Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
Wcale nie potrzeba sprzętu za kilkanaście tyś .$.
Trzeba tylko wiedzieś co gdzie i po co sie mierzy lub ogląda
Trzeba znac także ograniczenia wynikające z użytej aparatury
Odpowiedz
Minimalnie na DISCO dałem rady zejść do 1MHz.Na wyjściu generatora około 4MHz.
Pasmo oscyloskopu ma spory zapas a mimo to dobrego prostokąta brak.Może to wina sondy.
Przebieg zbliża się jednak do prostokąta.Mam nadzieję,że z płytką VFO Husarka DSP wszystko ok
a jedynie marny sprzet pomiarowy pokazuje jakieś wady przy pomiarze sygnałów prostokątnych.
Filtr dolnoprzepustowy 20MHz sprawdzałem.Jest regulowany w szerokim zakresie ale był wyłączony.
Jak włączyłem i ustawiłem filtr na 20MHz to pomiar generatora VFO z band 40m czyli sygnał >28MHz
znika z ekranu.

Powód oglądania to oczywiście sprawdzenie czy VFO działa poprawnie i tzw.chęć poznawcza.
Wcześniej nie miałem okazji bawić się takimi sygnałami.Napisaliście mi Koledzy o przebiegach prostokątnych i
wymaganym pasmie x10 to się trochę zmartwiłem,że może nie dam rady
z tym sprzętem co posiadam uruchomić Husarka DSP.To byłaby dla mnie porażka.
Dziękuję za radę odnośnie nie patrzenia na kształt przebiegu VFO a jedynie na częstotliwościomierz.
Funkcja częstotliwościomierza działa też dla band 50MHzx4.Jest widoczne około 200MHz przy wcz 7mV.
FFT wygląda raczej zgodnie z Twoim opisem więc chyba mogę zakończyć testy kompletnego VFO.Reszta będzie już na module radiowym.
Dziękuję serdecznie Paweł za kolejne pomocne rady.

.gif   band_1MHz_test.gif (Rozmiar: 16.2 KB / Pobrań: 2,730)
.gif   50MHz_licznik.gif (Rozmiar: 11.92 KB / Pobrań: 2,612)
Wojc!o
Odpowiedz
Koledzy,
Czy możemy prosić o wygenerowanie widoku płytki radiowej Husarka DSP z aktualnymi elementami (luty 2017) ? Pozwoli to na wydruk i ułatwienie montażu.
Z góry dziękuję
Greg
Odpowiedz
Kolego na stronie 38 post 378
Odpowiedz
Dziękuję.
To już mam, ale potrzebuję wydruk ze schematu z lutego.
Odpowiedz
Strona 1 post #9 pierwszy załącznik po prawej. Chyba znowu najciemniej pod latarnią?
Bogdan
Odpowiedz
(22-03-2017, 13:32)GREG napisał(a): Koledzy,
Czy możemy prosić o wygenerowanie widoku płytki radiowej Husarka DSP z aktualnymi elementami (luty 2017) ? Pozwoli to na wydruk i ułatwienie montażu.
Z góry dziękuję
Greg

Witam Greg.Zmieniły się 4 elementy w prawym dolnym rogu widoku mr bottom.
Wydrukuj proszę plik mr ze strony 38 i nanieś poprawki jakimś flamastrem.
Mam nadzieję,że się nie pomyliłem.

.gif   mr bottom_luty2017.gif (Rozmiar: 185.92 KB / Pobrań: 3,530)
Wojc!o
Odpowiedz
Witam
Ponieważ radio żyje już własnym życiem, przedstawiam kilka zdjęć.
Radio zostało wykonane jako konstrukcja modułowa.
Odpowiedz
Witam

Radio zostało wykonane jako konstrukcja modułowa:
a - moduł cyfrowy
b - moduł radiowy
c - stopień mocy

a - w przedniej części (zamknięta aluminiowa obudowa) jest mod.DISCOVERY, adapter, płytka przetwornicy , oraz interfejs do CATA.

b - następna całkowicie ekranowana obudowa zawiera płytkę radiową, generator, oraz BPF-y i LPF-y. Te dwa moduły (cyfrowy i radiowy) pełnią rolę samodzielnego odbiornika.
Na tylnej ściance znajdują się gniazda anteny, zasilania i złącza do podłączenia modułu stopnia mocy, który jest wstawiany nad mod. radowym.

c - teraz jest to wzmacniacz oddający 100W do 200W w zależności od napięcia zasilania. Konstrukcja Józefa SP9HVW przedstawiona w Burzeninie 2015r na konkursie PUK.
Docelowo będzie prawdopodobnie wzmacniacz o mniejszej mocy.
Odpowiedz
Witam

Radio zostało wykonane jako konstrukcja modułowa:
a - moduł cyfrowy
b - moduł radiowy
c - stopień mocy

a - w przedniej części (zamknięta aluminiowa obudowa) jest mod.DISCOVERY, adapter, płytka przetwornicy , oraz interfejs do CATA.

b - następna całkowicie ekranowana obudowa zawiera płytkę radiową, generator, oraz BPF-y i LPF-y. Te dwa moduły (cyfrowy i radiowy) pełnią rolę samodzielnego odbiornika.
Na tylnej ściance znajdują się gniazda anteny, zasilania i złącza do podłączenia modułu stopnia mocy, który jest wstawiany nad mod. radowym.

c - teraz jest to wzmacniacz oddający 100W do 200W w zależności od napięcia zasilania. Konstrukcja Józefa SP9HVW przedstawiona w Burzeninie 2015r na konkursie PUK.
Docelowo będzie prawdopodobnie wzmacniacz o mniejszej mocy.

Załączone pliki
.jpg   husarek1.jpg (Rozmiar: 131.09 KB / Pobrań: 3,202)
.jpg   20170323_132006A.jpg (Rozmiar: 131.51 KB / Pobrań: 3,163)
.jpg   20170323_131411A.jpg (Rozmiar: 255 KB / Pobrań: 3,027)
.jpg   20170323_131751A.jpg (Rozmiar: 156.74 KB / Pobrań: 3,031)
.jpg   20170323_132107 A.jpg (Rozmiar: 142.24 KB / Pobrań: 1,483)
.jpg   20170323_132229A.jpg (Rozmiar: 143.83 KB / Pobrań: 1,374)
.jpg   20170324_181732 B.jpg (Rozmiar: 135.16 KB / Pobrań: 1,400)
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: SP5FJJ, 1 gości