Liczba postów: 1,528
Liczba wątków: 15
Możesz mieć w układzie wadliwy kondensator lub inny element, czasem daje to podobne efekty. To jest układ o dużym wzmocnieniu i nawet drobna fluktuacja wartości któregokolwiek elementu jest słyszalna.
Kiedyś robiła mi coś podobnego (w innej konstrukcji) niedotrawiona płytka drukowana - obejrzyj dobrze ścieżki.
Liczba postów: 206
Liczba wątków: 1
Dzięki Henryku za wskazanie kierunku poszukiwań. Też miałem podobne pomysły (prócz ścieżek, bo one są profi), ale potem stwierdziłem, że wymiana podejrzanych części to zbyt prosta droga. Teraz jednak wymienię, elektrolity, bo to najszybsze, potem ewentualnie przelutuję luty i ewentualnie pozmieniam inne części. Zastanawia mnie jednak odłączenie części automatyki lub "zatykania" US1 i sprawdzenia jak ten wzmacniacz działa bez "dodatków" . W każdym bądź razie wyjęcie TLC272 zmniejszyło wzmocnienie ale efekt pozostał tyle, że b. cichy. Ciekawa sprawa, będę walczyć  .
Liczba postów: 20
Liczba wątków: 2
Witam ponownie, moje prace nad uruchomieniem Husarka zbliżają się do zakończenia. Uruchomiłem prawie wszystkie moduły -jedynie od kilku dni zawiesiłem się na homodynie. Nie mam niestety oscyloskopu więc wzorując się m.in na podpowiedziach kol. Zdzisława z postu #189 mam problem z napięciami na mieszaczu toru RX -zamiast oczekiwanych ok 2V na wejściu i wyjściu mam poziomy bliskie 0. Niemniej w trakcie pomiaru dotknięcie końcówką woltomierza powoduje dość duży wzrost "szumów".
W torze TX napięcia też są dość mocno zróżnicowane: n. 2,12 ->2,7V; n.5,9 ->2,2V; n.3 ->2,8V; n.6 ->3V; n.8 ->1,4V; n.11 ->2,7V.
Przebiegi z VFO na wejściach mieszaczy są prawidłowe czyli VFO/4.
Wersja pcb jest z dw_radio 14.04.2013 i jak mi się wydaje oba tory pracują jednocześnie -jest co prawda wyprowadzenie /TX ale nie jest wykorzystane.
Trochę walczyłem z różnymi podpowiedziami z bogatego wątku informacji ale raczej bez skutku ... zostaje jeszcze ostateczność, wymiana FST ale z uwagi na trochę złożoność tej operacji podpowiedzcie proszę czy to dobry trop??
Pozdrawiam wszystkich ..
Liczba postów: 488
Liczba wątków: 9
30-05-2014, 6:18
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-05-2014, 6:18 przez SP4HKQ.)
Adam napięcia na wyjściu mieszaczy nie powinny się różnić o nie więcej niż 0.1 V a najlepiej 0.05 V. Jeśli występują większe różnice to są 2 powody. Uszkodzony scalak FST mieszacza na 99.9% lub nieprawidłowe sterowanie z przesuwnika tz z 164. Z własnego doświadczenia wiem że uszkodzić scalak mieszacza jest bardzo łatwo. Aby mieszacz prawidłowo pracował to na wejściach mieszacza powinno być napięcie z zakresu 2.15 - 2.3 V. To napięcie w wyniku kluczowania przenosi się na wyjścia z bardzo niewielkim spadkiem.
30-05-2014, 20:53
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-05-2014, 20:53 przez SP1UJB.)
Zlikwidowałem, opisane przeze mnie wcześniej, zakłócenia modułu automatyki. Metodą okazało się odłączanie podejrzanych elementów. Odcięcie zasilania od AD8307 zlikwidowało trzaski, które rozchodziły się poprzez zasilanie (ciężko domyślić się takiej przyczyny). Tak więc, kupiłem wadliwy układ scalony, bo wszystkie elementy wokół US są ok.
Liczba postów: 202
Liczba wątków: 14
Witam
Spróbuj odłączyć przewód podający napięcie SMTRa na płytkę procesora i sprawdź czy to zjawisko ustanie. Jeżeli tak to na tym przewodzie bardzo blisko płytki procesora zastosuj dławik ~100uH. Należy też dobrze odfiltrować zasilanie płytki procesora i wyświetlacza ponieważ przy niekorzystnym rozmieszczeniu podzespołów względem siebie może takie zjawisko nastąpić.
VY 73 Roman SP5AQT
31-05-2014, 17:19
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-05-2014, 17:21 przez SP1UJB.)
W moim przypadku nie było żadnego podłączenia "automatyki" do modułu sterownika. Samo włączenie AD8307 , bez podłączenie gdziekolwiek (wszystko odcięte, US był połączony tylko do "plusa" i masy, potem nawet nie miał elementów zewnętrznych) i produkował zakłócenia po linii zasilania.
W moim i nie tylko moim Husarku jest problem potrzeby redukcji zakłóceń, który z mojego punktu widzenia jest, jak na razie, trudny do rozwiązania i wszelka dyskusja zawierająca takie właśnie informacje jak powyżej z tym dławikiem, jest na wagę złota. W szczególności bardzo interesujące jest to, jak koledzy poradzili sobie z efektem "skreczowania" przy kręceniu enkoderem, na wyższych pasmach (21 i 28MHz) . Dla mnie nie ma kompromisów odnośnie "skreczowania" i muszę doprowadzić do całkowitego wyeliminowania tego zakłócenia. Dopiero podjąłem walkę z tym ostatnim problemem i byłbym wdzięczny za podzielenie się doświadczeniami. Nie ma tu miejsca zjawisko które kiedyś omawialiśmy na forum, tj. zbyt niskiego poziomu sygnału z SI570 (mam c-mos si570), ponieważ Oleg9 ma niższe napięcie wyjściowe i przy Olegu nie słychać skreczowania na wyższych pasmach.
Liczba postów: 20
Liczba wątków: 2
Witam ponownie,
wreszcie mogę to napisać -w dniu dzisiejszym (a właściwie wczoraj) "mój" Husarek ożył po raz pierwszy  na razie w wersji mini (homodyna + mcz + SPHM DDS).
Trochę walczyłem z homodyną -a właściwie z moimi pomyłkami; a tych zrobiłem dwie kluczowe. Przed lutowaniem sprawdziłem wszystkie elementy bierne, ... nie wiem jak to się stało ale trafa wejściowe wlutowałem bez sprawdzenia i ... tutaj była pierwsza lipa, źle połączone uzwojenia (sam się dziwię jak można popełnić taki prostacki błąd -ech ...).
A druga pomyłka to błąd połączenia na złączu płytki homodyny -masę zasilania wpiąłem w [CW] ... też nie wiem jak to zrobiłem 
Walka była długa -najpierw sprawdziłem ponownie wszystkie elementy, potem PCB, wylutowałem FST -zamieniłem, nic nie pomagało bo niby jak. Trochę naprowadziło mnie odłączenie automatyki .. wtedy napięcia na homodynie zrobiły się trochę dziwne ... i okazało się, że nie mam masy.
Ale nadal na nogach FST niezgodność napięć, taktowanie z VFO prawidłowe, elementy bez zarzutu ... trafka nie brałem pod uwagę, ale na wszelki wypadek wylutowałem, mierzę, mierzę, mierzę ...
W tym miejscu chciałem podziękować kol. Zdzisławowi SP4HKQ za wszelką pomoc, naprowadzenie na kierunek działań, podpowiedzi i rady -dziękuję!!
Jutro zacznę podłączać kolejne moduły, LPF, BPF, filtry akustyczne -wcześnie pomierzyłem i zestroiłem ale zobaczymy ... mam jednak nadzieje, że liczbę trywialnych błędów już wyczerpałem.
Teraz sobie trochę pokręcę i posłucham
Pozdrawiam wszystkich ..
Liczba postów: 761
Liczba wątków: 63
29-07-2014, 10:18
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-07-2014, 10:18 przez SP4LVC.)
Witajcie. Ja mam kwestię trochę z innej beczki. Wygrzebałem z kąta Husarka, coby przymierzyć się do instalacji CAT-a, ale póki co, moją uwagę przykuło inne zjawisko. Pioruńsko grzeje się stabilizator 5 V na płytce rejestrów (pomimo tego, że siedzi na niedużym, co prawda, ale radiatorze). Wiem, że sporo mocy musi się wytracić na różnicy napięć wejście - wyjście. Poprzedzający go stabilizator 12 V nie daje stabilnego napięcia wyjściowego. Płytkę rejestrów, tak jak całe radio zasilam napięciem 13,8 V, które leciutko siada w takt pracy części nadawczej i okazuje się, że napięcie wejściowe ma za małe, aby stabilnie trzymał 12 V na wyjściu. Jak rozwikłaliście u siebie te kłopoty? Stabilizator low drop na 12 V, czy jakaś przetwornica (może robić zakłócenia), z której będę zasilał całą płytkę rejestrów? - nie wiem na co się zdecydować. Przecież nie podam na płytkę rejestrów 15 V, bo nasze zasilacze nie dają takich napięć.
Bogdan
Liczba postów: 1,528
Liczba wątków: 15
Planuję u siebie wszystkie układy cyfrowe zasilić z przetwornic, również w syntezie. Tylko generaror syntezy musi pozostać na stabilizatorach analogowych z wiadomych powodów. Całe radio na odbiorze pobiera 700mA. To stanowczo za dużo. Przetwornice ten prąd obniżą, a przy okazji i grzanie się zmniejszy.
Na alledrogo są gotowe przetwornice, ale do niskich napięć (poniżej 5V) lepiej zrobić samemu bardziej sprawną przetwornicę synchroniczną. Radzę też dodatkowo zabezpieczyć układy zasilane z przetwornic wzmocnionymi diodami zenera (zener + tranzystor) z bezpiecznikami polimerowymi. Po ponownym odsłuchu radia może też się okazać że będą potrzebne filtry do przetwornic.
Stabilizowane napięcia 12V też będę przerabiał. Z założenia mój TRX ma pracować na rozładowanym akumulatorze o napięciu 10,5V. Można to osiągnąć tylko na przetwornicach.
|