Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator EU1KY
Z tego co pamiętam 400 albo 401. Zmienić to można w kodzie źródłowym, ale możliwe, że ta wielkość jest związana z szerokością ekranu w pikselach
Zawsze można wyeksportować dane z kilku zakresów i poskładać w jeden plik.
Andrzej
Odpowiedz
Dziękuję za odpowiedź i pomoc.
EU1KY mierzy parametry S11 i S12 . W wersji z dwoma wejściami i ze zmodyfikowanym oprogramowaniem DH1AKF jest możliwy pomiar także S21 i S22 ?

Ps
Już mi to wytłumaczyli na innym forum że wystarczy znać tylko S11i S12 . Pozostałe się uzyska podłączając urządzenie odwrotnie .
Jeden z hiszpańskich kolegów ma nam dać klasy . Wytłumaczyć zasadę działania analizatora Nano VNA i praktyczne pomiary. Na YouTube jest film na ten temat EA4AJR.
Wojtek

Toledo

Hiszpania
Odpowiedz
Witam wszystkich.

Mam kolejny problem z analizatorem. Nie mogę uzyskać poprawnej kalibracji na oprogramowaniu Kolegi DH1AKF, natomiast na oryginalnym oprogramowaniu EU1KY wszystko działa poprawnie. Zamieszczam porównanie ekranów dla obu wersji przy pomiarze rezystora 50 Ohm oraz EF w paśmie 3,5 MHz.

z

Oczywiście przed wgraniem nowego oprogramowania karta pamięci była formatowana a przed pomiarami był wykonywany pełny cykl kalibracji urządzenia (HW+OSL)
Odpowiedz
Popatrz na post #563. Problem u mnie zniknął, ale prawdopodobnie wgrałem nowszą (późnym wieczorem zerknę na analizator) wersję programu.
...
Mam wersję 3.0d modyfikacja DH1AKF KD8CEC ver 1.01
Andrzej
Odpowiedz
Hej, widziałem twój post. Ta sytuacja występuje na najnowszej wersji. Wydaje mi się, że miałem wgraną starszą wersję (chyba marzec 2019) i tam było ok. Niestety nie mogę jej pobrać ponownie bo dostępna jest najnowsza (marzec 2020.)

(25-03-2019, 12:04)K-PAX napisał(a): Witam, zmień ustawienia z pozycji OSL_NSCANS z 1 na 3. i ponowna kalibracja, miałem podobnie i pomogło.

U mnie zmiana parametru nie dała pozytywnego rezultatu.
Odpowiedz
(03-09-2020, 17:06)SQ9RZA napisał(a): Hej, widziałem twój post. Ta sytuacja występuje na najnowszej wersji. Wydaje mi się, że miałem wgraną starszą wersję (chyba marzec 2019) i tam było ok. Niestety nie mogę jej pobrać ponownie bo dostępna jest najnowsza (marzec 2020.)

(25-03-2019, 12:04)K-PAX napisał(a): Witam, zmień ustawienia z pozycji OSL_NSCANS z 1 na 3. i ponowna kalibracja, miałem podobnie i pomogło.

U mnie zmiana parametru nie dała pozytywnego rezultatu.

Wgraj po pierwsze starszą wersję , deko pomieszaj , poustawiaj .
Następnie wgraj najnowszą .
Skalibruj i ciesz się z pomiarów .

Poszukuję płytek , bądź opracowania w LAY płytki do eu1ky , ale już z bayerami .
Może kto to robił ma i się podzieli .
Dzięki .
Odpowiedz
Dzięki za radę. Niestety gdzieś straciłem straszą wersję AKF, a ze strony można pobrać tylko najnowszą. Czy ktoś posiada straszą wersję i może mi ją udostępnić.
Wielkie dzięki.
Odpowiedz
Napisz do mnie na sp4msu@o2.pl a podeślę Ci kilka starszych wersji .
Nie ma problemu .
Rysiek .
Odpowiedz
Cześć wszystkim!
Na podstawie kilku sugestii pasjonatów radia wykonałem kilka rozszerzeń w oparciu o wersję 1.01 (KD8CEC). Obrót ekranu o 180 stopni (flip screen), Log lub LogLog - Skala z SWR itp. Nowa kalibracja nie jest konieczna, jeśli korzystałeś już z aktualnej wersji.
Wciąż poszukujemy ochotników testujących!
Kilka słów o punktach podparcia: Do kalibracji w zakresie do 150 MHz stosuje się ok. 1500 punktów podparcia w odstępach co 100 kHz. Od 150 MHz odstęp jest zwiększany do 300 kHz, co daje dalsze ok. 433 punktów podparcia.
Dlatego kalibracja trwa kilka minut.
Link do nowej wersji: https://groups.io/g/Analyzer-EU1KY/files...F_1.03.zip

{ //additions 19.09.2020 DH1AKF (DG2DRF, VE7IT)
.id = CFG_PARAM_SEREMUL, // added by VE7IT
.idstring = "SERIAL_EMULATION",
.strvalues = CFG_SARR("AA600", "N2PK Linsmith"),
.dstring = "Serial remote protocol emulation",

.id = CFG_PARAM_BT_SPEED,
.idstring = "BT_SPEED",
.nvalues = 5,
.values = CFG_IARR(9600, 19200, 38400, 57600, 115200),
.dstring = "Bluetooth baudrate. Requires reset.",

.id = CFG_PARAM_REGION, // added by DG2DRF
.idstring = "Ham band ",
.strvalues = CFG_SARR("REGION 1", "REGION 2", "REGION 3", "LDP"),