Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tranciever Тюльпан-DSP
Witam Panowie,
Mam może banalne pytanie , jak wymierzyć cewki z zakresu 250nF;330nF;470nF;500nF;680nF które znajdują się w filtrach pasmowych Tulipanka , mam nawinięte ale nie wiem czy jest poprawna indukcyjność.Mam prosty mierniczek wg SP7DQR i chyba będzie kicha.
Pozdrowienia
Odpowiedz
Witam zmierzyć w uH nie w Farada miernik SP7DQR wystarcza bo filtry chodźą szeroko
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
Odpowiedz
Pomiar pomiarem indukcyjności ale warto by było zobaczyć charakterystyki poszczególnych filtrów na jakimś NWT
Odpowiedz
nawinięcie indukcyjności zgodne z dokumentacją (odpowiedni rdzeń i drut) gwarantuje ich odpowiednie parametry i to wystarcza w zupełności ....
Odpowiedz
Panowie,
A jak nawinąć , trafko na rdzeniu BN-43-302 , to te trafko na wejściu antenowym , Artur SP3OSJ nic nie mówi o tym , jak sobie z tym poradziliście ?
Pozdrowienia
Odpowiedz
Witaj Adam

Tutaj masz cały temat:

73
Wojtek
Odpowiedz
Mam pytanie odnośnie jakości elementów. Czy myślicie, że jest sens w module AVALA stosować rezystory metalizowane 0,5% i kondensatory foliowe (przynajmniej w bloku filtrów)? Jestem na etapie kompletacji elementów i może warto zrobić eksperyment, czy wysokiej jakości elementy bierne coś polepszą.
Uciekajcie szybko dzieci, gdy świetlówka sama świeci!
Odpowiedz
Cześć Wojtek,
Serdeczne Ci dziękuje za tak precyzyjne pokazanie tematu tego trafka.
Pozdrawiam

(22-06-2017, 14:13)SP4EBI napisał(a): Witaj Adam

Tutaj masz cały temat:

73
Wojtek

Odpowiedz
Nowy Tulipan do zobaczenia tutaj: https://youtu.be/ImGPqI0_PME

73
Wojtek
Odpowiedz
.....
Odpowiedz