Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom –
w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli
Janusz a czy bez uszczypliwości i odsyłania do schematu #9 na którym oprócz napięcia 3V3 i że jest to wersja LVDS podać dokładny symbol układu Si570?
Cenę którą podałeś wyżej obstawiam, że jest to typ: BBC000141DG LVDS (280 MHz Max), ale proszę potwierdź bo sam tego nie wiem.
Janusz proszę także o podanie jakie są różnice pomiędzy softem dostępnym na forum a softem odpłatnym, bo oprócz tego że jest też nikt nie wie na temat jego zalet.
Jeśli możesz udziel proszę odpowiedzi tutaj na forum, myślę że z chęcią koledzy przeczytają i zdecydują się na ten soft, ale jeśli będą wiedzieć co kupują.
Przemku widzę, że jesteś dobrze zorientowany odnośnie Si570 . Dalej potwierdzam i proponuję Si570 LVDS 3,3V. Można zastosować BBC000141DG a czemu nie stosować np. BBC000507D tak jak i wiele innych ? Układ BBC000507D mam w swoim Husarku. Można również zastosować CMOS i to już tu było poruszane. Opublikowany program husarekDSP_18012017A jest wersją stabilną. Autor dalej pracuje nad jego rozwojem i zmiany już tu były poruszane na Forum. Od tamtego czasu dodany został pomiar WFS i equalizer w torze Txa. Kilku kolegów otrzymało go do testów.
Andrzeju, cewka L2 dodana została po oddaniu dokumentacji do produkcji. Służy ona do zwiększenia wzmocnienia dla wyższych częstotliwości. Nie ma problemu aby ją wlutować. Zamieszczam fragment płytki z tym elementem. Pozdrawiam wszystkich budujących, Janusz.
Janusz, co do softu to albo są jakieś przekłamania albo ktoś gdzieś nie do końca odpowiedział. Ponoć jest wersja softu A dla wszystkich i wersja softu B (odpłatna) wyposażona w dodatkowe funkcje. O to mi chodziło pisząc na forum, a sądząc po rozmowach to wielu kolegów tak zrozumiało.
Poczekamy na ofertę z DW. Zakup w GB, jest faktycznie bardzo opłacalny, ale przy 10 sztukach jednorazowo.
Przy 1 sztuce, nie wiem czy będzie warto.
W najbliższym czasie będę zamawiać moduł Discovery. Kilku kolegów pisało do mnie na priv, że są również zainteresowani zakupem.
Znalazłem jeszcze tańsze źródło w farnellu.
Przy 2-3 sztukach, będą niższe koszty wysyłki. Będę w kraju 25 lutego i mogę zabrać je ze sobą i odesłać do Was. Oczywiście, ze względu na duży koszt zakupu kilku sztuk, proszę o zastanowienie i poważne podejście do tematu.
Przy 2-3 sztukach, będą niższe koszty wysyłki. Będę w kraju 25 lutego i mogę zabrać je ze sobą i odesłać do Was. Oczywiście, ze względu na duży koszt zakupu kilku sztuk, proszę o zastanowienie i poważne podejście do tematu.
Pozdrawiam budujących
73's
To nie ma sensu. W Farnellu zamówienia powyżej 199 zł netto wysyłane są bezpłatnie. A ponieważ koszt tej płytki to dziś 196zł netto:
Pawle w polskim Farnellu ceny podobne jak w DL,wysyłka powyżej 199zł gratisowa.Z tym,że trzeba mieć na uwadze,że Farnell podaje ceny netto i trzeba doliczyć vat.
W DL pewnie też trzeba doliczyć vat do tych 45Euro.
Co do zakupu układów si570 do Husarka DSP na wyspach to nie ma zbytniej różnicy dla 10sztuk w stosunku do 1 sztuki.
Na stronie sdr-kits jest opcja dla 10sztuk za 99,95F czyli 9,95F/szt ale to wersja si570CAC czyli cmos.Ten sam si570 cmos przy zamówieniu 1szt to koszt 10,25F czyli róznica to tylko 30pi dla sztuki co daje po przeliczeniu na złotówki w przybliżeniu 1,50zł.
Dopiero wersja BBC lvds czyli si570 BBC000141DG zwiększa koszt o kolejne 5F,kosztuje 15,25F GB.
Jest też dużo droższa wersja lvds si570 BBB za 39,5F i wersja si570DBA000107DG za bagatela 52,5.Nie mylić ze złotówkami.
Czy jest sens techniczny aby stosować je w Husarku nie wiem,ekonomicznie raczej nie warto.
Wersji lvds o której wspomniał Janusz czyli si570 BBC000507D nie ma w sdr-kits,nie ma na ebay,w sumie nie wiem gdzie można taką kupić.
Mam pytanie do kolegi Andrzeju SP6LUN.W/g którego schematu zostały naniesione na zamieszczone w poscie #396 zdjęcie opisy numerowe elementów?
Czy oznaczony jako C13 kondensator to nie jest może C12 w/g schematu SP7ROH?To są zupełnie inne pojemności 27pf i 100nF.
Czy D2,D3 muszą być połączone bezpośrednio do zasilania V4?
Na schematach nóżki te wiszą w powietrzu.Na poprawionej płytce modułu radiowego z DWRADIO nóżki 12,13 też wiszą w powietrzu czyli jest zgodnie ze schematami.
W takiej sytuacji faktycznie nie warto kombinować z kupowanie modułu w DL-u. Różnica w cenie nie jest, aż tak duża i nie ma problemu z wysyłką. Każdy ma za kilka dni w domu. Co do Si570, czekam na info z DW o dostępności i cenie. Mam jeszcze jedną rzecz do kupienia w DW, więc może uda się w jednej przesyłce. Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i podpowiedzi.
Proszę kolegów o umieszczenie zdjęcia przetwornicy z bliska, aby była widoczna cewka i podłączenie wyprowadzeń do PCB.
(05-02-2017, 13:48)SPO3O2OL Wrote: ...
Mam pytanie do kolegi Andrzeju SP6LUN.W/g którego schematu zostały naniesione na zamieszczone w poscie #396 zdjęcie opisy numerowe elementów?
Czy oznaczony jako C13 kondensator to nie jest może C12 w/g schematu SP7ROH?To są zupełnie inne pojemności 27pf i 100nF.
Czy D2,D3 muszą być połączone bezpośrednio do zasilania V4?
Na schematach nóżki te wiszą w powietrzu.Na poprawionej płytce modułu radiowego z DWRADIO nóżki 12,13 też wiszą w powietrzu czyli jest zgodnie ze schematami.
Porównywałem płytkę z DW_RADIO ze schematem z posta #9 (z 20.12.2016)
Jest dołożony dławik L2 i połączenie nóżek 12 i 13 do Vcc
Nieużywane przerzutniki (ich wejścia D) wypada podłączyć bezpośrednio, albo przez rezystorek do zera lub napięcia zasilania. Wiszące w powietrzu mogą sprawiać kłopoty.