Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tranciever Тюльпан-DSP
No to jest to ciekawostka. Być może jest tak jak podejrzewasz, ale to rzeczywiście fajna sprawa.
73
Wojtek
Odpowiedz
Do czasu aż układ nie zadziała tak jak powinien, czyli np wystawi dwa wyjścia, które wzajemnie się wykluczają. To będzie zabawa.
Odpowiedz
(14-04-2017, 1:33)SP3OSJ napisał(a): Przypadkowo odkryłem to że 74HC595D w tandemie z ULN2803A (pewnie z ULN2003D tez) nie musi miec zasilania (5V) by poprawnie dekodował MOSI. Nie wiem czy 74HC595D zasilany jest wtedy z impulsów które na niego przychodzą z procesora (3V3) czy też zasilanie idzie w jakiś sposób z 12V od ULN2803A - ale to działa, wiec nie trzeba w PA robić stabilizowanego napięcia 5V jesli ma ono zasilać tylko 74HC595D.

Heh, ręce opadają....

Koledzy, czy nie przyszło komuś do głowy składając urządzenie, aby zapoznać się z kartami katalogowymi zastosowanych w projekcie układów ? Budowanie i uruchamianie urządzeń nie polega tylko na powielaniu schematów i obkładaniu PCB elementami zgodnie z dokumentacją. Dobrze też jest zaglądnąć do kart katalogowych zastosowanych elementów żeby wiedzieć dlaczego akurat tak to działa, a nie inaczej.

Arturze, jeżeli zechcesz i zaglądniesz do załącznika do działu Protection Circuitry na stronie 8,
to nagle się okaże, że...... takie zachowanie układu 74HC595 oraz setek innych modeli z takim zabezpieczeniem wejść, jest oczywiste. Nie oznacza to, że tak można to robić, bo to jest proszenie się o bardzo duże kłopoty. Ten egzemplarz działa, inny już nie będzie. Po to są nóżki VCC aby podpinać do nich zasilanie i to nie podlega absolutnie żadnej dyskusji.

Wystarczy tylko chcieć odrobinę zgłębić wiedzę, co nie wszystkim jest na rękę...

.pdf   scla007a.pdf (Rozmiar: 207.24 KB / Pobrań: 1,433)
73 Paweł
Odpowiedz
No to Paweł dał nam w święty dzień reprymendę! Może masz i rację Paweł ale jak amatorzy zaczną szukać kart katalogowych do układów których działanie jest znane to nie miałby czasu na dłubaninę. No i oczywiście takie przypadkowe zachowania z pewnością nie są opisane. HuhBig Grin

73
Wojtek
Odpowiedz
No przepraszam. A skąd jest znane działanie układów? Z poczty pantoflowej? Od wróżki? Smile
Odpowiedz
.....
Odpowiedz
Witam,
Spotkal sie moze ktos z mniejsza moca w pasmie 17m ? Sprawa dotyczy wersji od Artura. Koncowka mocy dziala poprawnie ( jak podlacze generator na wejscie i ustawie 18mhz to mam 15W bez problemu). Wyglada na to ze z "posredniej " wychodzi slabszy sygnal. Tylko dziwne ze tylko w pasmie 17m. Jakies zmiany w oprogramowaniu DSP? ( mam wgrane oprogramowanie do dsp ze strony artura a sterownik najnowszy z rosyjskiego forum).
Arek
K2KP
Odpowiedz
.....
Odpowiedz
Czesc,
Niestety jak tak zrobie to jest jeszcze mniejsza moc ok 5W. Probowalem z rowniez zmienic odwrotnie band 6 na 8-13.5 a 7 na 13.5-30 ( wtedy 7 bank bedzie pracowal z 20m) i moc na 20m tylko nieznacznie spadla z 20w na 17W. Dodam ze w normalnej standartowej konfiguracji mam na 17m ok 10w.
W zalaczniku pomiary bpf - dla banku 7. Witac ze przenosi od 14.5 do 35 w miare rowno. Tak wiec BPF jest ok.

Odpowiedz
.....
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości