Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Andrzej nie wiem jak interpretować twoje pytanie. Bo co ocenić ich konstrukcję, czy uzyskane parametry? Cewka wykonana na kółku Amidion ma dobroć powyżej 160, natomiast na kubeczku 40-48. Skutkuje to mniejszym nachyleniem zboczy filtru tz mniejsza stromością, większym tłumieniem w paśmie przepuszczania oraz minimalnie mniejszym tłumieniem poza pasmem. Cewki o dużej dobroci pozwalają wykonać filtry o dobrych parametrach niezależnie od układu filtru (układ indukcyjności szeregowy czy równoległy). W wypadku cewek o niskiej dobroci już na wstępie odpada układ cewek równoległy ( duże tłumienie w pasmie przepuszczania od 3dB do nawet 7 przy wyższych częstotliwościach). Wybrany układ filtru z indukcyjnościami szeregowymi pozwolił wykonać poprawne BPFy. Tłumienie w pasmie 2.5 dB, a poza pasmem ponad 60 dB. Gdybyśmy użyli cewek na kółkach Amidion możliwe było by uzyskanie tłumienia w pasmie nawet 1 db, a poza pasmem w okolicy 70-73 db, no i stroma charakterystyka filtru. Ale ... wymaga to poświecenia trochę czasu na nawiniecie kółek, precyzji wykonania, dokładnych pomiarów indukcyjności i dodatkowo sporo czasu na zestrojenie jak ma być SUPER. Mając gotowe cewki w kubeczkach mamy zdecydowanie mniej roboty, a strojenie dzięki rdzeniom jest błyskawiczne.
Druga sprawa do czego ich użyjemy. Na pewno do homodyny wystarczą ze 100% zapasem. Do radia wyczynowego ja użyję Amidonów.
Odpowiedz
Witam

Zdzisław, dziękuje za odpowiedź wiem wiem pytanie było może zbyt uproszczone, nie precyzyjne ale w Twojej odpowiedzi jest wiele cennych informacji za co dzięki wielkie i dzięki tej odpowiedzi taki laik jak ja Smile będzie wiedział o co w tym chodzi Smile.

Jeszcze raz bardzo dziękuje za wyczerpującą odpowiedź

Pozdrawiam

Andrzej
Odpowiedz
Podczas opracowywania sterownika SPHM do Husara i Husarka założyłem wykonanie funkcji sterowania skrzynką antenową easyATU. Mimo mojego wewnętrznego przekonania, że skrzynka powinna być przy antenie są takie zastosowania gdzie równie dobrze sprawdzi się ona bezpośrednio w radiu (samochody, łodzie, praca w terenie). Skrzynka eATU jest trochę za wielka do zgrabnego radia jakim ma być Husarek. Drugi powód to w pozyskanych obudowach jest bardzo mało miejsca na dodatkowe moduły.

W związku z tym zacząłem się zastanawiać czy nie warto opracować nowej, wewnętrznej skrzynki do Husarka tak aby zmieściła się na jednym module a całe sterowania przerzucić na sterownik SPHM. Procesor zna aktualne pasmo, częstotliwość, kontroluje moc oraz wykonuje pomiary SWR, tak naprawdę brakuje tylko sekcji LC do strojenia. Miejsca na module jest naprawdę mało dlatego kluczowy będzie wybór przekaźnika.

Dostałem do zabawy kilka bardzo fajnych przekaźników bistabilnych z odzysku. Przekaźnik zajmuje bardzo mało miejsca na płytce 12,5x7,6mm, wys.16,5mm, ma wystarczającą moc do naszego PA16W, styki są umieszczone w komorze próżniowej. Niestety mimo widocznego typu na obudowie nie udało mi się odnaleźć do niego dokumentacji, wiem tylko że wyprodukował go Siemens.
Przekaźnik ma jedną cewkę, jedną parę styków (ON/OFF) i dość małą rezystancję cewki 22ohm. Pewnie przełącza przy napięciu powyżej 2V. Szczegóły budowy na kilku zdjęciach. Dodatkową zaletą jest bardzo niska cena (około 1zł/szt) oraz duża ilość do pozyskania.

Oczywiście nie upieram się przy tym przekaźniku, proszę o opinie o samym pomyśle wewnętrznej skrzynki do Husarka, warto zrobić coś takiego czy nie.

Załączone pliki Miniatury

73 Adam
Odpowiedz
Mnie się wydaje, że eATU w Husarku to byłaby bardzo dobra opcja. Małe urządzenia, do których należy Husarek, są chętnie użytkowane poza domem, wtedy opcja eATU jest nieoceniona. Przekaźniki rzeczywiście są bardzo małych rozmiarów oraz styki w komorze próżniowej powinny charakteryzować się ciekawymi parametrami maksymalnych napięć i prądów w.cz. Na przykład przekaźniki N4100 są szersze (dla N4100 to 16x15x11 mm). Reasumując, zdecydowanie jestem za opcją eATU. Jeśli powstanie ta opcja, to chętnie z niej skorzystam.
Odpowiedz
Parę ostatnich dni poświęciłem na pełne uruchomienie toru odbiorczego.
Filtr ssb jeszcze trochę za szeroki, ale mam inny problem - odbieram DSB a nie SSB
obydwie wstęgi prawie na tym samym poziomie.Przekażniki przełączają - a sygnał jest czytejny i prawie na nie zmienionym poziomie.Ktoś miał podobny problem?
Odpowiedz
Popieram opinię Bogdana SP3IQ. Skrzynka antenowa może być opcją, która zostanie zainstalowana zgodnie z potrzebami konstruktora. Myślę, że wystarczy miejsca w Husarku po zrobieniu przemyślanej kanapki z istniejących modułów.
Jarek SP5CTD.
Odpowiedz
Witam
Powodów odbierania drugiej wstęgi może być kilka.
1- Przesuwnik ( polifazer) proponuję zamienić z polifazerem nadajnika.
2- Układ 74AC02 .
3- Układ 74VHC164.
Należy sprawdzić oscyloskopem dwukanałowym jakie są przebiegi na 164ce między nogami 5 i 6 oraz 12 i 13 powinny być zbliżone do wykresu zamieszczonego poniżej

Przesunięcie w pionie z drugiego kanału jest wykonane celowo ażeby nie zamazać wykresu. W rzeczywistości przebiegi są na tym samym poziomie.VY 73 Roman SP5AQT
Odpowiedz
Cześć Maciek, do tego co napisał Roman SP5AQT, to dodałbym ewentualną eliminację np."zimnych lutów" zwłaszcza przy FST3125, co mnie się niestety przytrafiło jak uruchamiałem Piligrima. Przy okazji warto "przejechać" lutownicą + RF800 po wszystkich połączeniach nóżek elementów przed pilifazerem oraz w okolicach wzmacniacza sumującego, to jest zaraz po polifazerze.
73 Bogdan, SP3IQ.
Odpowiedz
Witam, dziękuję za podpowiedzi. Zamiany polifazerów już próbowałem , bez zmian.
Nie mam dostępu do oscyloskopu dwukanałowego , trzeba będzie sobie jakoś inaczej poradzić.Muszę jeszcze raz dokładnie sprawdzić płytkę, choć oczy już nie takie , a na tej płytce już miałem błędy. Ponoć błędów nie popełnia tylko ten co nic nie robi.
Odpowiedz
Witam Wszystkich w Nowym Roku 2013 i Życzę Zdrowia, Zdrowia i Uporu w tych naszych poczynaniach. Oby były owocne. Bo najmniejszy sukces to jakoś podbudowuje i umacnia w dalszych działaniach.
Ja porządkuję tę moją konstrukcję. Wcześniej zamontowałem PA na docelowe miejsce. Zrobiłem nową płytę czołową. Co prawda z syntezą OLEG9 ale do niej miałem prawie komplet materiałow i przez to. Płytka do niej w/g Andrzeja i jest już na chodzie. Jak to wygląda to w załącznikach. No i zabieram się za przekładanie płytek ale tak żeby był swobodny dostęp do każdej z nich. Ułatwi to mi eksperymentowanie a przecież o to chodzi w naszej zabawie.
Jeszcze raz Wszystkim udanych Konstrukcji w tym NOWYM ROKU!!!!

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości