Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom –
w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli
Modyfikacje projektu HUSAREK
1/ Do modyfikacji Husarka trzeba podchodzić z rozwagą aby nie spotkało nas to co pierwotną wersję Piligrima, wersja SMD o gorszych parametrach. Nie jesteśmy przeciwni różnym modyfikacjom ale powinny one zmierzać w kierunku poprawy parametrów lub ułatwienia budowy. Luźne rozmieszczenie elementów na drukach oraz elementy przewlekane to świadoma decyzja konstruktorów w celu ułatwienia montażu i uruchomienia modułów. W tym projekcie bardziej zależało nam na przejrzystości modułów niż na ich wymiarach.
2/Pomysł umieszczenia generatora Si570 na płycie homodyny był przez nas rozważany ale trzeba najpierw sprawdzić wpływ zakłóceń od magistrali I2C na wejście odbiornika.
3/ Modyfikacja płytki sterownika jest ryzykowna ze względu na konieczność zachowania kompatybilności z kolejnymi wersjami oprogramowania. Musimy pamiętać o zachowaniu zgodności z pierwotnym schematem oraz że magistrala I2C będzie wykorzystywane jeszcze do obsługi innych modułów.
HUSAREK de LUX w wykonaniu Zdzisława SP6EER
- pięknie polakierowana obudowa z odzysku z DW radio, wielowarstwowy lakier samochodowy;
- front z komputerowo frezowanymi napisami;
- gałka home made;
- detale na zdjęciach.
HUSARKI kolegów Zdzisława SP6EER oraz Józefa SP9HVW to jedne z najładniejszych urządzeń HM jakie widziałem.
Witaj kolego SP3OEG.
My oczywiście nikomu nie bronimy przerabiać naszych projektów, ale może lepiej by było najpierw uruchomić Husarka w wersji "obecnej" i dopiero późnej go "ulepszać". Ponieważ po zmianach mogą pojawić się problemy z którymi w pojedynkę ciężko będzie sobie poradzić. Najlepiej przeczytaj cały wątek "od dechy do dechy" a dopiero potem decyduj o zmianach. Bo np jeśli chodzi o AD i SI to myślisz że wybralibyśmy gorsze rozwiązanie? W wypadku syntezy to program po pierwsze jest w wersji na SI a po drugie to nie jest obecnie dostępny w wersji źródłowej. Więc nawet jak zrobisz własną płytkę syntezy to będziesz miał problem ze wsadem do procka. Pamiętaj także że SI jest sterowany I2C i umieszczenie SI bezpośrednio na płytce homodyny może spowodować dodatkowe zakłócenia pracy odbiornika
Nie zrozumiałeś mnie kolego Zdzisławie,ja pisząc że robię po swojemu nie znaczy,
że przerabiam konstrukcje,ja wzorując się na ostatecznych schematach projektuje
od nowa większość PCB.Podobnie z syntezą ja do orginalnego modułu, projektujac
płytkę chce upchać zegar i pamięć.
Reasumując robię dokładnie to co Wy tylko na swoich płytkach.
Kiedy patrzę na tak pięknie wykonane HUSARKI prezentowane na Łosiu to mam przeczucie że ich wykonanie musiało kosztować fortunę, te płyty czołowe, lakiery gałeczki. Mam pytanie czy mocno została naruszone górna wycena kosztów budowy (około 1500zł) radia podana przez Adama SP5FCS. Wiem że dla właścicieli radia są bezcenne i nikt z kalkulatorem tego nie liczył ale przy tylu egzemplarzach jakaś weryfikacji jest możliwa. Budując Piligrima miałem problem aby zamknąć się w kwocie 1000zł, zasoby własne były zerowe.
Zdjęcia obudów są super ale jeszcze bardziej pouczające byłyby zdjęcia wnętrza radia. Mi posłużyłyby jako wzór do rozmieszczenia modułów i poprowadzenia połączeń między modułami bo z tym zawsze jest problem. Takich wskazówek również brakuje mi w opisie budowy Husarka, propozycji ułożenia modułów w obudowie oraz okablowanie całego radia. Przy małym doświadczeniu łatwo popełnić błąd w połączeniach których jest bardzo dużo.
Powiem tak od siebie, wielu początkujących kolegów patrzy na Husarka i marzy o tym aby go zbudować tylko obawia się że przy posiadanych umiejętnościach i wiedzy oraz różnych ograniczeniach marzenie to nigdy się nie spełni.
09-06-2013, 22:03 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-06-2013, 22:37 przez SP6EER.)
W odpowiedzi koledze AMATOROWI postaram się wyjaśnić że „ nie święci garnki lepią”. Myślę że czasy kiedy w akademiku wyginało się blachę AL. w oparciu o szufladę biurka ,już bezpowrotnie minęły. Obudowa Husarka jest standardowa, pokrywy pomalowane u dobrego lakiernika samochodowego, koszt około 150 pln ( przygotowanie i malowanie łącznie z wewnętrznymi powierzchniami i płytą tylną ). Płyta czołowa cięta i grawerowana w zakładzie grawerskim z laminatu grawerskiego to koszt do 100 PLN przy projekcie złożonym w COREL-u. Gałka strojenia wytoczona z czarnego tworzywa o nazwie POM, o doskonałej skrawalności ,a założona oponka z samochodzika (dziecięcej zabawki), łączna wartość ok. 20PLN. Gałki czarne dostępne na portalu nr. Aukcji (3310750943) po 1.1PLN za szt. Najważniejszą zaletą takiego wykonania jest to ,że możemy je zrobić na raty. W wersji standard można pomalować obudowę w garażu sprayem za 15 PLN a płytę czołową wykonać z zalaminowanej kartki lub folii z nadrukiem na laserówce.
Chciałbym jeszcze wszystkim wahającym się czy budować Husarka podpowiedzieć że płytki drukowane homodyny i automatyki + dowolna synteza (np.,synteza SP-HM SP5FCS lub Olega9,) poprawnie zmontowane zgodnie ze schematem pozwalają usłyszeć stacje amatorskie po podłączeniu zasilania i anteny. I to jest niesamowita frajda , gdyż samodzielne uruchomienie odbiornika i odsłuch tak naprawdę dopiero daje kopa do dalszego wysiłku. Niezastąpionym jest przy tym opublikowany podręcznik montażu dostępny na SP-HM.
Dziękuję koledze Zdzisławowi za informacje o specjalnych kosztach budowy radia. Dla mnie w urządzeniu homemade ważne jest właśnie to że mogę rozkładać koszty budowy w czasie. Jak mam przypływ gotówki to kupuję droższe elementy jak nie to koncentruję się na pracach możliwych do zrobienia samemu.
Zawsze jak myślałem o zakupie jakiegoś większego kitu to musiałem mieć całość pieniążków łącznie z przesyłką co często studziło mój zapał.
Pytanie związane nie tylko z Husarkiem, ale może się przydać również przy składaniu innych modułowych urządzeń.
W dyskusji na łamach ŚR odnośnie modyfikacji Antka, wzbudzeń nadajników i tym podobnych problemów często związanych z montażem, Henryk SP2JQR przedstawił zasady montażu urządzeń - przede wszystkim , aby płytki (zwłaszcza PA i reszta) były połączone masą tylko w jednym punkcje - najlepiej na obudowie, przy gnieździe antenowym. W ten sposób unika się przepływu niepożądanych sygnałów w innych modułach. Moje pytanie - do każdego modułu dochodzi kilka innych sygnałów (wejście, zasilanie, wyjście, itp), jak należy rozwiązać te problemy separacji sygnałów? Czy izolować newralgiczne moduły przy pomocy ferrytów? (np. kilka zwojów na pierścieniu na koncentryku doprowadzającym sygnał i zasilanie do PA). Mi samemu zdarzyło się wzbudzić to i owo, przy antenie nie-dość dokładnie zestrojonej (i bliskiej).
Andrzej, wszelkie pytania związane z terminami, dostępnością oraz cenami płytek do Husarka proszę kierować do DW Electoronic ponieważ tylko oni mogą się wypowiadać na temat swojej oferty. Należy przypuszczać że stosowana informacja pojawi się na forum lub zobaczymy oferty na portalach aukcyjnych tak jak to było z obudowami.
Wiem, że w zestawie będą tylko podstawowe płytki radiowe, czyli: homodyna+polifazery, "spinka" torów radiowych TX/RX, filtry akustyczne, automatyka z torami akustycznymi, filtry wejściowe BPF oraz wyjściowe LPF.
Nie będzie płytki wzmacniacza mocy oraz płytek do sterownika radia.