(20-10-2016, 13:55)123321 napisał(a): Witam serdecznie, mam na imię się Piotr, interesuje się elektroniką retro (lampową), otrzymałem niedawno takie urządzenie - transceiver według SP5WW, z forum trioda.pl proszę o jakieś informacje ew. porady. Ukłony, Piotr.
ślicznotka :-)
lampowa jest oczywiście tylko końcówka mocy (i driver). tam powinno być 6p15p a nie 6ż?? wersja z tą
reszta jest zbieżna ze schematami z początku tego wątku. Oczywiście każdy konstruktor wnosił swoje zmiany ;-)
Główna płyta - artykuł w poście nr 13. Końcówka mocy prawdopodobnie z wersji z RE 1,2,3 1980
ładne wykonanie.
To jest w pełni funkcjonalne urządzenie, nawet w dzisiejszych czasach można z niego korzystać bez wstydu. Fabryczny nienajgorszy filtr kwarcowy, kilkadziesiąt watów mocy wyjściowej.
Nie ma gdzieś w środku (może na laminacie) znaku wykonawcy? Tak z ciekawości pytam.
Tam zamiast E180F stosowana była lampa z Rubina kolorowego 6Ż52P ( nachylenie ponad 40) o podobnym nachyleniu jest to poprawne rozwiązanie .....6P15P miała dużo mniejsze nachylenie .
Gdzieś po serwisie powinienem mieć kilka sztuk .
temat leciwy ale i konstrukcja ponadczasowa i wciąż żywa. Piszę tutaj, gdyż mam problem z podobną chyba konstrukcją. Pi razy oko problem opisałem w wątku: http://sp-hm.pl/thread-3123.html
Wiem, że ten wątek pewnie sporo osób śledzi - może znajdzie się dobra dusza, która pomoże.
Temat leciwy - jak napisał mój przedmówca - ale pragnę przypomnieć, że w Burzeninie będzie wystawo-konkurs SP5WW w którym można i NALEŻY wziąć udział nie tylko z kompletną konstrukcją ale również z poszczególnymi modułami, polutowanymi płytkami, gołymi płytkami i czymkolwiek, co ma związek z tą kultową konstrukcją...
05-09-2017, 14:59 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-09-2017, 15:00 przez SP2JQR.)
Zapraszam do obejrzenia mojej wersji SP5WW w Burzeninie, z opisanymi w tym temacie przeróbkami. Sam nie będę mógł tam być, ale radio zostanie zawiezione przez Romana SQ2RH.
06-09-2017, 16:00 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-04-2018, 20:30 przez SQ2RH.)
Dzień dobry Koledzy,
Zgadza się, planuję przyjechać do Burzenina (edycja 2017) z TRX wg SP5WW zbudowanego w 2000 roku przez Henryka SP2JQR. Obecnie testuję radio i usilnie pracuję nad wyglądem zewnętrznym radia po kilku latach leżakowania gdzieś w piwnicy czy na strychu. Radio zostało oczyszczone, otrzymało nowy zestaw gałek, płytę czołową niestety do Burzenina pojedzie wersja robocza płyty czołowej, wersja końcowa jest jeszcze w zakładzie grawerskim i będzie dostępna już po spotkaniu w Burzeninie. Wczoraj zrobiłem wewnętrzny wzmacniacz mikrofonowy. Jest jeszcze jakiś problem z pracą emisją CW może dam radę to naprawić tego wieczora choć czasu już bardzo mało, jutro w drogę do Burzenina. Będę miał ze sobą dipol na 80m i zasilacz zatem będzie możliwość odsłuchania radia a nawet będzie można zaliczyć symboliczne QSO. Załączam wygląd aktualny transcivera.
06-09-2017, 19:33 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-09-2017, 19:33 przez SQ2RH.)
Cześć Wojtek,
Niestety, radio nie pochodzi z mojej piwnicy czy strychu, ale działa bardzo dobrze. Przesyłam widok od góry i z dołu po zdjęciu pokryw obudowy.
Przepraszam,źle pewnie zrozumiałem zdanie o leżakowaniu radia.
Roman dziękuję za zdjęcia.Pięknie widać inny mieszacz na wejściu,różne zmiany na module SP5WW poczynione przez kolegę SP2JQR oraz wiele innych rozwiązań elektronicznych i mechanicznych zawartych w obudowie urządzenia.Dobrze,że szczególnie młodsi wiekiem Koledzy będą mogli popatrzeć i dotknąć w Burzeninie tego kawałka historii radiowej.Mnie ogromnie cieszą te obrazki na forum.Dziękuję raz jeszcze.