Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
(27-01-2014, 23:52)SP3WYP napisał(a): W płytce homodyny są dwa transformatory TR1 i TR2. Jakiej grubości jest użyty drut do nawinięcia. Ma to jakieś wielkie znaczenie jaka średnica ??
Ja u siebie nawinąłem drutem 0.35mm2, może być 0.3 lub 0.4, chodzi o to żeby nie był za gruby, ponieważ będzie ciężko go skręcić i nawinąć na rdzeniu.

Vy 73 Darek

Odpowiedz
Drut może mieć nawet 0,15 lub mniej jeśli będzie zachowana impedancja. Zbyt cienki może się jednak szybko urwać przy wstrząsach dlatego trzeba całe trafo dodatkowo mocować na klej.
Odpowiedz
Dzięki koledzy za odpowiedź. Prace trwają - mam poskładane: 2 płytki filtrów m.cz. 2 płytki homodyny , i kończę teraz 2 płytki automatyki. W sobotę planuję uruchomienie tych modułów.
Odpowiedz
Koledzy, czy rdzenie z RCS Elektronik (V33103) posiadają celową szczelinę magnetyczną? Nawijając na próbę wyszła mi dziwnie mała (~85mH) indukcyjność, a jak teraz grzebię w pamięci, mogłem pomylić "pary" z różnych kubków.
Odpowiedz
Karol najpewniej zamieniłeś połówki kubków. Przy ok. 200 zwojach nie powinno wyść aż tak mało.
Bogdan
Odpowiedz
też polecam oryginalnie sparowane kubki, bo przy przypadkowo dobranych miałem podobne rezultaty (najczęściej 85-120)
Odpowiedz
Dziękuję. Zapomniałem o tym na śmierć, że oryginalne kubki zwykle są szlifowane i parowane fabrycznie. Nie spojrzałem, i nie poznaczyłem, teraz będę dopasowywał pomagając sobie lupą... A mówili starsi - nie mieszaj...
Odpowiedz
Transformatory modemowe z RCS V33103 nie posiadają szczeliny. Ich AL. Wynosi około 4200 i nie ma potrzeby pilnowania i parowania ich przy nawijaniu . Prawdą natomiast jest że ich połówki potrafią nieznacznie różnić się przenikalnością. Ja to wykorzystywałem i zamieniałem połówki rdzeni tak aby uzyskać żądaną indukcyjność. Nawijałem 196 zwojów. Szczelina, która może wystąpić związana jest z podkładkami pomiędzy rdzeniem a karkasem, które trzeba usunąć. Należy tez pilnować czystości biegunów. Najlepszym sposobem jest przeszlifowanie ich na czystej kartce papieru położonej na gładkiej powierzchni. Odradzam kolegom używanie do tego celu papieru ściernego.
Odpowiedz
Zdarzają się kubki o takiej przenikalności. że cewki mogą mieć indukcyjność 90-110 mH. Na 40 rdzeni miałem 2 takie przypadki. Zamiana połówek nic nie pomoże.
Odpowiedz
Ja osobiscie "zaznaczalem " przed rozebraniem rdzenie. Wtedy przy skaladaniu dokladnie wiedzialem ktore czesci byla wczesniej razem. Oczywiscie maly szlif na papierz tak jak to koledzy pisali wczesniej i wszystko bylo ok. Dodam tylko ze na koniec dalem mala kropelke kleju.

Pozdrawiam Arek AC2FC
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości