13-03-2015, 16:26
Artur,
Troche nie na temat , jaki program uzyles do narysowania schematu mcVHF?
Pozdrawiam
Arek AC2FC
Troche nie na temat , jaki program uzyles do narysowania schematu mcVHF?
Pozdrawiam
Arek AC2FC
|
Transceiver wg. M0NKA
|
|
13-03-2015, 16:26
Artur,
Troche nie na temat , jaki program uzyles do narysowania schematu mcVHF? Pozdrawiam Arek AC2FC
15-03-2015, 10:04
26-03-2015, 13:31
Witam,
Widzę, że z tą "monką" to trochę lipa.... Szum jest taki duży dlatego, że: 1) sygnał dochodzący do kodeka jest za duży, 2) kodek jest za lichy i ma zbyt mały odstęp sygnału do szumu S/N, 3) zakłócenia z procesora, lub wyświetlacza LCD wchodzą na wejście kodeka. Najprawdopodobniej będzie to pkt 3. W moim SDR-rze (nie m0nka !) dosyć długo męczyłem się z likwidacją zakłóceń wchodzących na wejście karty dźwiękowej (zewnętrzna USB). Ostatecznie zakłócenia znikły po zastosowaniu na wejściu karty dźwiękowej (kodeka) transformatorka audio, czyli kiedy odseparowałem masę wejścia kodeka od masy TRX-a ! Bardzo dużo zakłóceń typu impulsowego idzie po masie do wejścia np czułego wzmacniacza m.cz. bądź kodeka. Nie pomaga nawet zastosowanie krótkich połączeń na wejściu bo zakłócenia i tak idą po masie. Przyglądając się konstrukcji m0nka można zauważyć, że czułe stopnie wejściowe znajdują się blisko elementów zakłócających takich jak procesor i wyświetlacz LCD. Myślę, że takie rozwiązanie konstrukcyjne jest trochę "nie na miejscu". W takich warunkach, gdzie poszczególne stopnie są bardzo blisko siebie nie trudno o zakłócenia (szumy).
Home made SDR-IF, SDR-IQ, SunSDR2 PRO, Icom IC718, Ant: EFHW 80..10m
26-03-2015, 15:18
Witam wszystkich budowniczych tego TRX`a.
Kibicuję wam chyba od poczatku i martwi mnie to, ze napotykacie duzo trudnosci przy budowie tego radia... Mysle jednak, ze nie jest tak źle jak to by wynikało z informacji pojawiających sie na tym forum...mówie to dla tego, ze ostatnio czesto zdarza mi sie słyszeć kolegę, który pracuje własnie na takim trx`sie i z tego co zaobserwowałem zarówno nadajnik jak i odbiornik pracuje b.dobrze... ocene toru nadawczego wystawiam z tego co słysze na pasmach natomiast o odbiorniku slyszalem duzo dobrego ze strony kolegi Piotra SQ4OIP, bo to on jest tym, o którym sie tu wypowiadam... Tak sobie pomyslałem, ze dobrze by bylo gdyby ci, którzy mają jakieś problemy skontaktowali sie z Piotrem i zasiegneli porad dotyczacych tej konstrukcji... Trzymam kciuki i życze powodzenia w konstrukcjach. Witek, SP5TAA.
26-03-2015, 21:02
Opiszę swoje wrażenie z budowy m0nka.
Nie jest to ideał,ale coraz bardziej mnie zadowala. Kolego Krzyśku. Ustawiam RFG na 19 i bez problemu odbieram stacje na S=3. Wyciągam wyświetlacz i załączam radio i żadnych zmian w szumach. Zrobiłem dodatkowy zasilacz 3V na procesor i go wyrzuciłem bo nic nie wnosił. Wstawiłem rezystor 4,7om w tor 8V przed lm386. Wstawiłem dodatkowy HC4066 i zmieniłem C7 = C8 = 470nF na 47nF. Zginęły wszelkie gwizdy i wzbudzania. Sygnał mój jest chwalony. Wychodzi z Tx 10W w antenę(na 80m) Ogólnie TRx jest dość poprawny. Wady: 1 - brak pomiaru swr-a. 2 - jak ustawię RFG na 19 to wskaźnik s-metra ustawia się na S=9+10 i tylko stacje S=9+20 są widoczne. Jest przyjemny odbiór, a słabe wskazanie. Te zakłócenia o których wypisujesz w pkt3, u mnie nie występują. Jedynie jak przyciemniam ekran to powstaje brum. Wszystkie za i przeciw odnoszą się do 80m.Innej anteny nie posiadam. Ten TRx to dobra szkoła dla nie elektroników (jestem geodetą z wykształcenia). Oto przykład badania BPF na pasmo 10-14MHz. 1 i 2 parametry filtra ze schematu m0nka. 3 i 4 parametry filtra mojego wykonania.
Andrzej
Witam Na obecna chwile chwilę M0NKA wygląda tak, dodałem radiator i taki stojak zrobiony na szybko. Brakuje jeszcze szybki wyświetlacza , trzeba ja wkleić Zrobiłem kilkadziesiąt QSO i jestem zadowolony ze skuteczności tego TRX Faktycznie S-metr jest tępy zmieniłem BFR na BFP67 wylut ze wzmacniacza anteny siatkowej i zamieniłem rezystor R38 na 910 ohm S-metr pokazuje o wiele lepiej i dokładniej choć nie jest to co bym chciał. Część cyfrowa wer 0.4 Odbiór stacji w porównaniu z moimi konstrukcjami homemade jest bdb. Mikrofon wkładka W-66 Maksymalna moc na kilku pasmach dochodzi do 18W , obecnie ustawione na 10W na 28MHz jest tylko 6W na max Nadmieniam że nie jestem elektronikiem a przygoda z M0NKA to tylko przypadek ,namówił mnie na budowę kolega SP4ELF z Bartoszyc i koszty elementów zakupu zmalały Pozdrawiam
M0NKA Marka SP4ELF też działa i ruszyła bez problemów , w budowie jest jeszcze trzecia sztuka
Radio wygląda fajnie tylko ten radiator psuje wygląd , rozwiązał bym to inaczej, bez radiatora będzie super :-)
pozdrawiam Andrzej
28-03-2015, 18:51
Bez radiatora dłuższa praca jest raczej niemożliwa ,radio bardzo się nagrzewa ,
osobiście stawiam na funkcjonalność a wygląd rzecz gustu.
29-03-2015, 11:43
Ale i tak wygląd super :-)
|
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|