Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Dzień dobry. Po okablowaniu (prawie kompletnym) jestem na etapie pomiarów części odbiorczej, która wydawała się w pierwszym momencie odpalenia działać bez zastrzeżeń. Niestety, nie wszystko jest tak jak być powinno. Aktualnie "zawiesiłem się" na płytce homodyny.
Podaję na wejście sygnał z generatora -38 dBm czyli 7,9 mVpp.
W miejscu kolejnych pomiarów przed i po polifazerze jest prawidłowo. Również na wyjściach U12 jest zgodnie. Bezpośrednio na wejściu U13 po rezystorach 2,2K (piny 2 i 3) jest 400 mVpp. Teraz do sedna: bez względu na obciążenie (bez czy z filtrami) na wyjściu (pin1) jest 4,6 Vpp podczas gdy ma wynosić 9,5 Vpp. Elementy bierne sprawdzone, użyty TL072 podmieniony, zasilanie prawidłowe pin 8 +10,5V względem pin 4. Co dalej robić?

Vy 73 Piotr

UWAGA dla składających Husarka za pomocą rysunków montażowych SP3WYP przy U12
R54 ma 2,2K (powinien mieć 1,5K) - wpływa mocno na sygnał wyjściowy
R47 i R70 ma 2,2K (powinien mieć 2,7K )
Odpowiedz
Piotrze, nic nie robić. Masz wzmocnienie na płytce homodyny prawie 600x. Powodzenia, Janusz.
Odpowiedz
Dziękuje Janusz za szybką odpowiedź. Ja do wczoraj byłem zadowolony z odbiornika (i nadal jestem), ale wg. opisu instrukcji budowy radia, wzmocnienie ma wynosić ok 1187X. No i druga sprawa, chciałem kalibrować S-metr a on przy aktualnym wzmocnieniu (na razie bez dobierania wejściowego rezystora R47 wartość 33k na wejściu gałęzi pomiarowej płytki automatyki) pokazuje przy sygnale wejściowym -38 dBm niepełne S8.

Vy 73 Piotr
Odpowiedz
Przygotowałem sobie taki opis połączeń Husarka :
LPF DW RADIO
RX/TX P0
GND GND
12V 12V
1,8 P16
3,5 P17
7/10 P18/P19 przez diody
14/18 P20/P21 przez diody
21/24 P22/P23 przez diody
28 P24
A1/A2 P30
STER ALC (pł. PA 15W)
MOC POT 5Kohm
FR A1,A2(A012 pł. sterownika TFT)

PA 15W
N/0 P1
ALC STER (pł. LPF)
12V 12V
GND GND

BPF DW RADIO
12V 12V
GND GND
1,8 P16
3,5 P17
7 P18
10 P19
14 P20
18 P21
21 P22
24 P23
28 P24

HOMODYNA
MIC mikrofon
GND GND
/TX P1 ??
13,8 13,8V
CW P3
LSB/USB P6
GND GND
WYJ RX sygnał IN pł. filtrów akustycznych

FILTRY AKUSTYCZNE
GND GND
12V 12V
2kHz P5 ???
CW P7 ???
AF-DIR P12
GND GND

AUTOMATYKA
TX P1
AGC P4
RX P2
KEY P3
GND GND
GND GND
RRW pot 4k7

MOD IN TX pł.filtrów
Smetr A9 (SMR- pł.sterownika)
GŁ głośnik
P1 pot. 47k
12V 12V

Bardzo proszę bardziej doświadczonych kolegów o sprawdzenie poprawności szczególnie tam gdzie są pytajniki.
Dziękuję
Odpowiedz
HUSAREK - SDR.
Odpowiedz
HUSAREK - SDR.Minimalnym nakładem kosztów i pracy możemy mieć w HUSARKU drugi RX-SDR.W załącznikach schemat i pcb dodatkowej płytki. Podpinamy ją na wyjściach US8 i US9 na płytce homodyny.
Następny etap to zainstalowanie programu HDSDR.
Odpowiedz
HUSAREK - SDR.
Minimalnym nakładem kosztów i pracy możemy mieć w HUSARKU drugi RX-SDR. W załącznikach schemat i pcb dodatkowej płytki. Podpinamy ją do wyjść US8 i US9 na płytce homodyny.
Następny etap to zainstalowanie programu HDSDR
Po uruchomieniu programu i wstępnym skonfigurowaniu (F5-mikrofon i głośnik, F6-częstotliwość próbkowania karty dźwiękowej), podłączamy wyjście pcb do gniazda mikrofonowego w PC i już mamy drugi odbiornik (nie należy zapominać o przyciśnięciu klawisza F-2 start). W moim wypadku pasmo odbierane (próbkowanie) wynosi 44kHz. W dolnej części ekranu widać filtr akustyczny który przy pomocy myszki można dowolnie zmieniać. Resztę możliwości programu pozostawiam do samodzielnych poszukiwań.

Załączone pliki Miniatury

.lay6   wyjście HDSDR HUSAREK.lay6 (Rozmiar: 17.74 KB / Pobrań: 1,005)
Odpowiedz
(19-02-2015, 22:53)SP5CGI napisał(a): HUSAREK - SDR.
Minimalnym nakładem kosztów i pracy możemy mieć w HUSARKU drugi RX-SDR.

Interesuje mnie jak wypada odsłuch tej samej stacji na takim odbiorniku SDR w porównaniu ze sprzętowym odbiornikiem HUSARKA. Głównie chodzi mi o czułość i jakość sygnału. Dużo musi zależeć od jakości karty dziękowej i możliwości programu.

Odpowiedz
Oczywiście, dużo zależy od karty dźwiękowej i od programu,w końcu są to podstawowe elementy służące do cyfrowej obróbki sygnału.
Przy mojej karcie występuje dość duże opóźnienie sygnału. Jakość - program HDSDR ma dość duże możliwości NR,NOTCH,NB, płynna regulacja szerokości filtra akustycznego.
Zapraszam do poszukania innego programu i do prób.
Odpowiedz
Oczywiście, dużo zależy od karty dźwiękowej i od programu,w końcu są to podstawowe elementy służące do cyfrowej obróbki sygnału.
Przy mojej karcie występuje dość duże opóźnienie sygnału. Jakość - program HDSDR ma dość duże możliwości NR,NOTCH,NB, płynna regulacja szerokości filtra akustycznego.
Zapraszam do poszukania innego programu i do prób.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości