Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Witam kolegów konstruktorów. Chciałem podzielić się wrażeniami z uruchamiania CAT-a. Zmontowałem konwerter. Wszystko jest niby ok. Zasilam go ze złącza RS485 poprzez 2 szeregowe diody. Napięcie stałe na płytce konwertera 3,74V. Radio łączy się kompem w programie HRD, i owszem, ale od momentu połączenia wyświetlacz Husarka zamienia się niemalże w dyskotekę. Co obserwuję? Skokowe zmiany czestotliwości, zapalanie i wygaszanie poszczegolnych nastaw - a to pojawia się VX, za chwilę podświetla się SPLIT, potem gaśnie i podświetla się znowu coś innego i tak w kółko. To wszystko tak jak pisałem dzieje się na tle obserwowanych skoków wskazań częstotliwości, ale w ramach jednego pasma. Wszystko uspokaja się w momencie programowego rozłączenia radia z kompem. Czekam z uwagą na Wasze eksperymenty w tym zakresie i uzyskane efekty.
Bogdan
Odpowiedz
Bogdanie, nie sprawdzałem współpracy sterownika z oprogramowaniem HRD. Najwięcej testów wykonałem pod softem UR5EQF i tam CAT pracuje poprawnie. Prawdopodobnie HRD wysyła bardzo dużo rozkazów (może to kwestia konfiguracji) co bardzo mocno obciąża procesor. Druga możliwość to błędy w ramkach lub gubienie ich fragmentów. Jeśli możesz zapisz do pliku to co wysyła HRD w kierunku sterownika. Dalszy ciąg dyskusji proponuję prowadzić w wątku o syntezie.
73 Adam
Odpowiedz
Dzień dobry.
Składam aktualnie płytkę homodyny. Instrukcja Bogdana SP3IQ, w spisie elementów płytki ma wyraźnie zaznaczone, że kondensatory 1n i 33n mają mieć tolerancję 1% oraz wykonanie C0G. W spisie elementów do płytki z DW informacja ta została pominięta (ale chyba w torze RX użyty materiał ma znaczenie patrząc na schemat Jumy). Zdobycie w SP wartości 1n i wyselekcjonowanie wymaganej tolerancji nie stanowi problemu, jednak z wartością 33n w wykonaniu C0G z zakupem jest problem. Oczywiście selekcjonowanie wartości z materiału X7R z wiadomych względów jest bezsensu. Jakie koledzy w swoich płytkach zastosowali kondensatory (materiał/tolerancja/selekcja wartości)? Może twórcy płytki podpowiedzą jakieś rozwiązanie?

Vy 73 Piotr
------------------------------------------
Problem rozwiązany. Bogdan SP3IQ "naprowadził mnie", że to wartości kondensatorów z polifazera, a te wiadomo już gdzie szukać (pomijając fakt, że takowe posiadam odłożone w "innym" miejscu hi!)
Odpowiedz
Witam ponownie,
moje prace nad Husarkiem posuwają się bardzo, bardzo powoli -trochę optymistycznie zakładałem sobie zakończenie montażu w pierwszym kwartale. Może sam montaż przebiegał dość sprawnie ale strojenie to już mała historyjka. O ile strojenie LPF udało mi się zrobić w jeden dzień (taki jeden dzień to dla mnie ok. 2 -3 godzin "zabawy") o tyle na BPF zeszło mi już średnio 3 dni na każde pasmo ... i jeszcze zostawiłem sobie na potem dwa ostatnie pasma a i tak do końca nie jestem zadowolony. Parę fotek z blatu budowy i ruszam stroić dalej .. Smile
Pozdrawiam wszystkich ..
Szczególne podziękowania dla Adama za syntezę w nowej wersji.

Odpowiedz
Witam Wszystkich. Dawno się nie meldowałem, ale prace cały czas u nas trwają nad Husarkiem. LPF-y są już gotowe i zestrojone. Cat USB ruszył bez żadnego problemu i działa bardzo dobrze.
Mam pytanie do kolegi Adama - czy na Łosiu 2014 będzie można wgrać najnowsze oprogramowanie do sterownika ?
pozdrawiam Michał SP3WYP
Odpowiedz
(14-05-2014, 22:20)SP3WYP napisał(a): Mam pytanie do kolegi Adama - czy na Łosiu 2014 będzie można wgrać najnowsze oprogramowanie do sterownika ?

Tak, na spotkaniu ŁOŚ 2014 w sobotę będzie możliwość wgrania oprogramowania w wersji 1.13 zawierającej poprawki CAT-a i obsługi DSP. Nowy soft pracuje na wszystkich wersjach sterowników, na Xmega64A3 również. Do wgrania oprogramowania nie musimy wyjmować sterownika z radia, musi być tylko dostęp do złącza PDI na module procesora.
73 Adam
Odpowiedz
Dzięki Adam za szybką odpowiedź - wybieramy się z Waldkiem na Łosia, będzie okazja aby się spotkać i porozmawiać
73 SP3WYP
Odpowiedz
Panowie, mam małą zagwozdkę techniczną. Kiepsko chodzi mi moduł automatyki. Rx wszystko fajnie odbiera i automatyka pracuje fenomenalnie , ale .... jak wyciągnę antenę to wtedy wyraźnie słychać takie nieregularne skrzeczenie jakby leciutkie trzaski (często przez dłuższy czas jest regularny, prawidłowy szum ale potem znowu wchodzi to samo nieregularne "skrzeczenie"). Występuje to wszystko na US1 (podłączałem oscyloskop do nogi nr 7 i tam już widać te dodatkowe "stuki", oczywiście "stuki" nie pochodzą z modułów poprzedzających automatykę). Podłączenie dodatkowego kondensatora do nogi nr 5 nic nie dało, tak samo jak zwiększanie kondensatorów w sprzężeniu zwrotnym. Jaki mogę zastosować cwany "chwyt", żeby zlokalizować przyczynę i usunąć ją?
Odpowiedz
A masz włączone na wejściu dobre BPFy ? Dobre to takie, które tłumią 3 i wyższe nieparzyste harmoniczne odbieranego sygnału na poziomie około 60 dB.
Odpowiedz
Do testów nie podłączałem BPF, chociaż mam takie filtry. Sam "goły" moduł automatyki daje JUŻ takie objawy i odbiega to od efektu detekcji stacji radiowych.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości