Kto się udzieli i zrobi tu procedurę dzielenia dwóch liczb 8-bitowych bez znaku.
Chciałbym aby to było dla zielonych z wyjaśnieniem linijka po linijce co się dzieje, najlepiej w AVR Studio bo taki soft posiadam.
Dwie liczby wpisane w pamięć danych lub bezpośrednio w rejestr.
Chciałbym się poduczyć z tego zakresu a kursy które widziałem mrugające diodami nie pomogą mi w arytmetyce wcale.
Wiem jak się dzieli binarnie na kartce ale kartka to nie mikrokontroler
Z góry dzięki.
Acha i jeszcze jakby wynik z dzielenia był podawany na któryś z portów to byłoby fajnie.
Chciałbym aby to było dla zielonych z wyjaśnieniem linijka po linijce co się dzieje, najlepiej w AVR Studio bo taki soft posiadam.
Dwie liczby wpisane w pamięć danych lub bezpośrednio w rejestr.
Chciałbym się poduczyć z tego zakresu a kursy które widziałem mrugające diodami nie pomogą mi w arytmetyce wcale.
Wiem jak się dzieli binarnie na kartce ale kartka to nie mikrokontroler
Z góry dzięki.Acha i jeszcze jakby wynik z dzielenia był podawany na któryś z portów to byłoby fajnie.

zrobiłem nawet kod asm który dzieli 64bit/64bit oraz liczący FTW dla AD9951. Teraz z innej beczki: wiem że AVR32 ma polecenie dzielenia 32/32bit (19 lub 35 cykli mu to zajmuje) ... jeśli chcemy podzielić 64bit/32bit to pojawia się zagadka - jak wykorzystać dzielenie sprzętowe AVR32 do tego aby podzielić 64bit/32bit lub 64bit/64bit ?