Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
Tak.Też rozważałem problem wyłączania TRx.
Rozumiem,że wybrałeś ten model przetwornicy (drogi) bo ma wymiar który tu pasuje i dobre parametry.
To teraz przez stabilizator 8V płynie około 250 mA i co nie grzeje się.?
Jaki układ siedzi w przetwornicy i na jakiej częstotliwości pracuje.? (to dla własnej informacji)
Andrzej
Odpowiedz
.....
Odpowiedz
Serdecznie dziękuję.Częstotliwość pracy jest zaskakująca (2.2MHz)
Obawa,że coś zaśmieci jest = 0

Andrzej
Odpowiedz
.....
Odpowiedz
U mnie na 14MHz AGC-14, RFG-04, ATT-00 Radio się wzbudza.Żadnych zmian jeszcze nie robiłem.
Drugi problem: włączam trx, pasmo 3,6MHz PABIAS = 0, ptt prąd 1,2A.
Przekręcam PABIAS na +1, prąd spada do 0,8A.
Jak ustawię PABIAS na +10 najpierw prąd jest 1,4A ustawiam PABIAS na +11 prąd spada do 1A.
Przy włączeniu radia muszę uruchomić PABIAS prąd spada i mogę ustawić zadany prąd.
Andrzej
Odpowiedz
.....
Odpowiedz
C56 i C57 wyrzucone. Wybór kroku prawidłowy.
Przetwornica zakupiona.Jeszcze nie dotarła.
Andrzej
Odpowiedz
Ten ceownik aluminiowy bardzo mi się podoba, dobrze odprowadzi ciepło i jest połowa obudowy. Artur, podaj link do aukcji.
PA Bias reguluje się u mnie płynnie przy 00 jest 0,6A, 10-07A,20-08A, 40-1A.
Czy po wyrzuceniu C56 i C57 nadajnik nie włącza się na chwilę przy zmianie kroku?
73! Zbyszek
Odpowiedz
Gratuluję kolegom postępów prac, uruchomienia transceiverów i pierwszych łączności na pasmach. Zainteresowanie konstrukcją jest coraz większe i dobrze byłoby poznać jego parametry.

Mam pytanie: jak wygląda w tej konstrukcji sprawa wytłumienia drugiej wstęgi, może ktoś z kolegów wykonał taki pomiar lub oszacował ten poziom na podstawie odsłuchu sygnału z tego transceivera. To bardzo istotny parametr, który decyduje czy urządzenie nadaje się do normalnej pracy na pasmach czy jest raczej ciekawostką techniczną do zabawy.
73 Adam
Odpowiedz
.....
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości