Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
Zainteresowanie i tak jest duże... Kończę nowszą wersję płytki z pracującym SPI na nowym wyświetlaczu.
Co do firmware to aktualny obsługuje wszystkie typy wyświetlaczy automatycznie. pod koniec stycznia (tutaj) wprowadziłem unifikację. Czyli obecnie mamy:
1. 320x240 SPI
2. 320x240 równoległy
3. 480x320 SPI Raspberry Pi
4. 480x320 równoległy (działa nowy wyświetlacz z tasiemką 40 pin jak i odlutowany z wyświetlacza RPi 44 pin).
W przygotowaniu (obecnie testuję) obsługa nowego 40pin w trybie SPI właśnie dla mcHF. Wszystko odbywa się automatycznie, jaki wyświetlacz wsadzisz, firmware go rozpoznaje i użyje layoutu dla konkretnej rozdzielczości. Nie ma znaczenia wielkość Flash procesora i jego rodzaj, jedynie dla 512kB nie ma nowych czcionek. Oczywiście wszystko pracuje na UI mcHF i OVI40.

Edit: z braku RF do OVI głównie pracuje właśnie na mcHF z moją przejściówką. A co do Chrisa to jako autor tego rozwiązania, porozmawiam z nim.
73 Sławek
Odpowiedz
(17-02-2018, 21:17)SP3OSJ napisał(a): Robert to chyba nie ma sensu. Ten dotyk to jest trochę na wyrost zwłaszcza przy tak małym ekranie. Spróbuj załadować najnowszy soft bo tam to co jest w dotyku jest zdublowane dodatkowo w menu. Napracujesz się, a końcowy efekt może Ciebie nie zadowolić i się tylko zniechęcisz.
Z nowym softem krzaki. Zatrzymuje się na ekranie startowym z numerem softu. LCD HY28B IM2,IM0 zworki, IM1 brak zworki.
Odpowiedz
Robert,
to ciekawe, jakieś komunikaty błędów? Podaj rodzaj procesora (typ), nr wersji firmware, albo lepiej zrób fotkę ekranu w momencie zwisu.
73 Sławek
Odpowiedz
Ja na tej czerwonej UI to trochę się nasiedziałem.
Dopiero jak zastosowałem LCD typ A to wszystko zaczęło
śmigać.Ta płyta z FW 0_219_26_4 jako tako pracuje z lcd"B"
Żadna FW od DF8OE z LCD B nie pracuje.Nie chodzi o program
ale PCB ma polikwidowane pady pod pewne rezystory,czyli ma
pozwierane niektóre ścieżki.Wina takiej sytuacji leży na PCB UI.
Dlatego wcześniej pytałem z ciekawości.
Płyta jest pod LCD 28A
Andrzej
Odpowiedz
HY28A od HY28B różni się wyprowadzeniami portu SPI i brakiem portu równoległego (też odrobinkę programowo, ale to jest uwzględnione w firmware). Czy nie lepiej porównać schemat płytki "czerwonej" ze schematem płytki UI mcHF i zrobić przeróbki zgodnie z zalecanymi poprawkami na stronie wiki UHSDR?
73 Sławek
Odpowiedz
Ja to tylko ustaliłem.
Niektóre ścieżki są zwarte pod procesorem.
Jak Ktoś chce je przeciąć to niech próbuje.
Ja wstawiłem HY28A i mam spokój.
No trochę ekran przesunięty względem przycisków.
Mnie to zadowala.
Dodam jeszcze,że czerwona płyta RF to dla tego urządzenia dopiero może zadowolić.
Zwłaszcza PA.Rozwiązanie całego toru Pa to "majstersztyk"
Na wszystkich pasmach 16W.
Andrzej
Odpowiedz
.....
Odpowiedz
(18-02-2018, 14:30)SP9BSL napisał(a): HY28A od HY28B różni się wyprowadzeniami portu SPI i brakiem portu równoległego (też odrobinkę programowo, ale to jest uwzględnione w firmware). Czy nie lepiej porównać schemat płytki "czerwonej" ze schematem płytki UI mcHF i zrobić przeróbki zgodnie z zalecanymi poprawkami na stronie wiki UHSDR?
Nie mam schematu płytki czerwonej, może ktoś posiada i podeśle.
Wcześniejsze softy DF8OE - biały ekran, ale czytając ostatnie zmiany w oprogramowaniu wgrałem i przynajmniej coś wyświetla - logo startowe.

(18-02-2018, 14:40)SP6AUO napisał(a): Zwłaszcza PA. Rozwiązanie całego toru Pa to "majstersztyk"
Na wszystkich pasmach 16W.
Jaką masz wersje PCB, ja mam 1.1 i nie tak łatwo było mi okiełznać to PA, za duże wzmocnienie na Q4a i Q4b....

Odpowiedz
To znaczy że to nie problem wyświetlacza (to urządzenie cyfrowe i albo działa albo nie). Wstaw zdjęcie to sprawdzę na czym może się zatrzymywać, może coś poradzimy.

------------------
Artur: masz schemat tej płytki??
73 Sławek
Odpowiedz
.....
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości