Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
HUSARIA znowu zwyciężyła
poniżej dowód zwycięstwa oraz parę zdjęć mojego HUSARKA
Odpowiedz
HUSARIA znowu zwyciężyła!

poniżej dowód zwycięstwa oraz parę zdjęć mojego HUSARKA

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
Gratuluję obu kolegom. Nasze Husarki są coraz ładniejsze - tym bardziej się cieszę, że i moje prace posuwają się do przodu. Płytki już w obudowie - odbiornik działa. Teraz zostało mi obsadzenie obu płytek filtrów i wzmacniacz PA. Mam pytanie związane z rezystorami R14, R15- 20 Ohm oraz R12, R20, R23 - 560 Ohm, a także kondensatorami C14 - 10 nF i C24, C25 - 20 nF. Jak widzę z wielkości padów są to elementy SMD o nieco mocniejszych parametrach, ale trochę trudne do zdobycia - szczególnie w przypadku kondensatorów, ponieważ typoszereg przewiduje pojemnośc 22 nF, a nie 20 nF. Podobnie zamiast 20 Omów w typoszeregu mamy 22 Om. Najchętniej kupiłbym wszystkie te elementy w jednym sklepie, ale widzę, że jest to chyba niemożliwe. TME proponuje hurtowe ilości minimalne. Czy stosowanie takich elementów jest mocno krytyczne, czy w ostateczności można tam upchnąć normalne rezystory - jaka powinna być ich moc?. Jakie parametry napięciowe powinny mieć kondensatory 10 i 20 nF? Czy można dać 22 zamiast 20 nF - czy lepiej składać na kanapkę 2 x 10 nF?
Bogdan
Odpowiedz
Rezystory o które pytasz maja moc ok 1 W, może też być 3/4W. Oczywiście zamiast 20 może być 22 Omy. Jeśli chodzi o kondensatory to pady są pod 2x10 nF na kanapkę w obudowie 1210 bo takie dostałem z ceramiką NP0. Ale mogą tez być w obudowie 1206, na 50 V (lepiej by było więcej). 22nF mogą tez być.
Odpowiedz
Dzięki Zdzisław. Wszystko jasne - oprócz jednej wątpliwości. Czy rodzaj dielektryka w kondensatorach jest mocno krytyczny? Sadzać, co pod ręką, czy szukać NPO?
Bogdan
Odpowiedz
Na płytce wzmacniacza mocy brak padów na rezystor R30 (47 Ohm) - trzeba przeciąć ściężkę idącą do dławika DL2 i wlutować go w to miejsce, a przy DL2 oskrobać soldermaskę z pola masy i w tym miejscu dolutować kondensator 100 nF (C4) do masy. Na mojej płytce jest również błąd niewłaściwego połączenia kondensatora C8 (100 nF). Jeden z jego końców nie idzie na kolektor tranzystora Q1, a na środkowy odczep transformatora T1. Znowu skrobanie soldermaski, tym razem na polu kolektora Q1, bo to tam trzeba dolutować C8. Generalnie moje poprawki są zbieżne z uwagami Bartłomieja SQ8NVF z postu #185 o Husarze. Nie wiem, którą mam wersję płytki, ale sprawdzajcie swoje, bo mogą być podobne niespodzianki. Mam jeszcze pytanie związane z umiejscowieniem diod D4,D5. Czy one mają mieć kontakt z radiatorem, czy jest to obojętne?
Bogdan
Odpowiedz
Wzmacniacz który zastosowaliśmy w Husarku to wykonanie do Husara. Więc wszystkie informacje dotyczące wzmacniacza znajdują się w temacie Husara. Jest tylko jedno wykonanie PCB które w stosunku do schematu ma 2 zmiany opisane w cytowanym temacie.
Diody o które się pytasz znajdują się pomiędzy PCB a radiatorem i powinny mieć z nim kontakt termiczny (najlepiej za pomocą pasty silikonowej).
Odpowiedz
Dzięki Zdzisław. Czy wystarczą szklane 1N4148, czy jakieś specjalne są wymagane?
Bogdan
Odpowiedz
Ja zastosowałem standardowe diody 1N4148 w szklanych obudowach. Te diody utrzymują bez problemu prądy spoczynkowe tranzystorów w funkcji temperatury.
Odpowiedz
Ok dzięki - już wlutowane.
Bogdan
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości