(27-03-2013, 17:11)AMATOR napisał(a): Czy da się włączyć filtr CW przy pracy na SSB ?
W tej chwili filtry są domyślnie przypisane do rodzaju modulacji, dwie szerokości dla SSB i dwie dla CW. Niestety do wyboru szerokości filtru mamy na rejestrach tylko jeden pin (szeroki, wąski) oraz wybór grupy filtrów (SSB, CW). Powiązanie szerokości filtru z rodzajem modulacji nie daje pełnej swobody włączania dowolnego filtru. Możemy jednak dostosować przełączanie pod indywidualne potrzeby wynikające z pracy emisjami cyfrowymi.
1/ Zastosować dwie szerokości filtrów dla SSB, szeroki dla fonii, wąski tylko dla emisji cyfrowych.
2/W miejsce filtru CW wykonać specjalny filtr pod emisje cyfrowe.
3/Wykorzystywać filtr CW do emisji cyfrowych.
Aby ułatwić włączanie filtru dla emisji cyfrowych przydałoby się podawanie takiej informacji na oddzielnym pinie na rejestrach szeregowych (AUDIO / DATA). Po przemyśleniu tego co mamy wykorzystam do tego pin który początkowo miał służyć do przełączania toru akustycznego głośnik/słuchawki.
W związku z prowadzonymi przez Kolegów próbami z VOX-em dodam w konfiguracji sterownika możliwość ustawiania opóźnienia dla VOX-a.
Zmiany w opisie XmegaTFT:
- poprawiłem kilka błędów, dodałem opis zmiany modulacji;
- zmieniłem czcionkę na większą i bardziej naturalną.
- wprowadziłem ciągła numerację dla pinów sterujących na rejestrach szeregowych od P0 do P31.
Zmiana na trzech pinach sterujących:
P14 OFF – AUDIO, ON – DATA (emisje cyfrowe), do przełączania pomiędzy normalnym SSB a pracą emisjami cyfrowymi.
P31 OFF – RX2_antena_1 ON – RX2_antena_2
P30 OFF – RX1_antena_1 ON – RX1_antena_2
Sterowanie przekaźnikiem antenowym na 2 anteny wystarczy jeden pin sterujący (P30 dla RX1 oraz P31 dla RX2)