Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom –
w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli
Czym tniecie PCB i z jakimi efektami, bo brzeszczot się trochę znudził, czytałem gdzieś o tarczach do kątówki przeznaczonych dla szkutników do cięcia laminatów
ale nie mogę znaleźć więcej informacji.Próbował może ktoś używać gilotyny do papieru?
Czym tniecie PCB i z jakimi efektami, bo brzeszczot się trochę znudził, czytałem gdzieś o tarczach do kątówki przeznaczonych dla szkutników do cięcia laminatów
ale nie mogę znaleźć więcej informacji.Próbował może ktoś używać gilotyny do papieru?
Pozdrawiam Piotr SP5FCI
Próbowałem prawie wszystkiego(wyżynarka, piły włosowe, nożówki) i zdecydowanie polecam nożyce do blachy.
Czasem na allegro można je kupić - specjalne, odgięte z wyprofilowanym wcięciem za krawędziami tnącymi (nie rozchylają płytki - płytka idzie dołem, nie dotyka rąk, nic jej nie przeszkadza, rozgięcie tylko góra-dół mniejsze niż 1cm na dowolnej długości cięcia).
Ja stosuję sposób prymitywny, ale skuteczny
Solidna listwa/linijka + rylec ( może być stary cyrkiel ).
Rylcem trzeba przejechać kilka razy po płytce, żeby zrobić rowek.
Potem płytkę na krawędź stołu i trach !
Pęka dokładnie wzdłuż linii.
05-03-2010, 15:18 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-03-2010, 15:20 przez SP8GVM.)
Praktycznie wszystkie nożyce do blachy są dobre.Czasami można kupić małe nożyce dzwigniowe i to już jest pełny luksus ( ja kupiłem na giełdzie za 40zł).Bardzo ważne jest by nożyce były zawsze ostre do ciecia laminatu gdyż nieostrymi to można dokładnie zniszczyć dotychczasową prace i materiał.Po cieciu wyrównać należy przy pomocy długiej osełki. Pozdrawiam