Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Na stronie autora też nie ma tego pliku. Wniosek.... autor usunął. Dlatego i tu ten link nie funkconuje. Trzeba poczekać. Być może autor coś zmienia na swojej stronie i niedługo znowu będzie OK.
Odpowiedz
Niestety BPF według sp2dmb niedostępny . Czy taki przewód nadaje się do przesyłania sygnałów pomiędzy modułami w Husarku ?
Średnica zewnętrzna 2mm czarna izolacja wygląda na teflon .
Środkowy przewód 0,15mm wygląda na stalowy srebrzony.

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
Śmiało możesz ten przewód użyć do połączeń.
Odpowiedz
Jak rdzeń plastykowy się nie topi jak dotkniesz lutownicą to ok, może mieć Z-75om.
Sam się przejechałem na podobnym przewodzie ekranowanym CCCP,po wymianie na teflonowy (prawdziwy- Z/50om DW-radio)) w moim trx-e wzmacniacz 250W(moc doprowadzonej) minęła mu "głupawka" hihi.
73 ! Andrzej
Odpowiedz
(15-08-2013, 21:17)SP2JQR napisał(a): Dziś porównałem czułość odbiornika w Husarku dla dwóch typów wzmacniaczy operacyjnych.
NE5532 - około 1,5uV
LT6231 - około 0,3uV
Wstawienie układu LT6231 nie likwiduje efektu "gadającego chińczyka" - test na paśmie 7MHz
Ja mam AD8056 , czy są jakieś porównania?

Czy odwrócenie płytki "spinki" elementami do dołu nie będzie lepsze ? Wówczas nie będą krzyżowały się koncentryki RX i TX .
Odpowiedz
A w czym to ma przeszkadzać? U mnie się krzyżują i nic się nie dzieje. Przecież to są ekranowane przewody.
Bogdan
Odpowiedz
Nie mogę znaleźć na schemacie automatyki U3A , U4, Oraz U2B. Na wyjściu AD8307 jwst 0,63V natomiast na wyjściu U6 ? jest 4,96V . po diodzie zenera na wyjściu 3,02V . Na wejśiu po dotknięciu palcem z 0,63 do 1,85V na wyjściu (1) z 4,96V na około 1,6V. Który to układ LTC272 ? Korzystam z opisu z podręcznika v1.4. Wskazania S_ metra 9+40dB.
Jeżeli punkt pomiędzy R48 (390om) a C33(4,7mikro) zwieram do masy to na wejściu U6 jest 0,23V a na wyjściu nic się nie zmienia , nadal około 4,96V. Na schemacie jest napisane na wyjściu 0,05V Jakim sposobem ?
Odpowiedz
Tu nie potrzeba sposobu. Jeżeli napięcie na nóżce 2 układu U6 będzie wyższe od napięcia na nóżce 3 to na wyjściu tego wzmacniacza operacyjnego napięcie będzie w pobliżu zera. Jak to uzyskasz to następnie bez sygnału ustaw potencjometrem napięcie na wyjściu 50 – 60 mV lecz nie mniej. Proszę podpisuj posty, lub wstaw swoje imię pod wyświetlanym znakiem wywoławczym.
Janusz.
Odpowiedz
1=4,96V
2=4,93V
3=0,56V
po dotknięciu na wejściu IN_RX
1=1,32V
2=1,45V
3=1,29V
scalone wymieniałem , jest to samo.
Odpowiedz
Wylutuj i zmierz R51 i R50