Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tani SDR
Niestety o przesterowanie nietrudno. ADC ma tylko 8 bitow, a to tez nie pomaga.

Ja u siebie montuje przedwzmacniacz (na 2 m YU1AW na BFP196, na 70 cm swoja konstrukcje), filtr pasmowy oraz tlumiki jesli tylko nie obcinaja sygnalu.
Nie zmienia to faktu, ze pomimo helikalnego filtru przestrojonego z NMT w ISM band na 70 cm nie mam praktycznie w ogole odbioru, ale to QRMy od zasiadow z pobliskiego obwodu i miasta Wink

pz
Odpowiedz
witam,

które oprogramowanie SDR dla Linux-a ma to samo co widziałem w HPSDR, czyli programowane (w sensie wybranych godzin) nagrywanie do pliku dźwiękowego?

73! Artur sp2qca
Odpowiedz
Czy jest jakiś tutorial jak dostroić dongla w linuxie ? odpaliłem serwer ads-b ale mam wrażenie, ze nie słucha na 1090. chciałbym sprawdzić czy nie ma jakieś odchyłki od freq.
Odpowiedz
Artur,

możesz użyć narzędzia kalibrate-rtl - pokaże Ci dokładną odchyłkę w ppm. Więcej info i linki tutaj: http://rtl-sdr.sceners.org/?p=193 , sprawdzaj oczywiście na rozgrzanym tunerze

Instalacja pod linuxem:
Cytat:sudo apt-get install libtool autoconf automake libfftw3-dev
git clone https://github.com/asdil12/kalibrate-rtl.git
cd kalibrate-rtl
./bootstrap
./configure
make
sudo make install
Odpowiedz
Dzięki za info, podziałam
Odpowiedz
Kupiłem własnie tuner RTL z właściwym chpsetem (niebieski dongle) proszę o informacje co potrzebuję dodatkowo aby uruchomić SDR .
Mam oryginalna płytę z oprogramowaniem...
Przecztaałem wątek ale nie bardzo znalazłe rozwiązanie , może ktoś w kilku punktach podpowie how to ...
Co potrzebne jest z oprogramowania bo linki nie aktywne już?
Odpowiedz
Witam,

Zaglądnij na gqrx
Jest tam soft obsługujący dongla.
73 Paweł
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości