Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sprint Layout
Metoda podana przez Jurka jest rzeczwyiście najlepsza w przypadku prostych płytek.
Odpowiedz
Witku widzę ,że nie zrozumiałeś idei wpisywania plików graficznych. Oczywiście takiego pliku nie da się nijak edytować w SL, służy jedynie jako podkładka ( wzór do samodzielnego nanoszenia ścieżek, elementów, padów itd
Po załadowaniu pliku bmp lub jpg na dolnej belce pojawiają się przyciski umożliwiające wyłączenie obrazu narysowanych ścieżek lub grafiki co pomaga w ocenie poprawności wykonanych połączeń.
Proponuję zapoznać się z rozdziałem " Use a Scanned-Copy as an Original" w helpie
73 Jurek
Odpowiedz
(13-12-2014, 12:33)SQ4AVS napisał(a): I strasznie niebraktycznie, gerber pochodzi od formatów ploterowych. Taka np. ścieżka to szereg bardzo cienkich lini.
Oj chyba nie. Dawne plotery do PCB miały zasobnik z pisakami i definiowało się pisak jako grubość ścieżki.
73 JERZY SQ9RFC
Odpowiedz
Sprawdziłem plik po eksporcie z gerbera generowanego przez sprinta jest Jurku tak jak piszesz. Z protela to szereg bardzo cienkich krzyżujących się linii, obróbka tego to masakra.
Odpowiedz
Płytka złożona w SL z gerberów generowanych przez program Traxmaker

Załączone pliki
.lay6   płytka test gerber trax-sprint.lay6 (Rozmiar: 221.48 KB / Pobrań: 1,191)
73 Jurek
Odpowiedz
dla odmiany z protela, częściowo już przerobiona, fragment, proponuje przejrzeć masy

Załączone pliki
.lay6   pcb.lay6 (Rozmiar: 324.75 KB / Pobrań: 1,121)
Odpowiedz
I wreszcie odpowiedź jak przenieś płytki z Eagla do Sprinta
z pliku brd. (spakowany bo strona nie chciała zapisać formatu brd. jako załącznika) wygenerowano gerbery i sprincie zapisano ponownie- co wyszło proszę ocenić. Moim zdaniem można przenosić płytki do SL z wszystkich programów mających możliwość generowania gerberów, no może konieczne będą niewielkie poprawki.

Załączone pliki
.zip   eagle.zip (Rozmiar: 12.52 KB / Pobrań: 960)
.lay6   test -Eagle.lay6 (Rozmiar: 109.13 KB / Pobrań: 1,374)
73 Jurek
Odpowiedz
Jurku metodę znałem od dawana ale spójrz na sposób przeróbki tej pcb, jak jest jakaś większa praca to moim zdaniem lepsza wspomniana przez Ciebie metoda na podkładkę -patrz mój plik (metodę na podkładę stosuję, robiąc pcb np. na podstawie zdjęcia jak nie chce mi się projektować pcb)
Odpowiedz
Rafał w sumie metod na konwersję pcb jest wiele, nasze dyskusje niech będą inspiracją dla kolegów mających mniejsze doświadczenie w posługiwaniu się programami.
Witku SP1HQA w poście #71 tego wątku masz płytkę dwustronną - da się zrobić
73 Jurek
Odpowiedz
Czy jest możliwość edytowania danego elementu czy tylko stworzenie nowego makro?

Mam TSOP20, a chce zrobić TSOP24.

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości