14-02-2014, 17:11
Zleżały się, czy co? Niczym rastopy w hurtowni. Można podejrzewać, że poszczególne partie są robione z różnych odmian ferrytu.
Bogdan
|
HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
|
|
14-02-2014, 17:11
Zleżały się, czy co? Niczym rastopy w hurtowni. Można podejrzewać, że poszczególne partie są robione z różnych odmian ferrytu.
Bogdan
15-02-2014, 19:22
Tak wyglądają postępy pracy.
Automatyka - działa Homodyna - działa Filtry - działają Pa - działa Rejestry - jeszcze nie sprawdzane 73 SP3WYP
15-02-2014, 20:07
Twoje luty na płytkach z DW Radio pięknie wyglądają.
16-02-2014, 14:38
Grupowa budowa Husarka przez kolegów SP3WYP, SP3HZR i SP3TYI to przykład godny naśladowania. Zyski są wielopłaszczyznowe: oszczędności na przesyłkach, cenach elementów, szybsze "przetrawienie" dokumentacji, szybszy montaż modułów, możliwość przedyskutowania wątpliwości. Zapewne również mechanika będzie powstawała wspólnie co również zmniejszy koszty i ułatwi budowę radia. Możliwości grupy zawsze są większe pod względem kompetencji, wiedzy czy dostępu do aparatury pomiarowej. Praca grupowa mobilizuje również do działania ponieważ trzeba wywiązywać się z zobowiązań w ramach grupy.
Wiem, że czasem trudno w ramach klubu czy oddziału znaleźć kilku "zapaleńców" do budowy radia ale jeśli się uda to szanse na powodzenie są większe. Gratuluję pomysłu na lokalną grupę i poziomu wykonania modułów, "luty" są wzorowe a montaż modułów bardzo staranny.
73 Adam
16-02-2014, 20:56
Kolejne płytki do Husarka.
W załączniku lay przejścia z dip8 na SO8 LT6231 oraz poprawiona płytka AC175 73 SP3WYP
AC175.LAY (Rozmiar: 33.88 KB / Pobrań: 1,187)
lt6231.lay (Rozmiar: 5.97 KB / Pobrań: 1,120)
16-02-2014, 22:11
Przejściówka DIL8-SO8, mała rzecz a cieszy i przydaje się do wzmacniaczy w wersji SMD. Płytka tylko pozornie wydaje się prosta i łatwa do narysowanie. Miejsca jest mało i trzeba pilnować odległości aby nie było zwarć.
1/ Na projekcie pin 1 obudowy DIL8 jest połączony z pinem 8 obudowy SO8. Przy "prasowance" to bez znaczenia ale trzeba o tym pamiętać aby nie popełnić błędu i nie uszkodzić układu. 2/ W krytycznych miejsca zaznaczonych na zdjęciu przekroczone zostały minimalne odległości technologiczne wynoszące 8 milsów (bezpieczniej jest dać 10). 3/ Przy przechodzeniu ścieżką pomiędzy pinami również należy zadbać aby zostało po 10 milsów przerwy. Przykład: pin 65 milsów, ścieżka 15 milsów, suma 80 milsów, ze 100 milsów pomiędzy pinami zostaje 20 milsów na dwie przerwy czyli po 10 milsów na stronę i jest OK. Czasem wystarczy "pokombinować" i od razu jest prościej. Po prawej stronie moja wersja przejściówki DIL8-SO8. Na zdjęciach gotowy wzmacniacz SMD na fabrycznej płytce
73 Adam
16-02-2014, 23:00
Adam, dzięki za dobre słowo. Masz racje - w naszej grupie "Husarek - sekcja jarocinska" jeden drugiego mobilizuje, choć tak naprawde to siła napędową jest Michał SP3WYP to wszyscy ciągle czytamy forum i dyskutujemy. Efekty - jak widać
Mamy zamiar zrobić jeszcze DSP, zawężanie filtrów CW i SSB i PA - QRO jako osobne pudełko. Obudowa wybrana, zupełnie inna niż te z DW Radio. Z niepokojem czekamy na wyswietlacz TFT (podobno juz płynie). Dziś cały dzień nawijałem cewki do filtrów BPF do 3 szt Husarków (lekcja pokory i cierpliwości) Mamy ambity plan zaprezentować nasze Husarki na spotkaniu OT 27 które organizuje nasz klub SP3PJA na początku czerwca.Waldek SP3TYI
22-02-2014, 19:07
Widzę ze zdjęć że kilka płytek do Husarka trzeba zrobić sobie samemu. Czemu w zestawie z DW nie ma płytki wzmacniacza mocy i rejestrów ? Wiem, że da się je jakoś zrobić ale zawsze to dodatkowe utrudnienie. To tylko dwie płytki i mielibyśmy pełny komplet płytek fabrycznych do budowy radia.
23-02-2014, 1:29
Zgadza się ale nie wszystko można zrobić za jednym zamachem. Ukłony do DW_RADIO, że są dostępne płytki które możemy wykorzystać. Na razie resztę trzeba pokombinować samemu.
Dzisiaj skończyłem lutować LPF i BPF . Jutro pomiary. Zobaczymy jak wyjdzie. 73 SP3WYP |
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|