Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
SP5WW - Jerzego Węglewskiego
(20-10-2016, 13:55)123321 napisał(a): Witam serdecznie, mam na imię się Piotr, interesuje się elektroniką retro (lampową), otrzymałem niedawno takie urządzenie - transceiver według SP5WW,
z forum trioda.pl proszę o jakieś informacje ew. porady. Ukłony, Piotr.

ślicznotka :-)
lampowa jest oczywiście tylko końcówka mocy (i driver). tam powinno być 6p15p a nie 6ż?? wersja z tą
reszta jest zbieżna ze schematami z początku tego wątku. Oczywiście każdy konstruktor wnosił swoje zmiany ;-)
Główna płyta - artykuł w poście nr 13. Końcówka mocy prawdopodobnie z wersji z RE 1,2,3 1980

ładne wykonanie.
To jest w pełni funkcjonalne urządzenie, nawet w dzisiejszych czasach można z niego korzystać bez wstydu. Fabryczny nienajgorszy filtr kwarcowy, kilkadziesiąt watów mocy wyjściowej.
Nie ma gdzieś w środku (może na laminacie) znaku wykonawcy? Tak z ciekawości pytam.

Maciek
sp9mrn
Odpowiedz
Ładne cacko. Cały czas chodzi mi po głowie takie (zbliżone) wykonanie WW. Ale na razie mam za dużo niedokończonych projektów.
Darek
Odpowiedz
Tam zamiast E180F stosowana była lampa z Rubina kolorowego 6Ż52P ( nachylenie ponad 40) o podobnym nachyleniu jest to poprawne rozwiązanie .....6P15P miała dużo mniejsze nachylenie .
Gdzieś po serwisie powinienem mieć kilka sztuk .
Odpowiedz
Witam,

temat leciwy ale i konstrukcja ponadczasowa i wciąż żywa. Piszę tutaj, gdyż mam problem z podobną chyba konstrukcją. Pi razy oko problem opisałem w wątku:
http://sp-hm.pl/thread-3123.html
Wiem, że ten wątek pewnie sporo osób śledzi - może znajdzie się dobra dusza, która pomoże.

pozdrawiam,
Piotrek
Odpowiedz
Temat leciwy - jak napisał mój przedmówca - ale pragnę przypomnieć, że w Burzeninie będzie wystawo-konkurs SP5WW w którym można i NALEŻY wziąć udział nie tylko z kompletną konstrukcją ale również z poszczególnymi modułami, polutowanymi płytkami, gołymi płytkami i czymkolwiek, co ma związek z tą kultową konstrukcją...

ZAPRASZAM!!!!!

Maciek
Odpowiedz
Zapraszam do obejrzenia mojej wersji SP5WW w Burzeninie, z opisanymi w tym temacie przeróbkami. Sam nie będę mógł tam być, ale radio zostanie zawiezione przez Romana SQ2RH.
Odpowiedz
Dzień dobry Koledzy,

Zgadza się, planuję przyjechać do Burzenina (edycja 2017) z TRX wg SP5WW zbudowanego w 2000 roku przez Henryka SP2JQR. Obecnie testuję radio i usilnie pracuję nad wyglądem zewnętrznym radia po kilku latach leżakowania gdzieś w piwnicy czy na strychu. Radio zostało oczyszczone, otrzymało nowy zestaw gałek, płytę czołową niestety do Burzenina pojedzie wersja robocza płyty czołowej, wersja końcowa jest jeszcze w zakładzie grawerskim i będzie dostępna już po spotkaniu w Burzeninie. Wczoraj zrobiłem wewnętrzny wzmacniacz mikrofonowy. Jest jeszcze jakiś problem z pracą emisją CW może dam radę to naprawić tego wieczora choć czasu już bardzo mało, jutro w drogę do Burzenina. Będę miał ze sobą dipol na 80m i zasilacz zatem będzie możliwość odsłuchania radia a nawet będzie można zaliczyć symboliczne QSO. Załączam wygląd aktualny transcivera.

Załączone pliki
.jpg   TRX SP5WW by SP2JQR 03-2000.jpg (Rozmiar: 70.43 KB / Pobrań: 3,833)
Odpowiedz
Witaj Roman,ładny skarb miałeś w piwnicy czy na strychu.Proszę umieść jeszcze zdjęcia wnętrza radia.
Wojc!o
Odpowiedz
Cześć Wojtek,
Niestety, radio nie pochodzi z mojej piwnicy czy strychu, ale działa bardzo dobrze. Przesyłam widok od góry i z dołu po zdjęciu pokryw obudowy.

Odpowiedz
Przepraszam,źle pewnie zrozumiałem zdanie o leżakowaniu radia.
Roman dziękuję za zdjęcia.Pięknie widać inny mieszacz na wejściu,różne zmiany na module SP5WW poczynione przez kolegę SP2JQR oraz wiele innych rozwiązań elektronicznych i mechanicznych zawartych w obudowie urządzenia.Dobrze,że szczególnie młodsi wiekiem Koledzy będą mogli popatrzeć i dotknąć w Burzeninie tego kawałka historii radiowej.Mnie ogromnie cieszą te obrazki na forum.Dziękuję raz jeszcze.
Wojc!o
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości