Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
Witam,

A teraz o moich "ukochanych" W10 w aspekcie M0NKA. Windowsy oryginalne posadzone na Samsungu I5 64b. Moją podstawową platformą (nie lubię laptopów)
jest stacjonarny W7 32b, na której mam IDE Arduino, AE6 i takie tam... Ostatnio grzebię przy Teensy 3.2 (świetna zabawa). Dlaczego wspominam Teensy - za chwilę.
Dokończyłem Eagla od Artura i postanowiłem sprawdzić DFU i CAT (ST_Link opanowałem). Pod W7 pojawia się w Menedżerze urządzeń: "STM Device in DFU Mode" i to jest ok. Natomiast po aktywowaniu CATa w menu, W7 znalazły sobie sterownik od Teensy: "Teensy USB Serial Com26". Zadziałało automatycznie i jest OK...
Przeszedłem na laptopa mając przed oczyma zapewnienie, że dla W10 sterowniki dla CATa pojawią się automatycznie. Do tej pory ich nie ma... Natomiast w menedżerze, w zakładce "PORTY" widzę DWA (!) "USB interface mchf" z żółtymi tablicami. Próba automatycznej aktualizacji sterownika kończy się raportem: "Sterownik nie jest przeznaczony dla tej platformy", po czym z zakładki "Porty" znika jeden USB interface mchf i pojawia się nowa zakładka "Inne urządzenia" z ikonką "Com.." oczywiście z żółtą tablicą...Próba aktualizacji z takim samym komunikatem. W temacie DFU po zainstalowaniu stosownego drivera ze strony LINK .
Ciekawostką jest,że laptop obsługuje bez problemu oryginalnego FT-817 via BT(38400).
Być może mam zaśmiecone W10 - macie jakieś rady?

------------------------------------------------------------------------------

Edit: W10 domaga się update'a - zrobię to, trochę potrwa....
73 Staszek SP2GNB
Odpowiedz
Kolego Sławku.
Jak zobaczyłem ver FW którą zastosował Robert to tylko
podpowiedziałem jaką i gdzie pobraną ver zastosowałem.
A dlaczego jest dobra ?
Wcześniej miałem chyba D.2.7.77
To był ślimak .S-metr i fala wolno reagowały.
Ver D2.5.106 mnie zadowala.
I tyle.
Pozdrawiam
Andrzej
Odpowiedz
Witam,

Ciąg dalszy W10 story.... Otóż laptop miał wyłączony upgrade, bo od początku (2013) służył celom edukacyjnym, a potem z doskoku. Zrobiłem upgrade, trwało to i trwało, ale efekt jest dobry. Dlaczego dobry, a nie bardzo dobry? bo 20% odpaleń jest nieudanych (trzeba wtedy na gorąco na chwilę rozłączyć usb) i działa dalej. Mnie to wystarczy, a dalej szukać mi się nie chce....
Wniosek: Upgrade W10 jest jednak konieczny, choćby od czasu do czasu....
73 Staszek SP2GNB
Odpowiedz
(16-02-2018, 19:27)SP3OSJ napisał(a): To bedzie trudne, bo bedzie wymagalo poprzecinania sciezek i zrobienia nowych.

Wiem, że taka przeróbka jest nieunikniona. Sądziłem, że ktoś już przerabiał PCB i dostosowywał pod nowe softy.
Chyba, że Artur nakierujesz mnie mniej więcej jak przekrosować.

Odpowiedz
.....
Odpowiedz
(17-02-2018, 21:17)SP3OSJ napisał(a): Robert to chyba nie ma sensu. Ten dotyk to jest trochę na wyrost zwłaszcza przy tak małym ekranie. Spróbuj załadować najnowszy soft bo tam to co jest w dotyku jest zdublowane dodatkowo w menu. Napracujesz się, a końcowy efekt może Ciebie nie zadowolić i się tylko zniechęcisz.

Skoro wszystko działa także bez dotyku, to wpadł mi do głowy pomysł, myślę, że do wykonania przez obecną tutaj ekipę. Marzyłby mi się trx z wyświetlaczem monochromatycznym typu transflective, żeby uzyskać 100% czytelność w słońcu podczas wyjazdów w teren, jak również w ciemnościach, z użyciem podświetlenia. Mam poskładany standardowy mcHF v0.6, jednak czytelność w dzień na zewnątrz jest krótko mówiąc kiepska.
Pewnie konieczne byłoby jakieś dopasowanie hardware do podłączenia takiego wyświetlacza (który też trzeba wybrać). Najwięcej kłopotów sprawiłoby pewnie przejście z treści kolorowej na monochromatyczną z zachowaniem funkcjonalności.

Co o tym myślicie?

Pozdrawiam,
Paweł
Odpowiedz
Paweł,
nie będzie to lepiej działać niż stara poczciwa 817-tka,bo w zasadzie to o co pytasz sprowadza się do zrobienia właśnie przenośnego radia w teren. Cały plus mcHFa to właśnie ten kolorowy wyświetlacz. Na czarno białym trzeba by wyciąć widmo i wodospad bo na takim wyświetlaczu widma i tak nie zobaczysz (wszystko będzie rozmazane). Może kiedyś jak pokażą się oledy "dla mas", lub ktoś opanuje wyświetlacz od Samsunga Galaxy to uda się żeby w słońcu też było widać... Moim zdaniem zbyt dużo roboty na obecnym etapie (cofanie się w rozwoju).
73 Sławek
Odpowiedz
......
Odpowiedz
(17-02-2018, 22:58)SP9BSL napisał(a): Paweł,
nie będzie to lepiej działać niż stara poczciwa 817-tka,bo w zasadzie to o co pytasz sprowadza się do zrobienia właśnie przenośnego radia w teren. Cały plus mcHFa to właśnie ten kolorowy wyświetlacz. Na czarno białym trzeba by wyciąć widmo i wodospad bo na takim wyświetlaczu widma i tak nie zobaczysz (wszystko będzie rozmazane). Może kiedyś jak pokażą się oledy "dla mas", lub ktoś opanuje wyświetlacz od Samsunga Galaxy to uda się żeby w słońcu też było widać... Moim zdaniem zbyt dużo roboty na obecnym etapie (cofanie się w rozwoju).

W zasadzie jest w tym trochę racji. Ja bym jednak chciał taką 817 z możliwościami mcHF. I to nie chodzi tu o wodospad, a raczej o DSP, FreeDV, interfejs PC, wbudowane emisje cyfrowe, itp.
OLED to faktycznie dobry kierunek, tylko póki co ta cena...

Dzięki za opinie.

Pozdrawiam,
Paweł
Odpowiedz
.....
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości