Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
Sad 
Witam,

Uruchomiłem część odbiorczą - bez problemów. Firmware 1.5.6. Na paśmie 1.8 MHz (w zakresie 800 kHz - 2.6 MHz) częstotliwość wyświetlana jest w kolorze żółtym, radio odbiera... Na pozostałych OK - jest biała...
Czego znowu nie doczytałem?
Do uruchomienia TXa brakuje mi transformatora do miksera... :-((((
73 Staszek SP2GNB
Odpowiedz
Witam Kolegów,

na GitHubie pokazał się nowy soft, wersja 2.0.0 i bootloader 3.0,0. W działaniu radia nie powinno być dużo różnic w stosunku do poprzedniej wersji 1.6.0 sprzed kilku dni, większe zmiany są w bootloaderze.

1) Jest nowa opcja przejścia do STM-owego bootloadera (włączenie urządzenia przy wciśniętym BAND+), można z tego poziomu wgrać zarówno nowy bootloader jak i nowy soft - przy kolejnej aktualizacji nie będzie trzeba rozkręcać urządzenia, żeby założyć zworkę.

2) Powinny działać wszystkie pendrivy, nie tylko te z FAT-16

Pozdrawiam,
Wojciech SP5SMK
Odpowiedz
Witam

Chętnie kupię uszkodzony, nie działający lub nie dokończony trx M0NKA.

Info proszę na priv.

73
Wojtek
Odpowiedz
Posiadam wyswietlacz HY28B mogę sprzedać go jak coś czekam na info.
Odpowiedz
Koledzy,
Od 2 lat nie aktualizowałem softu w moim radiu. Czy bez problemu mogę wgrać soft Kolegi DF8OE (http://df8oe.github.io/mchf-github/) na starym bootloaderze (m0nka ) oraz bez przeróbek w HW?

Pozdrawiam
G

Odpowiedz
Witaj Greg.
Ustaliłem,że nie można wgrać softa DF8OE do m0nka z wyświetlaczem HY28B.
Ja mam wyświetlacz HY28A i wgrywam softa przez usb dfu i pięknie pracuje w systemie sterowania równoległego.
W sterowaniu spi i HY28B ekran jest biały.Mam softa chyba 1.56.
Andrzej
Odpowiedz
(17-04-2017, 15:46)GREG napisał(a): Koledzy,
Od 2 lat nie aktualizowałem softu w moim radiu. Czy bez problemu mogę wgrać soft Kolegi DF8OE (http://df8oe.github.io/mchf-github/) na starym bootloaderze (m0nka ) oraz bez przeróbek w HW?

Pozdrawiam
G
Obawiam się że kilka przreróbek może być koniecznych.
Na pewno trzeba usunąć J-FET-a z płytki RF (miał robić ARW, ale układ nie działa). ponadto trzeba zmienić elementy w detektorach reflektometru i pamięć EEPROM.

Ja mam radio z płytkami w wersji 0.4 i wyświetlaczem HY28B w trybie równoległym i najnowszy soft działa bez problemów. Nie podłączyłem tylko kontrolera ekranu dotykowego.

Wojciech
Odpowiedz
Wojciech,mogę prosić numer softa i rodzaj lub numer bootloadera.
Andrzej
Odpowiedz
Dziękuję za odpowiedź.
Ja mam UI w wersji 0.1 i moj LCD to SPI. Nie mam żadnej pamięci EEPROM na pokładzie. Na schemacie ver.06 widzę układ 24LC1025.
Rozumiem, że dla tej wersji nic już sie nie da zrobić Sad

J-FETa usunąłem dawno temu. Prosiłbym o więcej szczegółów jeżeli chodzi o zmiany elementów w detektorach SWR.

Z góry dziękuję
Pozdrawiam
G
Odpowiedz
Mam obecnie dwie wersje PCB.Krajowe czerwone i oryginał niebieskie ver.05
W obu wykorzystuję boodloadera 09 i FW 1.56 wg DF8OE.
Wersja czerwonych PCB ma kilka wad projektowych ale za to wspaniały Pa.
Na wszystkich pasmach przy nastawie 30 daje na wyjściu na rezystorze 50om
moc 20W.Na jednym rdzeniu BN43-202 i to bez jakichkolwiek rurek.
Problemem jest radiator.Musi być i to solidny.Moc dostarczona to 40W.Wyjściowa 20W.
W radiator idzie 20W
Poprawki jakie wprowadziłem to:
wymontowałem 4 układy LM386 i otoczenie wokół nich.
Co do zestawu niebieskiego to na razie problem z filtrami i LCD
Też w żadnej wersji nie zastosowałem opcji LCD dotykowej.
Uważam,że przy tak małym LCD ten bajer jest mi zbędny.

Andrzej
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości