Projekt płytki rejestrów szeregowych widoczny na ostatnich zdjęciach powstał później dlatego ten druk nie mógł znaleźć się w zestawie z DW Radio. Pierwsza wersja rejestrów była na druku jednostronnym dlatego nie warto było "wciskać" jej na formatki z drukiem dwustronnym.
Co do wzmacniacza odpowiedź jest bardziej złożona. Początkowo były pomysły na bardzo tani wzmacniacz np. na IRF, BUK, potem na wzmacniacz o większej mocy 30...50W. Część kolegów posiadała moduły wzmacniaczy fabrycznych a część składała wzmacniacz G6ALU. Projekty płytek są dostępne na forum i można zorganizować się w grupę chętnych do wspólnego wykonania fabrycznych druków.
Nie zmienia to faktu, że przy kolejnych partiach płytek warto pomyśleć o brakujących drukach.
Witam,
Dzisiaj mialem piersza lacznosc na Husarka z Polska -kolega SQ5EBM. Wedlug niego audio ladne ( wiecej wysokich tonow i srodkowych). Oczywiscie duzo zalezy od mikrofonu itd. Co prawda lacznosc trwala zaledwie kilka minut bo pozniej propagacja przysiadla. Moc mojego Husarka to ~15W.
Witam.Czytam temat Husarka i jestem zainteresowany tematem.Pytanie do kolegów jak mogę otworzyć pliki cct gdzie koledzy pokazują charakterystyki .Proszę o informacje.Pozdrawiam sp4eib
28-02-2014, 11:53 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-02-2014, 11:53 przez SP5AQT.)
Witam
Pliki z rozszerzeniem cct otwiera się się programem RFSim 99. Jest to program darmowy dostępny w sieci. Adres jest również na naszym forum ale nie wiem gdzie.
Roman SP5AQT
Zamieszczam pomiary przenoszenia filtru SSB wąskiego i szerokiego. Mam pytanie - czy zostawić tak jak jest, czy też coś jeszcze poprawić? Być może są jeszcze jakieś niedoskonałości w ustawieniu programu audiotester. Na pewno układ nie wnosi tłumienia i w tym zakresie zrobiłem jakiś błąd w ustawieniu.
05-03-2014, 10:11 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-03-2014, 22:18 przez SP1UJB.)
Widzieć, to widzę różnicę, ale liczę na jakąś informację (najchętniej na pw), że może źle ustawiłem program lub wtyczki do karty, bo inaczej podejrzenie może paść tylko na cewki, które mogły (lub mogła jedna) zmienić indukcyjność po wlutowaniu (przed wlutowaniem robiłem pomiar i było ok).
Jeszcze sprawdzę, z porządnym mostkiem pomiarowym, poprawność wskazań mojego multimetru Metex, bo może on ma znaczące przekłamanie.
Zrobiłem przed chwilą test miernika i okazało się, że mój multimetr Metex ma przekłamanie około 5mH (zawyża wskazania) w stosunku do mostka RLC E307, przy pomiarze cewki o indukcyjności 160mH i może dlatego filtr nieco za wysoko tnie.
Swoje pomiary należy porównywać do pomiarów Józefa SP9HVW z postu 187. Zostały wykonane za pomocą profesjonalnej karty muzycznej EMU o dużej dynamice pomiarowej. Innym przykładem są wykresy Jerzego SP4OLL post 203 wykonane kartą muzyczną z laptopa. Dynamika słaba, bo tylko 50 dB. Za pomocą takiego pomiaru możemy ocenić tylko wierzchołek filtrów, ich pasmo przenoszenia do punktów zagięcia charakterystyk. Jednocześnie zakładając że tłumienie poza filtrem i stromość zboczy będzie podobna jak u kolegów. "Lepszy jakikolwiek pomiar niż żaden". Przykładem profesjonalnego sprawdzenia filtrów do Husarka są wykresy Henryka SP2JQR z postu 236 wykonane fabrycznym przyrządem pomiarowym "za ciężką kasę". Prawidłowo wykonane filtry mają parametry powtarzalne.
Wykresy z postu powyżej zostały wykonane ze zbyt małą ilością punktów pomiarowych, co fałszuje charakterystykę filtru. A to jakie filtr ma przenoszenie zależy od indywidualnych potrzeb konstruktora i nie podlega ocenie innych.
Sterownik wyświetlacza dotarł dzisiaj. Dzięki WIELKIE Adam.
Uruchomiłem na szybko husarka w podstawowej wersji : homodyna, automatyka, filtry m.cz. + sterownik z wyświetlaczem - działa rewelacyjnie co można obejrzeć w podanym linku: http://www.youtube.com/watch?v=MC_tCtJwf...e=youtu.be
73 SP3WYP