Fork-Heńka... czyli jak sobie poradzić z DDS za pomocą ARDUINO
Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom –
w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli
Jest OK.Działa.
Już przetestowałem.
Zaczynam projekt płytki.
Mam już to co chciałem.
Teraz mogę spokojnie przeprowadzić analizę programu źródłowego.
RYSZARD, JESTEŚ WIELKI.
Witam moje grzebanie w kodzi to wtarzanie sie u paisku dzisaj wyjezdzam do Chorwacji na swieta i wracam sie za 2 tyg. potem pokarze swoje mazaje pozdrawiam i kibicuje
(brakuje mi zmiana pasma w DDS )
Dzisiaj rano, przy śniadaniu poczyściłem co nie co kod, po wczorajszych zmianach, jednak dodanie takiego banału jak RIT sporo zamieszania w kodzie wprowadziło.
Wprowadziłem też przy okazji kilka małych optymalizacji w prędkości i sposobie wyświetlania danych na LCD.
W tej chwili mamy jeszcze mniej więcej połowę miejsca na program w procesorze i wolnej pamięci ram około 1200 bajtów. Pamięci EEPROM jeszcze nie tknęliśmy.
24-10-2014, 21:35 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-10-2014, 21:35 przez SP6IFN.)
Przeogromna praca, podziwiam Tego człowieka. Wielki szacunek, bo dzieli się swoją wiedzą. Jednak u mnie jest mały "kaczan". Nie zmienia się napis "RX" na "TX". Możliwe że sam nabałaganiłem, będę sprawdzał wieczorem.
Rysio!
........................
PS. Sprawdziłem, musimy porozmawiać!
Jasny gwint! Toż to czysta strata. Dla pocieszenia powiem że swego czasu mój hendic (model Yaesu FT530) też nie wytrzymał próby 30V. Do dzisiaj biadolę, a minęlo już od tego czasu ponad 10 lat. Syntezę na TTLach (był opis w Radioelektroniku swego czasu) też odpaliłem z 12V, zamiast z 5V. To tak jest jak na biurku za dużo kabli zasilających leży, co widać na fotce. Ale widzę że nie wszystko poszło z dymem,..... płyta montażowa i parę kabelków ocalało. Jednak jestem wstrząśnięty.
Rysio!
Dziękuję za wsparcie w tak trudnych chwilach. Na szczęście prawdopodobnie tylko arduino poszło z dymem, ale to się okaże. Arduino już zamówione. Gospodarka dostanie znowu impuls do rozwoju.