(07-06-2016, 10:10)SP3OSJ napisał(a): Przykleić na tranzystor RD16HHF1 i do złącza "Reserve pins"Dziękuję bardzo!
To zadziałało.
Wkrótce będę we Wrocławiu.
73!
Andreu
|
Tranciever Тюльпан-DSP
|
(07-06-2016, 10:10)SP3OSJ napisał(a): Przykleić na tranzystor RD16HHF1 i do złącza "Reserve pins"Dziękuję bardzo! To zadziałało. Wkrótce będę we Wrocławiu. 73! Andreu
Witam,
Podczas regulacji prądu zerowego tranzystorów końcówki po władowaniu metodą Artura prawy 100 mA, lewy niecałe 200 mA pobierany prąd z zasilacza skacze do ok. 650 mA. Nie da się cofnąć potencjometrami - trzeba wyłączyć zasilanie. Rozumiem, wzbudzenie... Jakieś wsparcie? Edit: wersja czteropłytkowa Tulipana Edit: dotknięcie sondą kolektora BFR93 likwiduje wzbudzenie. Chyba nie końcówka... Ki diabeł? Edit: próba jak wyżej działa tylko na 1 paśmie. Prądy końcówki ustawiłem po wyłączeniu BFR93, bo się wtedy nie wzbudzał. Stoję... Wzbudzenie łatwo rozpoznać - zwiększając PWR od zera w pewnym momencie ok. 2-3W następuje skok do ok. 12W. W ramach prób zwiększyłem rezystor w zasilaniu drivera z 10 do 100 Ohm - bez rezultatu, dalej wzudzenie. Wróciłem do 10Ohm. Spróbowałem zwiększyć rezystor w zasilaniu BFR93 z 33 Ohm do 150 Ohm - bez rezultatu. Bez zasilania RD16... prądy zerowe drivera i predrivera - ok. Jakieś rady?
73 Staszek SP2GNB
A uruchamiasz Tx z TUNE czy z PTT ?
Zachowanie i opis wskazują na Tune. Prądy ustawiamy z PTT. Po włączeniu PTT i ustawieniu peerków w skrajne położenie prąd pobierany przez cały Tx wynosi u mnie 680mA. Kręcę jednym peerkiem na wartość 780mA,drugim na 880mA.Mam ustawione 100mA na jeden RD16. Po włączeniu Tune i ustawieniu PW=100 mam na wyjściu na 50 omach 12W (70Vpp) i pobór prądu całego Tx 3A. Może coś pomoże mój opis.
Andrzej
Dzięki za dane poboru prądu, wykorzystam. Uruchamiam TONE, ale wpierw zdejmuję przewód Avala - PA.
73 Staszek SP2GNB
09-06-2016, 9:00
I to grozi wzbudzeniem.
Wejście na PA musi być obciążone a nie wisieć w powietrzu.
Andrzej
Dzięki - sprawdzę...
Nic nie pomagało... W końcu wymieniłem tranzystor BFR93A na mniej ambitny (500MHz) (dzięki Waldek SP4JJH) i kolosalna zmiana - nic się nie wzbudza. Próby trwają, jak skończę to zapodam co i jak.... Pytania do tulipanowców wersji czteropłytkowej i nie tylko: 1. Podczas nadawania pod PW i MIC jest regulacja CTR - co ona robi? i na jaki poziom ustawiacie 2. W wersji 4-ro płytkowej który potencjometr jest od fali padającej, a który od odbitej? 3. Na jaki poziom ustawiacie AGC TXa? Dziękuję z góry za podpowiedzi
73 Staszek SP2GNB
Witam,
W ramach "pochwalenia się" postępami w budowie - kilka zdjęć od strony mechanicznej mojego Tulipana. Przymiarki do świeżo wykonanej obudowy (na priv mogę podać namiary na wykonawcę z Allegro): Dotarł front po cięciu laserem: Ramka wokół frontu (druk 3D) jeszcze do poprawki, tak to jest jak się nie zmierzy dwa razy;-) Zamiast śrub będą nitonakrętki (z mini stożkiem), co pozwoli zachować zupełnie płaską płytę czołową, którą będzie oklejona zadrukowaną (na ciemno-szaro) folią samoprzylepną z białymi napisami. Gadżet wokół głównego pokrętła (z deski rozdzielczej pewnego sportowego samochodu;-)), inspirowany Elecraft K3S - stanowi wygodne oparcie dla palców podczas obracania kciukiem. Pozdrawiam, Marcin SP9RJQ
http://www.ebay.com/itm/Spinner-Knob-wit...SwNSxVZTI3
Taką mam w swoim Tulipanie. |
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|