Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
..... i jeszcze jak by dołożyć do tej płytki przekaźnik żeby było dwa gniazda antenowe...
Odpowiedz
Przemek
Ja rowniez pisze sie na plytke PA i plytke sterownania zewnetrznego PA. Po jednej sztuce.

Dzieki
Arek
K2KP
Odpowiedz
Nie mogę ingerować w płytkę autora. Mam tylko zgodę na wykonanie płytek.
Jeśli będzie udostępniona płytka z dodatkowymi elementami oczywiście taką zamówię.
PANOWIE!! Zamówienia na priv, proszę żadnej komercji co zamulamy wątek.
Odpowiedz
(04-01-2018, 17:25)SP8UFT napisał(a): ..... i jeszcze jak by dołożyć do tej płytki przekaźnik żeby było dwa gniazda antenowe...

Tomku za chwilę się okaże, że nie skończymy tego radia, bo po wprowadzeniu 2 przekaźników będzie potrzebna kolejna modyfikacja softu - w obecnym nie ma możliwości sterowania dwoma przekaźnikami. Ja specjalnie wyrzuciłem przekaźnik, aby dostosować płytkę do aktualnego oprogramowania.
(04-01-2018, 16:39)SQ3AUP napisał(a): Witam.
Jak już są poprawiane płytki HUSARKA DSP to można poprawić płytkę antenową - zamiast złącz CRIMP 2 pin dla sygnałów w.cz. zastosować złącza SMA. Dla mocy 20W wystarczą a jak ktoś będzie lutował koncentryk bezpośrednio to i tak zalutuje. CRIMP dla w.cz. trochę niefachowo.
Darek

Darku to moje 3 radio, w którym zamiast gniazd i wtyków SMA stosuję CRIMP lub Goldpin (kiedyś pokazałem to na fotce w wątku Husarka analogowego). Wiem, że to może nie do końca profesjonalne, ale przy tych częstotliwościach i mocach naprawdę nic się nie dzieje złego, a mnie chodziło o to, że istotnie maleje koszt wykonania radia. W Husarku DSP może nie ma tak wielkiego problemu, ale budując Husarka analogowego stwierdziłem, że na złącza SMA + zaciskarka wydam ok. 200 zł. Trzeba przyznać, że jest to kawałek grosza - dlatego podjąłem decyzję o innym rozwiązaniu. Na płytkach fabrycznych było już miejsce na gniazda SMA, ale w tych miejscach zastosowałem dla sygnałów w.cz (oprócz sygnału z generatora SI-570) złącza goldpinowe. Projekt płytki antenowej jest dostępny - jeśli ktoś uzna, że musi mieć w tym miejscu SMA to nic nie stoi na przeszkodzie, aby to uwzględnić.
Bogdan
Odpowiedz
Bogdan.... chodzi mi o to żeby ta płytka była podobna do tej z analogowego Husarka. Przecież nie trzeba tego sterować z softu wystarczy wstawić "guzik" na płycie czołowej i po sprawie. Przynajmniej tak to widzę.
Odpowiedz
Tomek jest wyjście z sytuacji. Robisz płytkę z analogowej wersji Husarka i już. Moim zdaniem nie ma sensu ,,ukwiecać" przełącznikami płyty czołowej radia.
Bogdan
Odpowiedz
Mam pytanie odnośnie PA ze sterowaniem mocą za pomocą diod PIN. Który to projekt, bo już się pogubiłem?
Odpowiedz
W poprzednim analogowym Husarku na płytce PA była regulacja mocy wyjściowej za pomocą diod PIN. Proponuję wykorzystać tą płytkę ale z pominięciem w/w regulacji.
Pozdrawiam,, Janusz.
Odpowiedz
Witam,
Poproszę Jurka SQ9RFC o wyczyszczenie swojej skrzynki odbiorczej lub(i) kontakt ze mną.
73 Staszek SP2GNB
Odpowiedz
Witam
Kieruję pytanie do osób które (jeśli są tu na forum), tak jak ja ostatnio zakupiły zmontowane i uruchomione moduły radiowe w DW_RADIO.
Moja płytka wykazuje bardzo duże "mikrofonowanie" przy pukaniu w dowolnym miejscu pcb.
Czy Wasze moduły też mają taką tendencję czy trafił mi się taki egzemplarz?
Z góry dziękuję za informację.
Serdecznie pozdrawiam.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości