Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fork-Heńka... czyli jak sobie poradzić z DDS za pomocą ARDUINO
1. mini 3.3v znacząco upraszcza sprawę konwersji poziomów logicznych dla wyświetlacza i Si

Maciek
Reply
Witam Maciek
tak to prawda ale posiadam mini 5v i pod taki płytkę robiłem.
Miejsca na płytce jest dużo kilka rezystor 2x tranzystor i stabilizator 3v3 się zmieściło bez problemu
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
Reply
ok

MAc
Reply
Здраствуйте. Я использую ардуино 1.6.7. При компилировании любых файлов с экраном nokia выходит ошибки, а с экраном 1602 при компилировании ошибок нет. Где же ошибка? Подскажите.
Halo Używam Arduino 1.6.7. Podczas kompilacji wszystkie pliki z telefonem Nokia eliminować błędy i ekranie w 1602 roku kompilacji błędów. Gdzie jest błąd? Monit.?

Attached Files
.txt   error lcd nokia v_1_0_3.txt (Size: 1.08 KB / Downloads: 1,603)
Reply
Twój problem jest związany z wersją arduino.
Musisz użyć do kompilacji i wgrania wersji 1.0.6 ze strony:

https://www.arduino.cc/en/Main/OldSoftwa...s#previous

Pozdrawiam i daj znać czy działa.

R.
...przede wszystkim nie zakłócać...
Reply
Dziękuję bardzo. Wszystko działało. Plik "moje_dzialajace" W trakcie sporządzania sprawozdania, które nie mają wystarczająco dużo "LcdBarGraph", można go rozłożyć.
Halo Tutaj syntezator pliku na si5351, ale bez obsługi, przeskoki częstotliwości przeprowadza się za pomocą kodera, poprzez zwiększenie wysokości. No: Zakresy przełączania, s m, p m, pamięć do przechowywania waha się podczas przełączania, regulacja częstotliwości pośredniej są przechowywane w pamięci. Bądź tak miły i uzupełnić i skorygować. Dekoder CD4028, wszystkie zespoły są malowane.
Tutaj syntezator obwodu. Zakresy są wyświetlane na dole ekranu "160-10" i ciągły zakres strojenia, 160-10 metrów. Logiczny "1", czyli dla każdego zakresu z wyjściami CD4028.

Attached Files
.ino   sintezator_Si5351_band_160_10.ino (Size: 17.79 KB / Downloads: 2,181)
.jpg   attachment.php(8).jpg (Size: 198.96 KB / Downloads: 4,647)
Reply
Hello,
I ma working on this dds, but recevied this mesage.
Arduino: 1.6.7 (Windows XP), Board: "Arduino Nano, ATmega328"

C:\Program Files\Arduino\zlomek_v_1_0_7\zlomek_v_1_0_7.ino:30:27: warning: extra tokens at end of #include directive [enabled by default]

#include <RotaryEncoder.h>;

^

C:\Program Files\Arduino\zlomek_v_1_0_7\zlomek_v_1_0_7.ino: In function 'void show_template()':

C:\Program Files\Arduino\zlomek_v_1_0_7\zlomek_v_1_0_7.ino:153:51: warning: deprecated conversion from string constant to 'char*' [-Wwrite-strings]

myGLCD.print("S1.3.5.7.9.+20.40.60.", CENTER, 38); //opis dla s-metra

^

C:\Program Files\Arduino\libraries\LCD5110_Graph\DefaultFonts.c:12:14: error: variable 'SmallFont' must be const in order to be put into read-only section by means of '__attribute__((progmem))'

fontdatatype SmallFont[] PROGMEM =

^

C:\Program Files\Arduino\libraries\LCD5110_Graph\DefaultFonts.c:117:14: error: variable 'MediumNumbers' must be const in order to be put into read-only section by means of '__attribute__((progmem))'

fontdatatype MediumNumbers[] PROGMEM =

^

C:\Program Files\Arduino\libraries\LCD5110_Graph\DefaultFonts.c:135:14: error: variable 'BigNumbers' must be const in order to be put into read-only section by means of '__attribute__((progmem))'

fontdatatype BigNumbers[] PROGMEM =

^

C:\Program Files\Arduino\libraries\LCD5110_Graph\DefaultFonts.c:153:14: error: variable 'TinyFont' must be const in order to be put into read-only section by means of '__attribute__((progmem))'

fontdatatype TinyFont[] PROGMEM =

^

exit status 1
Error compiling.

This report would have more information with
"Show verbose output during compilation"
enabled in File > Preferences.
73 and thanks for ansver
by from slovenia
Matjaz S56ZVD
Reply
You need to use arduino v.1.0.6.
...przede wszystkim nie zakłócać...
Reply
Tnx for fast ansver. I read all messages to know how the dds work.

73
Matjaz
Reply
Witajcie.

Zakończyłem boje z SI5351, niestety nie udało mi się zmusić go do poprawnej pracy z NE602, a szkoda.
W zamian za to wspólnie z kolegą Pawłem SQ8MVY stworzyłem prostą obsługę syntezy LM7001.
Kod pochodzi z dość wczesnej wersji rozwojowej złomka, przystosowanej do pracy z odbiornikiem na pasmo lotnicze.
Testowałem tylko część cyfrową, synteza niestety nie przestrajała generatora, ale ponieważ był niskiej jakości, pokładam w nim nadzieję.

Zapraszam do komentowania, podzielenia się opiniami no i testowania. Wprawne oko wyczyta całą konfigurację z kodu. Wszelkie uwagi mile widziane.

Pozdrawiam.

Attached Files
.ino   lm7001_pr_ba.ino (Size: 11.75 KB / Downloads: 1,408)
Pozdrawiam, Artur

Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 4 Guest(s)