Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator EU1KY
DS3231 zasilanie 3.3V, soft KD8CEC i zegarek działa poprawnie.

Odpowiedz
(20-11-2019, 22:06)EC4AGT napisał(a): Witam
Mam trochę głupie pytanie. Długo nie śledzę tematu tego analizatora. Mam wersję z jednym wejściem i zastanawiam się czy nie przerobić na wersję z dwoma . I tu mam pytanie czy warto ?
I czy jest to skomplikowane ?
Tak jak pisze , temat analizatora i jego aktualizacje dawno nie śledzę i jestem trochę do tyłu

Pozdrawiam
Mając wyprowadzenie z CLK2 możesz mierzyć S21 okienko VNA w programie . Przykładowy przebieg .

Załączone pliki
.bmp   80MCGI.BMP (Rozmiar: 382.55 KB / Pobrań: 1,461)
Odpowiedz
Witam - dzięki Panowie za odpowiedzi - muszę mój zegarek przetestować na czymś innym bo nie chce działać na 3V3 oraz 5V.
pozdrawiam Jacek sq2eer.
Odpowiedz
Ponownie nowy firmware (DH1AKF mod, 26.02.2020)
Najnowszy kod źródłowy (i pliki oprogramowania) można znaleźć tutaj:
https://github.com/ted051/Antenna_Analyz...var_DH1AKF

Oprogramowanie sprzętowe, oddzielnie dla każdego regionu 1,2,3 , znajduje się w folderze Firmware-Archiv.

Pozdrowienia Wolfgang, DH1AKF
Odpowiedz
Coś strona zniknęła
Odpowiedz
Strona jest, ale do linku dopisała się kropka na końcu...
73 Sławek
Odpowiedz
to się dopytam u nas region 1
Odpowiedz
Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Jestem na etapie składania analizatora i niestety mam jeden mały problem.
Po wgraniu najnowszego oprogramowania kolegi DH1AKF, przy czystej karcie SD analizator nie startuje. Pojawia się komunikat "SI5351 failed SYSTEM HALTED"(foto_1). Przy wykorzystaniu plików konfiguracyjnych systemu EU1KY system się uruchamia poprawnie (foto_3). A adres układu jest poprawnie wykrywany przez autodetekcję (foto_2). Co może być tego przyczyną? Czy u kogoś z Kolegów podobny problem występował? Wiem, że były problemy z adresacją układów, ale jak widać na zdjęciu, autodetekcja działa poprawnie.

Dziękuję za odpowiedź.

Odpowiedz
(03-04-2020, 20:12)SQ9RZA napisał(a): Czy u kogoś z Kolegów podobny problem występował? Wiem, że były problemy z adresacją układów, ale jak widać na zdjęciu, autodetekcja działa poprawnie.

Witaj Grzegorzu,
nie wiem czy rozwiązałeś problem, jeśli nie to spróbuj z czystą kartą w analizatorze założyć zworkę HW CAL i przeprowadzić kalibrację. Nigdy nie miałem takiego problemu ale na podstawie doświadczeń kolegi w tym wątku (odpowiedź #29) może to być przyczyną dziwnego zachowania i mylącego błędu.

73 Sławek
Odpowiedz
Witam serdecznie

Po kilku miesiacach postanowiłem na nowo skalibrować analizator. Wspierając się wskazówkami kolegi SQ7HJB i jego wideo na Youtube :Analizator EU1KY - wgrywanie softu KD8CEC wgrałem na nowo soft DH1AKF&KD8CEC ver 1.01 . Po zrobieniu kalibracji przy otwartym wejściu na częst 14 Mhz VSWR zmienia się od 0 do 1999 RS od 0 do 7XX , Xs od wartości ujemnych do ponad 5XX i Ls od 0 do out of range. Kwadracik na wykresie skacze po całym okręgu. Nie jest tak jak na wideo
Tego co brakuje to NO SIGNAL / OSL A OK i HW cal OK. Czyli brak Signal

Zworka jest na WORK
Kalibrację zrobiłem przy rozwarciu , 50 ohm i zwarciu

Co może być tego powodem?

Pozdrawiam

PS

Jak moge wykasowac soft z analizatora . Po podlaczeniu sformatowanej karty i wlaczeniu analizatora pokazuje sie ze jest zaprogramowany kiedy to karte sformatowalem i nie powinno byc nic.
Wojtek

Toledo

Hiszpania
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości