Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
Witaj Arturze,
ja mam mnóstwo obiekcji co do płytki RF, także mnóstwo pomysłów. Ktoś już mówił o wymianie SI na dds'a, też wielu to negowało. Jak skończymy z wyświetlaczem to bardzo chętnie dobiorę się do RF'a. Leżą mi na półce pcb do AD9910, z kostkami potato można zdziałać na tym cuda. Trzeba tylko trochę zapału. Myślę że połączenie sił z kolegami zza Odry da pozytywne rezultaty - zobaczymy. OVI40 ma już dołożony lepszy procesor - F7 a w przyszłości H7, ja myślałem także o dodaniu specjalizowanego DSP typu ADSP21262 lub blackfin w formie dodatkowego modułu dołączanego do STM'a - trzeba na to trochę czasu. W każdym razie projekt idzie do przodu z Chrisem czy bez niego.
73 Sławek
Odpowiedz
.....
Odpowiedz
Mam jakiś problem z dostępem do sp-hm z domu...
Myślę że nikt nie posunie się do takiego kroku, z resztą nie wygląda na to bo na nowej płytce są 2 kodeki. Czytałem Twój wątek o DDC Tulipanie i wiem do jakich wniosków doszedłeś - fizyki nie da się przeskoczyć. Ja myślałem o pójściu w przeciwną stronę i dodaniu pośredniej przed homodynę tak aby mogła pracować na stałej częstotliwości powiedzmy 1 MHz (lub 455kHz) a przed nią filtr i mieszacz z LO pracujący w szerszym zakresie (dds lub si570) ale w klasyczny sposób nie IQ. W ten sposób możnaby zrobić wszystko od KF do VHF.
Co do Chris'a to miałem bardziej błahy problem - chciałem rysunek otworowania pod obudowę bo te umieszczone na jego stronie nie mają wszystkich wymiarów, nie chciał mi niczego podesłać zasłaniając się tym że mam starą wersje druków (v0.4) i lepiej by było żebym pracował na najnowszej a nawiasem mówiąc ta ma jeszcze gorszy sposób opisu bo jest to bitmapa a nie pdf. Mnie martwiła droga jaką facet chce pójść bo czytałem w jednym z jego wpisów że zamierza wrzucić do F7 RTOS...
Na szczęście Andreas i spółka zaczęli przejmować palmę pierwszeństwa. Widziałem Twoje wpisy odnośnie wyższych pasm i zastanawiałem się dla czego to umarło, teraz już wiem. Płytka RF wymaga gruntownej przebudowy, ja wolę rozwiązanie z jednostronnym umieszczeniem elementów tak aby był do nich dostęp i dało się pogrodzić poszczególne bloki za pomocą ekranowanych prostokątnych puszek.
Najbardziej mnie denerwuje PA, każdy robi to po swojemu w mniej lub bardziej udany sposób bo ten wzmacniacz jest źle zaprojektowany. Od lat projektuję druki i tyle błędów ile znalazłem w RFie nie widziałem dawno. Moim zdaniem nie ma co patrzeć na maruderów bo tacy zawsze będą, zakasać rękawy i wziąć się do roboty. Ten projekt ma ogromny potencjał.
73 Sławek
Odpowiedz
Nie wiem czy wiecie ale w DL-u już ruszyła testowa wersja mcHF na innych płytkach i innym sofcie, wersja modułowa ma być 2m i 70cm...
Odpowiedz
Jeśli jest to OVI40 to ma ten sam soft. Jeśli coś innego to podaj link chętnie pooglądam, może nie trzeba odkrywać koła od nowa.
73 Sławek
Odpowiedz
.....
Odpowiedz
No i o to mniej więcej chodzi. Tyle że ja chciałem zrobić tą pośrednią dla wszystkich zakresów. Musiałeś zapewne użyć translatora komunikacji dla DDSa. Masz schemat gdzieś może? Chodzi mi o samą pośrednią z filtrami.
73 Sławek
Odpowiedz
Dla tych co nie mają: https://www.amateurfunk-sulingen.de/foru...p?board=18
Odpowiedz
To jest temat OVI40, czyli tak jak wspomniałem firmware ten sam z opcją kompilacji warunkowej. Co do reszty to Andreas obiecał po weekendzie dokumentacje, zobaczymy. Wg założeń to miało chodzić max do 70 MHz.
73 Sławek
Odpowiedz
Praktycznie na trzeciej harmonicznej moźna zrealizować 50 i 70 MHz co sprawdził Roman SP5AQT (z kilkudecybelową stratą łatwą do skompensowania). Moim zdaniem, silenie sie na zrobienie UKF w tej technologii (na kluczach) to strata czasu.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości