Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Miernik OZ2CPU
RFsim pokazuje przy tych wartościach -34dB
Odpowiedz
Zbudowałem miernik OZ2CPU i mam problem z enkoderem. Nie działa przełączanie w dół , w górę działa dobrze. Sprawdziłem wszystkie połączenia, napięcia. Wymieniłem procesor z 876A na 876, ale bez rezultatu. Wgrany soft 104 ze strony autora. Może ktoś spotkał się z takim problemem, lub naprowadzi gdzie błąd.
73! Zbyszek
Odpowiedz
Jedną nogą impulsujesz, drugą przełączasz góra dół.
Nie każdy impulsator to potrafi.
Popróbuj na przyciskach.
Odpowiedz
Kojarzę coś podobnego źle podłączony impulsator
Odpowiedz
To nie jest wina impulsatora, zwieranie pinów do masy bez impulsatora tez nie działa. Działa tylko w górę. Na obu pinach z procesora jest 5V. Pozostałe przyciski działają normalnie. Procesor programuję w fabrycznym programatorze i przechodzi weryfikację. Zostają jeszcze bity konfiguracyjne, ale ustawiam zgodnie z tabelą ze strony autora.
73! Zbyszek
Odpowiedz
Dzięki koledze Robertowi SQ8AQX , który wyjaśnił zasadę przełączania problem został rozwiązany. Symulacja przez zwieranie pęsetą potwierdziła poprawne działanie .Dobrany odpowiedni enkoder działa prawidłowo.
Dziękuję wszystkim za pomoc i cenne uwagi.
73! Zbyszek
Odpowiedz
A podzielisz się informacja jaki enkoder zastosowałeś? Też składam ten miernik i czeka mnie zakup enkodera.
Odpowiedz
(31-12-2011, 12:22)SQ8Z napisał(a): ...Po uruchomieniu jego dokladnosc to +/- 1dBm ;-) i owszem mozna go skalibrowac ale nie metodmi kalibratorow wykonanych na kolanie w domu ;-).
Bede niebawem swoj OZ2CPU przekladal do mniejszej puszki i wtedy pozwole sobie uzupelnic ten watek, na razie wykonanie z 2007 roku ;

vy 73!
Krzysztof Sip
SQ8Z

Kolego Krzysztofie, przepraszam za wyrwanie "do tablicy", po prostu mam na finiszu ten miernik i szukając przydatnych informacji odgrzebałem niniejszy wątek i znalazłem Twój wpis.
Napisz coś więcej o kalibracji miernika i ewentualnie uzupełnij wątek (zgodnie z obietnicą) Blush.

VY 73! Jerzy SP9VNM
Odpowiedz
http://www.mikrofale.net/OZ2CPU_MW/elektor_02a016.pdf
Na 7 stronie jest opisana kalibracja .
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości