Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
Artur,
wybacz jeśli wprowadziłem cię w błąd (no i innych też). Nie było i nie jest to moim celem. Połączenia są identyczne jeśli chodzi o ich nazwy(altiumowcy wiedzą co to net).
Niestety widzę że nieszczęśliwie użyłem pinu CSB czyli D11 jako CS dla lcd. Tak było w oprogramowaniu dla wersji A wyświetlacza HY28.
W firmware dla wszystkich wersji (F4/F7/H7) wygląda to tak samo. Jeśli będzie trzeba to zostanie to zmienione na PD7 dla wszystkich procesorów (CSA), aczkolwiek do tej pory nikt nie wniósł do tego zastrzeżeń.

Jeśli chodzi o port SPI to przecież na schemacie od niemców są opisane MOSI MISO i SCK. MOSI ma trafić tam gdzie jest LCD_DI na moim schemacie natomiast MISO do TP_DO. Jak widziałeś na schemacie złącza LCD który sam zamieściłeś porty dla TP i LCD są spięte razem w postaci jednego SPI. Wybacz ale gdzie popełniłem błąd? Schematy są przecież dla mcHF a nie dla nowego UI.
Procesor nie ma znaczenia bo dla F7/H7 jest inna definicja pinów w firmware przy czym na zewnątrz procesora jest to dalej D11.
Zapominasz o jednym: u mnie to działa jak widać na filmie a schematy robię przed pcb więc na 100% się zgadza bo inaczej Altium wywala błędy.
73 Sławek
Odpowiedz
Kurcze dużo tu już napisaliście i trochę zgłupiałem.
Sławku jeżeli możesz to daj link na lcd 3.5" lub jak się da to większy, który z Twoją przejściówką będzie pasował do mojego mchf ver 0.4.
Zamówię lcd a później poproszę Ciebie o przejściówkę.
Pozdrawiam
Wojtek
Odpowiedz
Wojtek: 3.5" mieści się jeszcze w gabarytach mcHF (widać to w pdfach które udostępniłem kilka dni temu). Widziałem gdzieś jeszcze 4" ale jego cena jest dwa razy większa. Na ebay'u czy Aliexpress jest tego pełno, niektóre mają 2 mniejsze złącza zamiast jednego dużego ale pasują pin w pin. Ja mam coś takiego.
Byłbym zapomniał, ty tej przejściówki używasz do mcHF, nie kupowałeś czasem płytki do OVI40?
73 Sławek
Odpowiedz
Dzięki Sławku,

Nie, nie kupowałem płytki OVI40, czekam na poprawioną wersję ostateczną.

Znalazłem ten lcd tańszy....

http://www.ebay.com/itm/3-5-inch-B-B-LCD...0005.m1851

Pozdrawiam
Wojtek
Odpowiedz
Ja moje dwa kupiłem za około 10$ za sztuke z przesyłką. Ceny się troche wachają +/-2$, ale to i tak dobra cena jak za coś takiego.
73 Sławek
Odpowiedz
.....
Odpowiedz
Ja dostałem obrysy złącz do zlokalizowania na pcb adaptera. Reszta mnie nie interesowała, zresztą pewnie nie dostałbym ich. Jak dogadamy się na poziomie firmware - bo sam mam wątpliwości czy to co zrobiłem jest dobre - to dam Ci znać.
73 Sławek
Odpowiedz
.....
Odpowiedz
Artur,
a może by tak lcd umiejscowić po lewej stronie a resztę na prawo od lcd?
Czy to musi być wzór Chisa?
Twoja wersja byłaby inna i od razu rozpoznawalna.
taka tylko propozycja
Pozdrawiam
Wojtek
Odpowiedz
.....
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 6 gości