Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Odbiornik G3RJV
start :-)
m.cz działa
moje radio odbiera !

na razie bez LPF i dopasowania do ant ale odbiera - nagrałem filmik
73 JERZY SQ9RFC
Odpowiedz
Gotowe ! Szczegóły w następnym poście

Poprawię ten...
Najwięcej czasu zajęło odszukanie NE612 i dławika do VFO.

Załączone pliki Miniatury

.zip   G3RJV.zip (Rozmiar: 1.14 MB / Pobrań: 1,047)
Odpowiedz
https://www.youtube.com/watch?v=fJGhuQbR...e=youtu.be
73 JERZY SQ9RFC
Odpowiedz
Szacun !
Wygrałeś bo materiał jest lepiej przygotowany i radio lepiej działa. Brawo !
Odpowiedz
Mam filmik z całej pracy, ale proponuję remis bo zagrało niedokończone :-) Teraz BPF, a potem obiecana BB112.
Fajnie odbiera :-) Tłumik prawie na maksa, ale nadal bez BPF. Zaraz znajdę jakąś nagrywarkę mp3 to posłuchacie :-)
SSB

.mp3   Recording-2015-02-08--00-36-53 V.mp3 (Rozmiar: 1.26 MB / Pobrań: 1,215)
a za chwile przegląd kontestujących CW maniaków :-)

.mp3   Recording-2015-02-08--01-07-12 cw2.mp3 (Rozmiar: 1.92 MB / Pobrań: 1,129)
Zabawa była doskonała. Praktycznie w półtorej godziny można poskładać odbiorniczek i słuchać, słuchać, słuchać. Jutro zrobię tego varicapa... Dobra propagacja na 80, zobaczymy jak daleko sięga to radyjko.
73 JERZY SQ9RFC
Odpowiedz
Pięknie drodzy Koledzy !!!!!!! Budowa prostych radioodbiorników to moje całe życie...........

Tylko dajcie mi schemat z diodą BB112. PLEASE !!!!! Smile
Odpowiedz
a nie ma go w poście nr #2 ?
Opss teraz dopiero zakapowałem że to radio na 40m ! a ja zrobiłem go na 80 ! - nie zgadzały mi się wartości L2 i C8 ! i zrobiłem po swojemu :-) zaraz skoryguje i zrobimy duobandera. Akurat jest dzień a około 14LT na 7022 spotykają sie polscy telegrafiści HST warto posłuchać! jeśli ktoś czyta polski otwarty tekst > 50 WPM. Ale to dopiero po śniadanku ... :-)
73 JERZY SQ9RFC
Odpowiedz
OK. Ale napięcie trzeba chyba zmiejszyć do 9 V. Czyli odjąć jedną baterię ????
Odpowiedz
W przypadku bb112 można wszystko zasilać z jednej baterii. Potencjometr sterujący diodą podłącz pod główne zasilanie i będzie działać. Cały ten układ bierze 2mA prądu. Bateria 6f22 wytrzyma lata, i wcale nie trzeba dodatkowego stabilizatora. Bierz się za ten układ, przed obiadem powinien zadziałać.
73 JERZY SQ9RFC
Odpowiedz
DZIĘKI ! Smile
(08-02-2015, 10:51)SQ9RFC napisał(a): W przypadku bb112 można wszystko zasilać z jednej baterii. Potencjometr sterujący diodą podłącz pod główne zasilanie i będzie działać. Cały ten układ bierze 2mA prądu. Bateria 6f22 wytrzyma lata, i wcale nie trzeba dodatkowego stabilizatora. Bierz się za ten układ, przed obiadem powinien zadziałać.

Aha. Jeszcze jedno. Tam gdzie środkowa nóżka łączy się z tą drugą..... Tam jest katoda ?
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości