Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom –
w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli
11-10-2013, 23:19 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-10-2013, 23:19 przez SP4LVC.)
Z ostatniej chwili: Tranzystor T8 na płytce ARW (2N3904 - generator tonu) należy wlutować obrócony o 180 stopni. Przy montażu według obrysu na PCB ma zamieniony kolektor z emiterem. Po tym zabiegu generator ruszył. Jeżeli, zgodnie ze schematem jako T3,T4,T5,T6 zastosujemy 2N3904 i 2N3906 w tym przypadku również trzeba wlutować je ,,odwrotnie".
11-10-2013, 23:59 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-10-2013, 0:00 przez SP3IQ.)
Potwierdzam, że opisy tranzystorów T3,T4,T5,T6 na płytce automatyki z DW-Radio są wykonane odwrotnie. Właśnie uruchomiłem część odbiorczą płytki automatyki, działa od pierwszego włączenia zasilania.
Bez zwarcia nóżek 12, 13 i 16 układ będzie działał lecz dobra praktyka w układach cyfrowych nakazuje wszystkie nieużywane wejścia podłączyć do masy lub plusa zasilania.
1/ Na dodatkowym module 74AC175 powinno być tak jak napisał Piotr, nogi 12, 13 trzeba podłączyć do linii zasilania +5V biegnącej pod układem 74AC175. Na wolnych wejściach "wiszących w powietrzu" mogą pojawiać się stany nieustalone i niekontrolowane oscylacje które nie są nam potrzebne w pobliżu wejścia odbiornika.
2/ Płytki automatyki były projektowane pod tranzystory z grupy BC547/BC557, nie wiem czemu akurat na ostatnim schemacie są 2N3904/2N3906. Na module homodyny zastosowano tranzystory BC547/BC557 dlatego w ramach unifikacji elementów na module automatyki proponuję zrobić tak samo. Trzeba na schemacie automatyki poprawić wszystkie typy tranzystorów lub napisać wyraźnie że pcb automatyki jest pod obudowy typu BC547/ BC557.
3/ Wszystkie rzeczowe i konkretne uwagi a tym bardziej wskazywanie błędów jest pożądane i na miejscu. Jest to szczególnie ważne właśnie teraz ponieważ powstaje kolejna wersja dokumentacji i będą poprawiane projekty druków przed uruchomieniem kolejnej produkcji. Na koniec dodam, że błędy w projektach i dokumentacji nie są tylko domeną konstrukcji amatorskich, występują również w projektach komercyjnych realizowanych w dużych firmowych zespołach z oparciu o milionowe budżety. Pisałem o tym wielokrotnie, to jaki będzie Husarek zależy nie tylko od autorów projektu ale od wszystkich kolegów budujących to radio.
12-10-2013, 9:30 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-10-2013, 9:32 przez SP3IQ.)
Dobrą praktyką jest umieszczanie na schematach ideowych rysunków, użytych obudów tranzystorów, stabilizatorów, przekaźników, itd. Rysunki te ułatwiają montaż oraz ograniczają niejednoznaczności. Dobrym przykładem jest schemat homodyny Husarka, który zawiera taką listę obudów. Jeśli program do rysowania schematu automatyki czy filtrów akustycznych uniemożliwia zamieszczanie rysunków, to w następnej edycji dokumentacji postaram się "wkleić" takowe rysunku do schematu PDF.
Zamiana tranzystorów BC547/BC557 na 2N3904/2N3906 wzięła się stąd, że koledzy, którzy jako pierwsi uruchamiali moduł ARW mieli kłopoty związane ze zbyt dużą betą tranzystorów typu BC. Kolega Henryk sp2jqr sprawdził, że na tranzystorach 2N układ działa bardzo poprawnie. Stąd ta zamiana na schemacie.
Posiadają generalnie mniejsze wzmocnienie od tranzystorów typu BC. Można zastosować każde inne tranzystory, ale wybrać musimy o mniejszym wzmocnieniu.
Można równiej określić dokładniej typ tranzystora np. BC556A. Spowoduje to wtedy kłopoty z nabyciem tych elementów.
W płytce prototypowej zastosowałem stare tranzystory jakie miałem z przed wielu lat i było OK. Natomiast co do zaznaczonej obudowy na PCB jest to bez znaczenia.
Osoba składająca Husarka musi posiadać elementarna wiedzę. Pozdrawiam kolegów.
Beta tych tranzystorów powinna być zbliżona do wartości 150 lub może być nawet jeszcze mniejsza. Przy mniejszym wzmocnieniu skraca się czas zadziałania pętli ARW. Górna dopuszczalna granica bety wynosi około 250, ARW pracuje wtedy ciut gorzej. Można więc wybrać dużo typów tranzystorów, które spełniają te kryterium. Trzeba pamiętać o dobrym sparowaniu, co jest w tym wątku dokładnie opisane. Pewnym rozwiązaniem mogłoby być również zastosowanie rezystorów obniżających wzmocnienie w emiterach pary różnicowej . Nie testowałem tej możliwości, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wypróbować. Płytka drukowana nie jest przystosowana do wstawienia dodatkowych rezystorów, więc pozostaje król wszystkich zwierząt w elektronice czyli pająk.
12-10-2013, 12:12 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-10-2013, 12:12 przez SP5AQT.)
Witam
W załączeniu link do HUSARKA słuchającego na 50 MHz. http://www.youtube.com/watch?v=cdsIy7HcMFg
Antena to pręt ~70 cm wewnątrz budynku bezpośrednio wetknięty w gniazdo antenowe, bicon w odległości 14 km po drugiej stronie. Przedwzmacniacz wyłączony co widać na filmie.
Bicon pracuje z mocą 3W ant. to 5/8 .
VY 73 Roman SP5AQT. Do usłyszenia na 50 MHz.
Witaj Romanie chciałem nawiązać do naszej rozmowy na skypie a dzisiaj przeczytałem na wątku 567 Twoją uwagę, że płytka przejściowa pod układ 74AC175 wg projektu Adama jest poprawna i pracuje poprawnie.
W poście 570 jak wnoszę uwaga Piotra dotyczyła zasady wykonywania układów cyfrowych czy tak?
Pozdrawiam SQ6JFR