Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator EU1KY
Witam.Ileś tam postów wcześniej jest mowa o nowej wersji analizatora czy wiadomo coś na ten temat.
Odpowiedz
(24-01-2018, 21:27)SP1NV napisał(a): Witam.Ileś tam postów wcześniej jest mowa o nowej wersji analizatora czy wiadomo coś na ten temat.
Jeżeli chodzi o nowy firmware DH1AKF to moim zdaniem godny polecenia, wgraj sobie i sam ocenisz zawsze można wrócic do poprzedniego. Dodane nowe okno MULTI bardzo przydatna opcja etc.
Odpowiedz
Dzień dobry Smile
Postanowiłem mieć ten analizator w swoim shacku Smile
Kupiłem gotową złożona płytkę , disco , wsadziłem w aluminiową obudowę Smile
Zrobiłem kalibrację OSL, przełożyłem zworkę na WORK.
Teraz moje pytanie brzmi: podłączyłem do analizatora sztuczne obciążenie a ten pokazuje że SWR wynosi od 1 przez 199 a nawet 1999.
Gdzie może tkwić problem ? Zły balun ?
Pozdrawiam Artur
Odpowiedz
Kalibracja post #49
Czy kalibracja rezystorami 5,50,500R?
Czy podłączony jest kabel audio?
...
Rozumiem, że generator działa.
Odpowiedz
Ok, spróbuję jeszcze raz na spokojnie po kolei.
Ok wszystko się udało. Poszedł format karty, obie kalibracje i ruszyło Smile
Dziękuje i pozdrawiam Smile
Pozdrawiam Artur
Odpowiedz
Witam
Ja mam pytanie dotyczące obudowy. Mam do dyspozycji drukarkę 3d i mam pytanie do kolegów czy jest możliwe zdobycie pliku do załadowania do drukarki w celu późniejszego wydruku. I drugie pytanie to czy znacie jakiś produkt do pomalowania tej obudowy od wewnątrz tak aby robił za ekran. Ja mam spray z cynkiem, taki de elementów metalowych w celu zabezpieczenia. Mogę go zastosować? A może jest możliwość zdobycia farby miedzianej?

Pozdrawiam
Wojtek

Toledo

Hiszpania
Odpowiedz
Witam,

Co do obudowy - to nie wiem, czy ktoś drukował taką, więc z plikami może być ciężko.

Ale chyba szybciej i prościej jest zastosować jakąś aluminiową. Wystarczy tylko wyciąć otwór na ekran.

W przypadku obudowy drukowanej - znacznie lepiej sprawdzi się taśma aluminiowa lub miedziana z podkładem klejącym - tak jak w taśmie klejącej.

73 Paweł
Odpowiedz
Jak ekran magnetyczny to tylko blacha z miękkiej stali, jak elektrostatyczny może być z grafitu np. Spray GRAPHIT 33 firmy KONTAKT CHEMIE.
W sprzedaży są też tamy elastyczne np.: ZipMesh - Samoprzylepna taśma ekranująca z siatką miedzianą.
Odpowiedz
(10-02-2018, 1:43)EC4AGT napisał(a): I drugie pytanie to czy znacie jakiś produkt do pomalowania tej obudowy od wewnątrz tak aby robił za ekran.
Ja stosuję farbę NSCP https://sklep.semicon.com.pl/shop2/nscp4...?lang_id=3 - sprawdzone osobiście w wielu zastosowaniach i badaniach kompatybilności elektromagnetycznej.
73 Wojtek
Odpowiedz
Jak zgrać z analizatora zrzuty ekranu ?
Pozdrawiam Artur
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości