Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
Witam!
Również składam HUSARKA DSP. Właśnie skończyłam "spawanie" podstawowych modułów tj. moduł radiowy (wszystko wlutowane, poza trafami mieszacza i przedwzmacniacza), adapter, przetwornica, SI570 kompletne. Uruchomiłem na razie tylko przetwornicę. W post 317 pisałem jak uwaliłem SCW05A-05, kupiłem kolejną ( 56 zł w plecy) więc teraz wlutowanie , sprawdzenie i jest OK. W przyszły weekend, jak lepsza połowa nie wymyśli innych zajęć, próby uruchomienia pozostałych modułów. Niestety nie załapałem się na pcb filtrów BPF i LPF z DW, jak są jeszcze do kupienia proszę o info. Tymczasem będę próbował podłączyć BPF AVT3076 kiedyś kupiłem takie pcb, częściowo obsadziłem elementami są niekompletne ale może przynajmniej jedno pasmo spróbuje uzupełnić i odpalić. Wiem, że duże tłumienie w paśmie przenoszenia na dławikach osiowych ale na próby może wystarczy - później zobaczymy co się urodzi. Co do filtrów LPF nie mam jeszcze pomysłu. Wzmacniacz wyjściowy to raczej chyba taki jak proponują koledzy zza wschodniej granicy w trx SW-2016 z przetwornicą zasilania DC-DC 13,7V na 22V stosowany również (bez przetwornicy) w TULIPANIE. Obecnie używam SW-2013 który złożyłem jakieś 2 lata temu, w nim również pracuje ten wzmacniacz. Jak uruchamiałem tego SW-2013 mierzyłem moc wyjściową na 10m było 38W, poniżej jeszcze więcej. Nie wiem jak z harmonicznymi na wyjściu bo nie było jak pomierzyć ale chyba nie jest najgorzej bo sąsiedzi nie narzekają na zakłócenie mimo że nadaję na antenie typu wędka umocowana na balkonie w uchwycie "fabrycznym" na flagę. Dobra, kończę i idę się walić spać. Jutro rano do roboty.
Darek 73!
Odpowiedz
Dodatek do postu 347.
Dokładam zdjęcia ostatnio pozyskanego trackbala i odłączonych od niego enkoderów.
Typ DE128-6 firmy Daco Scientific Ltd. Koszt zakupu trackball'a to niecałe 50zł. (dwa enkodery)
Zasilanie +5V dwa wyjścia przesunięte w fazie o ok 90st. Poziom TTL.
Zdjęcie żródła:

I wydłubane enkodery. Przetwornica Husarka DSP i bateria CR2032 do porównania rozmiaru.

W zachęcaniu do tego rozwiązania nie mam żadnego interesu. Wskazuję sposoby pozyskania tanich elementów.

73, Mietek
Odpowiedz
(25-01-2017, 20:42)SP5HBT napisał(a): Dodatek do postu 347.
Dokładam zdjęcia ostatnio pozyskanego trackbala i odłączonych od niego enkoderów.
Typ DE128-6 firmy Daco Scientific Ltd. Koszt zakupu trackball'a to niecałe 50zł. (dwa enkodery)
Zasilanie +5V dwa wyjścia przesunięte w fazie o ok 90st. Poziom TTL.
Zdjęcie żródła:

I wydłubane enkodery. Przetwornica Husarka DSP i bateria CR2032 do porównania rozmiaru.

W zachęcaniu do tego rozwiązania nie mam żadnego interesu. Wskazuję sposoby pozyskania tanich elementów.

73, Mietek

Witaj Mietku,

Z jakim krokiem pracuja te enkodery i gdzie "to" mozna znalezc? Przepraszam za brak polskich fontow. Pracuje na chinskim komputerze.

Pozdrawiam
Jerzy

Odpowiedz
Mam ze źródła TDM trzy rodzaje. 128 imp/obr, 200 imp/obr, 256 imp/obr.
Przy wizycie na miejscu ceny negocjowalne.

73, Mietek
Odpowiedz
Witam!
Kończę spawanie płytki radiowej HUSARKA DSP i pojawił się problem. Jak nawinąć transformator wzmacniacza w.cz. TR1 na rdzeniu dwu-otworowym kupionym w DW. Jedyny sposób który przychodzi mi do głowy to: biorę trzy przewody razem i robię nimi 1 zwój na środkowej kolumnie, następnie jedną końcówkę "zostawiam" i pozostałymi dwoma robię 2,5 zwoja czyli dla tych dwóch przewodów wyjdzie w sumie 3,5 zwoja, dalej zostawiam drugą końcówkę i robię jeszcze pozostałym przewodem 3 zwoje w sumie 6,5 zwoja. Takim sposobem z jednej strony rdzenia w "pierwszym" otworze mam początki wszystkich 3 uzwojeń i w "drugim" otworze koniec uzwojenia 1z. Po drugiej stronie rdzenia w "pierwszym" otworze końce uzwojeń 3,5 zw oraz 6,5 zw. Końce i początki uzwojeń łączę zgodnie ze schematem.
Co do uzwojeń 3,5 zw oraz 6,5 zw wydaje mi się że mogłoby tak być. Ale co do tego 1 zw nie jestem przekonany. Wszystkie uzwojenia nawijane w jednym kierunku.
Podpowiedzcie Panowie czy tak może być? Czy ten transformator nawijamy inaczej?
Darek.
Odpowiedz
Darek,

spróbuj coś takiego jak na rysunku.
Bierzesz dwa kawałki drutu nawojowego jeden ok 10 cm drugi 15 cm. Oczyszczasz każdy na jednym końcu na długości 10-15mm , skręcasz je razem i lutujesz oba. Dalej jak na rysunku.
Startujesz od odczepu. Dalej dłuższy koniec jednego z drutów do lewego otworu (3), krótszy do prawego (6). Po przełożeniu przez otwory masz po przeciwnych stronach dwa końce drutu po wykonaniu 0,5 zwoja i odczep (4,5). Nawijasz w przeciwnych kierunkach dalej dwa uzwojenia. Każdy z końców drutu przekładasz ponownie i już masz po 1 zwoju i odczep po tej samej stronie rdzenia. Przekładasz ponownie i masz już dwa uzwojenia po 1,5 zwoja. I dalej tak samo, nawijasz je w przeciwnych kierunkach i jedno kończysz po 3,5 zwoja, drugie nawijasz dalej i kończysz po 6,5 zwoja. Układ końców pasuje wprost do otworów na PCB. Oczyszczasz końce (3) i (6). Lutujesz na PCB odczep i oba końce i TR1 masz umocowany do PCB jak na publikowanych wcześniej zdjęciach.
Teraz, już na PCB, dokładasz 1 zwój trzeciego uzwojenia na środkowej kolumnie rdzenia, to znaczy lutujesz końcówkę (1), przekładasz przez pierwszy a potem przez drugi otwór, naciągasz, oczyszczasz i lutujesz (2).
Wychodzi jak na zdjęciach zmontowanych płytek, końcówki przewodów (3)(6) oraz (1)(2) nie krzyżują się, idą wprost do otworów na PCB.

Opis może przydługi i zbyt dosłowny, ale to proste czynności.

Pozdrawiam wszystkich,
Mirek

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
Też zastanawiałem się jak nawinąć to trafko.Opis Mirka bardzo mi pomógł.Jedynie rysunek wprowadził trochę w zakłopotanie.Musiałem porównywać tekst z rysunkiem kilka razy ale jest sukces.Dziękuję Mirku.
Jeśli strzałki miały oznaczać kierunek nawijania to dla lepszego zobrazowania tekstu warto może rysunek minimalnie zmienić.Dodatkowo ze względu na powtarzające się w różnych miejscach cyfry można poszczególne przewody nawojowe zaznaczyć kolorem i dodatkowo zwoje oznaczyć zw czyli 1zw-6,5zw-3,5zw.Przepraszam,że zwracam na to uwagę ale rysunki i opisy nawijania transformatorów są bardzo ważne aby uniknąć pomyłek przy ich wykonywaniu.
Mirku,zobacz proszę o co mi chodziło i czy nie popełniłem błędu.Oczywicie Twój rysunek z moimi drobnymi dodatkami mogę usunąć.

Rysunek usunięty.
Wojc!o
Odpowiedz
Te strzałki to kierunek przepływu umownego prądu.
Tak sobie założyłem do narysowania prostego rysunku na szybko. Na przykład prąd wpływa do końcówki z kropeczką i dalej sobie płynie przez uzwojenie i wypływa tam gdzie nie ma kropeczki. Można sobie wybrać odwrotny kierunek ale wtedy trzeba go konsekwentnie odwrócić we wszystkich uzwojeniach.
Strzałek nie kojarzyłem z kierunkiem nawijania bo zaczynając od odczepu, nawijanie wykonywałem w przeciwnych kierunkach. Sposób położenia uzwojenia 1-2 jest konsekwencją poprzedniego kroku i rysunku ścieżek na PCB.
W tej konwencji strzałki na poprawionym rysunku pokazywały by wypływający prąd z obu końcówek (3) i (6), co jest niemożliwe patrząc na schemat wzmacniacza.
Kolory pomagają odróżnić uzwojenia więc można usunąć te oznaczenia 1, 3,5 i 6,5 lub zastąpić je 1zw, 3,5zw 6,5zw. Będzie bardziej czytelnie.

Pozdrawiam wszystkich,
Mirek
Odpowiedz
Myślałem,że strzałki obrazują kierunek nawinięcia uzwojeń potwierdzający opis nawinięcia w poście: #370 ale jeśli przedstawiają kierunek przepływu prądu I w poszczególnych uzwojeniach to zmienia całkowicie sytuację.Rysunek z moimi zmianami usuwam aby nie wprowadzał innych w błąd.Dziękuję Mirku za wyjaśnienia.
Wojc!o
Odpowiedz
Witam serdecznie wszystkich budowniczych Husarka DSP, a przede wszystkim jego konstruktorów: Janusza i Tomka oraz wszystkich, którzy przyczynili się do rozwoju tej konstrukcji. Jest to bardzo ciekawa konstrukcja, oparta o bardzo nowoczesne rozwiązania i z pewnością znajdzie wielu chętnych do jej odwzorowania. Jestem bardzo początkującym fanem home made, do tej pory zbudowałem tylko jeden trx - Kacper 2 i to z wielką pomocą Wojtka SN5SW. Teraz chciałbym pójść krok dalej i podjąłem się budowy Husarka DSP. W ostatnim czasie pojawiły się fabryczne płytki do Husarka DSP od Przemka SP9KN oraz na portalu aukcyjnym od DW_RADIO. Z pewnością przyczyni się to rozpowszechnienia konstrukcji. Jako początkujący mam wielką prośbę do bardziej doświadczonych Kolegów o zamieszczanie opisów i zdjęć/rysunków trudniejszych elementów, jak choćby transformatorów, których nawinięcie może sprawiać kłopoty. Bardzo pomocny będzie na pewno opis Mirka, zamieszczony wyżej. Podobne problemy mogą być z trafami np. na płytce konwertera 12V/5V, na płytce VFO, drugim trafo na płytce radiowej. Bardzo pomocne będą też zdjęcia montażu na płytkach od Przemka i na płytkach z DW_RADIO. Przy tej ilości elementów, zwłaszcza na płytce radiowej bardzo łatwo o pomyłkę. Zdjęcia są też wielka pomocą jeśli chodzi o podpatrzenie rozwiązań "mechanicznych". Moje możliwości pomocy są bardzo skromne, ale ze swojej strony wrzucam zbiorczy spis rdzeni do nawijania indukcyjności, przekaźników i układów scalonych, może będzie dla kogoś pomocny przy robieniu zbiorczego zamówienia. Przy robieniu spisu korzystałem z materiałów zamieszczonych przez innych Kolegów w tym wątku, bardzo proszę o informacje o ewentualnych błędach.

Załączone pliki
.pdf   spis rdzeni i przekaźników Husarek DSP.pdf (Rozmiar: 84.22 KB / Pobrań: 2,013)
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości