Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom –
w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli
1/ Termal pady w podstawkach lub złączach trzeba obrócić o 45 stopni i będzie OK. Podświetlasz pad, klikasz myszką na funkcje obrotu, pad się obraca o 45 stopni i wtedy nie ma zwarcia (dolne złącze na zdjęciu).
2/ Do wycinania masy jest specjalna funkcja (dolny pasek narzędzi). Misi być aktywne "wylewanie masy" na danej warstwie (zdjęcie-napisy w oknie wyciętym w masie).
W wersji 5 nie ma możliwość dowolnego wybierania słupków w termal padach ma to dopiero wersja 6.
Omawiane tutaj funkcje ma rowniez wersja 5.0. Slupki mozna dowolnie wybierac i obracac z minimalnym skokiem 5 stopni.
Plytka przykladowa w zalaczniku zostala wykonana wersja 5.0.
(16-02-2016, 11:13)SP6AUO napisał(a): Jak usunąć grupowanie,żeby dostać się do jednego pada. SL 6.0
Nie musisz rozgrupowywać komponentu. Wciskasz klawisz ALT i myszką podświetlasz dowolny element "grupy", edytujesz i masz na pcb zmienioną wersję komponentu.
Jeśli chcesz rozgrupować komponent to wskazujesz go myszką i klikasz prawym klawiszem myszki, wybierasz funkcję "Component" a następnie "Disintegrate Component". Najczęściej elementy składowe komponentu są zgrupowane w całość dlatego trzeba je rozgrupować.
16-02-2016, 15:13 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-02-2016, 19:41 przez SP6IFN.)
Narysuj COŚ!
Wciśnij przycisk zaznaczony na fotce nr.1. Obrysuj cienką linię fragment masy przeznaczony do usunięcia. Rysuj po narysowanych ścieżkach i innych elementach. One zostaną. Zawsze możesz wrócić do innego zaznaczenia masy, kliknij w usunięty fragment masy myszką, potem go edytuj inaczej. I już!
Rysio!
...............
Żeby było śmieszniej.......sam się o tym dowiedziałem dopiero wczoraj.
16-02-2016, 22:41 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-02-2016, 23:29 przez SP6AUO.)
Od tygodnia trenuję na SL6.0 ( do tej pory projektowałem w AutoCad )
Oto moja próbka, część projektu DSP i otoczenia na druku jednostronnym.
Fragment wymazanej masy nad strzałką.
Rysio! Wielkie dzięki.
Czy jest sposób na połączenie track z masą. Pady i kółka już mam a linie ?
(16-02-2016, 22:41)SP6AUO napisał(a): Czy jest sposób na połączenie track z masą. Pady i kółka już mam a linie ?
Na każdym elemencie narysowanym na warstwie z masą możesz indywidualnie ustawiać wielkość odsunięcia masy od niego (foto ekranu). Jak dla odcinka linii ustawisz zero (okno na dole ekranu) to ten element połączy się z masą. Możesz tak zrobić również z padem oraz dużym poligonem.
Należy pamiętać, że elementy typu PAD na fabrycznym druku nie mają soldermaski.