Przy odbiorze wskazówka na około 1.5-2A