Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
Mam pytanie. W emiterze tranzystora - wzmacniacza w.cz. siedzi element opisany jako 1 zw. Jak to wykonać. Czy to jakiś FB klasyczny, czy na jakimś specjalnym rdzeniu?
Bogdan
Reply
Szanowni koledzy. Dokonałem w dniu wczorajszym kalibracji Smetru. Wskazania poprzednie różniły się ponieważ były wykonane na przypadkowym BPFie. Obecne filtry posiadają bardzo niewielkie tłumienie i stąd wynikła potrzeba korekcji. Korekcja polegała na zamianie 2 szt. rezystorów. Są one zaznaczone na schemacie kolorem czerwonym. Zamieszczam wskazania na wyświetlaczu dla wartości:
Bez sygnału, na wejściu 50 om.
S3
S5
S7
S9
S9+20dB.
Jako źródło sygnału wykorzystałem generator Rhode & Schwarz typ SMK.

PS. Kolego Bogdanie, transformator posiada 3 uzwojenia.

Pozdrawiam, Janusz.

Attached Files Thumbnail(s)

Reply
Witam.
Od samego początku przeglądam watek z budowy Hesarka DSP.
Mam pytanie w #66 była wzmianka odnośnie zamówienia płytek PCB w firmie ale nie ma wzmianki o dystrybucji tych płytek.
No właśnie czy ktoś ma taka wiedzę jak będą te płytki dostępne.
Pozdrawiam 73!
Jarek de sp6rlh
Reply
(01-11-2016, 19:10)SP6RLH Wrote: Mam pytanie w #66 była wzmianka odnośnie zamówienia płytek PCB w firmie ale nie ma wzmianki o dystrybucji tych płytek.
tu jest odpowiedź http://sp-hm.pl/thread-2795-post-30791.html#pid30791

73 Wojtek
Reply
Ok ... dzięki za info.
Reply
Witam,
Zacząłem lutować elementy na płycie RF sprawdzając poprawność wydruku płytki ze schematem. Na schemacie jest tranzystor T5 (BFP196), którego baza z kolektorem połączona jest kondensatorem 27p i rezystorem 2.4k. Na płytce brak jest tych elementów. A obwód ten jest istotny.
Jacek
Reply
Było w poście 133 to pytanie.Odpowiedź w poście 135.
73` by Marian SP4FYE
Reply
(01-11-2016, 19:10)SP6RLH Wrote: No właśnie czy ktoś ma taka wiedzę jak będą te płytki dostępne.
Pozdrawiam 73!
Jarek de sp6rlh

Płytki już dostępne na znanym portalu aukcyjnym.
Reply
Janusz, w sterowaniu bcd 1,8MHz to 0000 ? Chce zaprojektować sterowanie BPF LPF PA zasilając linie i2c 5V (wykorzystam moduł VFO z husarka analogowego, ma własny stb. 3,3V, zaś PCF8574 katalogowo możne być zasilany do 6V) . Dekoder typowy 4028 również zasilany 5V. Na wyjściu ULN2803 z napięciem zasilania 13.8V. Jeżeli w założeniach popełniam błąd to proszę o korektę.

73 Piotr
Reply
Mam pytanie, czy na potrzeby obsługi Husarka DSP można jakoś podłączyć tę płytkę enkodera w całości pinami, czy trzeba ją rozbebeszać? Od spodu ma dwa rezystory 10 k.

Attached Files Thumbnail(s)

Bogdan
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 5 Guest(s)