Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
Witam,
Gdyby w nowych FW dołożyć po 1 pikselu między cyframi (w sumie 5) byłoby miodzio. Chyba, że się mnie mieści...
73 Staszek SP2GNB
Odpowiedz
(01-02-2018, 10:19)SQ9RNV napisał(a): Przy kalibracji dzialal, kalibracje przeszedl ale w systemie tylko wykrywal nacisk. Zrobilem kolejne kilka kalibravji i to samo. Teraz juz dostaje blad przy kalibracji ze kontroler nie wykryty. Pewnie wymiana lcd mnie czeka, a dopiero co na stale wlutowany...
!! nie rób tego! Tak montują chińskie klony bo żal im 5 centów na gniazda. Twoja obudowa wymusza lutowanie?

Staszek: trzeba przedefiniować fonty żeby takie coś zrobić. Tam jest po prostu ciasno, może faktycznie przesadziłem przy definicji czcionek - pomyslimy...
73 Sławek
Odpowiedz
Tak, z powodu chinskiej obudowy lcd zostal wlutowany bezposrednio bo inaczej sie nie miesci. Ostatnio na forum Sulingen czytalem ze da sie rowniez przyciąc szyny i skrocic piny lcd i tez sie potrafi zmiescic. Z drugim V0.6 musze inaczej pokombinowac.

Zeby miec takie ladne czcionki freq. trzeba miec inny procesor? Ja mam 407.
---------------
Pozdrawiam,
Rafał SQ9RNV
Odpowiedz
Procesor musi mieć min. 1MB flash. Dla mniejszych wyłączyliśmy taką możliwość.
Staszku: zmieniłem szerokość fontów o jakieś pół piksela. Wydaje mi się że jest lepiej. Dodatkowa opcja w menu Display to możliwość zmiany fontów częstotliwości na stare/nowe (ostatnia pozycja w menu Display). Oczywiście ogólnie dostępne od jutra.
73 Sławek
Odpowiedz
Dziękuję Sławku, obejrzę tak szybko jak się da...
73 Staszek SP2GNB
Odpowiedz
Nie wcześniej niż pojawi się wersja 2.7.84
73 Sławek
Odpowiedz
Pół piksela - pięknie wygląda... I jeszcze możliwość zmiany kroju fontów... Dobra robota...

Edit: gdzie znajdę log wprowadzanych zmian?
73 Staszek SP2GNB
Odpowiedz
Też fajnie wygląda czcionka retro.
Znalezione w internecie.

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
Tak, była taka propozycja na początku grudnia od kolegi Maaberu (Japonia) jak to opisał: te fonty mają osobowość Smile To są fonty wycięte z konsoli z lat 80-tych. Po fali krytyki (bardzo słaba czytelność) zostało to odrzucone (ale nie wycięte więc każdy z wiedzą jak skompilować firmware może sobie je włączyć).
73 Sławek
Odpowiedz
.....
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości