Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
Pojawiło się światełko w tunelu. Okazało się, że miałem zwarte nóżki 11 z 12 PCF-a na płytce BPF. Możliwe, że go jednak uwaliłem już w momencie pierwszego uruchomienia płytki BPF. Na razie czekam na dostawę drugiego scalaka - mam nadzieję, że po wymianie przekaźniki ruszą.
Bogdan
Odpowiedz
Do uruchomienia pozostały moduły BPF oraz PA. Pierwsze podejście do wykonania obudowy.

Odpowiedz
Witam

Dostałem wiele pytań odnośnie fabrycznych płytek do 10 pasmowych filtrów (BPF iLPF).
Niestety nie handluję płytkami i nie planuję zamówienia PCB w płytkarni.

Poniżej zamieszczam gerbery do płytek filtrów wykonane wg tego opisu.

Niektóre płytkarnie wymagają określenia ilości otworów, dla ułatwienia je podam: BPF - 392, LPF - 306.

Jeśli któryś z kolegów jest chętny na zrobienie zamówienia zbiorowego, to teraz jest to możliwe. Smile

.rar   CAM for BPF 10 P.rar (Rozmiar: 225.71 KB / Pobrań: 1,105)

.rar   CAM for LPF 10 P.rar (Rozmiar: 176.7 KB / Pobrań: 943)

Pozdrawiam i życzę sukcesów w uruchamianiu Husarka DSP

Maciek
-=-
Odpowiedz
Jeśli nikt inny się nie zgłosi to mogę zamówić.
Jeśli jest ku temu zgoda autora.
Jakość wykonania płytek - doskonała.

Nie wiem jak z dostępnością płytek do reszty radia, jeśli inni wykonawcy także by wyrazili zgodę, mogę porobić komplety.
Odpowiedz
Photo 
Witam - może reszta wykonawców płytek do Husarka wyrazi zgodę na wykonanie płytek potrzebnych do budowy -można by zamówić płytki tutaj - http://www.allpcb.com/ dobra jakość i nie liczą otworów do kosztów zamawialiśmy takie pcb

za 5 kompletów zapłaciłem 220zł plus Vat na cle czas realizacji 7dni
pozdrawiam Jacek.

P.S. mam nadzieję że Administrator nie uzna tego postu jako reklamy firmy produkującej płytki.
Odpowiedz
W nawiązaniu do tematu brumu (post #232) po podłączeniu VFO do płytki RF, problem został rozwiązany. Pomogło podwieszenie niewykorzystanych wejść UKŁADU 74AC175: D2 (wyprowadzenie 12) i D3 (wyprowadzenie 13) poprzez rezystor 1,2K do masy. U mnie zjawisko występowało na dwóch układach różnych producentów.
Aktualnie VFO na płytce z DW, SI570 LVDS bez WB4030, przykręcone na dystansach do płytki. Stuki występują od 14 Mhz w górę (test przeprowadzony wg. wskazówek Janusza SP5BMP) co zupełnie nie jest słyszalne podczas normalnej eksploatacji z anteną.
Wytłumienie drugiej wstęgi - bezproblemowe, z doskonałym skutkiem.
Weekend pozwolił mi poświęcić kilka godzin na osłuchanie się z radiem i nadal jestem zachwycony Wink

Vy 73 Piotr

Okazało się, że nie tylko ja walczyłem z problemem brumu/wzbudzenia.
Doprecyzowałem, że chodzi o dzielnik /4. Panowie, piszcie o problemach tutaj, a nie na pw. Będzie więcej informacj dla pozostałych.
Odpowiedz
Koledzy czy płytki PCB które są na początku w tym wątku zawierają jakieś błędy?
Chciałem zamówić dla Siebie i lokalnych kolegów kilka kompletów, ale chciałbym by były pozbawione błędów.
Poprawię ewentualne błędy i puszczę do produkcji.
Odpowiedz
Zawierają.
http://sp-hm.pl/thread-2745-post-31032.html#pid31032
i jeden z ostatnich błędów (AC175) noga 12 i 13 do masy 1k2 ( do potwierdzenia )

Pozdrawiam
G
Odpowiedz
W układzie 74AC175, nogi 12 i 13 należy podłączyć do linii zasilającej +5V biegnącej pod układem. Uzasadnienie tej korekty znajduje się we wpisie SP5FCS #569 dla HUSARKA,
Stefan
Odpowiedz
http://ep.com.pl/files/1846.pdf - tutaj w teście nr2 jest wszystko ładnie wyjaśnione, jak również w dalszej części jest opisane dlaczego i jakie rezystory.

73 Piotr
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 6 gości