Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Witam,

Programator nie widzi ATxmeg-i . Na drugim zdjęciu odczytana sygnatura układu to 000000. Skróć kable PDI do minimum. Być może, że są pomylone sygnały zegara z danymi. Za pierwszym razem jak programowałem, to od złej strony sobie piny policzyłem na płytce sterownika.

Jak masz zasiloną syntezę podczas programowania ? Z programatora, czy przez złącze zasilania z zasilacza ?
73 Paweł
Odpowiedz
Synteza jest zasilana z Husarka, natomiast na płytce programatora mam odłączone switchem zasilanie zewnętrzne idące na gniazdo PDI. Pozostaje do sprawdzenia opcja z przełączeniem switcha tak, aby z programatora AtXmega dostawała zasilanie.
Niestety to też nie pomogło.
Bogdan
Odpowiedz
To jezeli masz zasilaną synteze z husarka to podpinasz tylko 3 przewody z programatora - masa, clk oraz data. Jedną zworką ustawiasz sobie logikę 3.3V a drugą na zasilanie internal. Bynajmniej w programatorze od AVT są takie zworki.
73 Paweł
Odpowiedz
Pawle tak właśnie robię. Co prawda mam jeszcze puszczony przewód VCC, ale on jest odcinany tym przełącznikiem internal - external. Z najnowszych wieści wynika, że coś zaczęło gadać między programatorem, a sterownikiem w programie Atmel Studio - ale nie do końca. W załączniku wynik weryfikacji pliku hex, który chciałem wegrać.

Załączone pliki Miniatury

Bogdan
Odpowiedz
W dalszym ciągu brak komunikacji z atxmegą.

Jeszcze jedna bardzo ważna sprawa odnośnie tego programatora. Jaki masz w nim firmware? Jeden jest do pracy pod avrdude a drugi do pracy pod avrstudio. Oba firmwary w systemie przedstawiają się taką samą nazwą programatora. Nie wiem ktorą wersje programatora masz. W niektórych wersjach jest zworka albo switch do przelączania trybu pracy. W moim jest switch. W oryginalnym trzeba przeflashować programator odpowiednim wsadem.

Jest to wszystko opisane w instrukcji. Sprobój jeszcze za pomocą avrdude zaprogramowac atxmegę. Avrdude potrzebuje biblioteki libusb -1.0. Ale ona chyba jest w paczce z avrdude.

A kto jest producentem programatora? Jeśli jest to klon oryginału to przy podpinaniu go do portu USB zaobserwuj diody i napisz czy jedna z diod mrugnie 2 czy 4 razy.
73 Paweł
Odpowiedz
Tak to wygląda. W załączniku instrukcja i printscreen jak programator jest widziany w systemie. 2 lub 4 mignięcia diody mam po wduszeniu switcha MODE. W menadżerze urządzeń nie pojawia się nic na temat programatora w zakładkach Porty (COM i LPT) oraz Kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej

.pdf   INSTRUKCJA_OBSLUGI_PROGRAMATORA.pdf (Rozmiar: 895.09 KB / Pobrań: 2,326)
Bogdan
Odpowiedz
Więc programator jest widziany jak wynika ze zdjęcia. Pod avrstudio jak i codevision ( chyba tak to się nazywa) trzeba go ustawić tak aby przy podłączeniu do USB mrugnął 2 razy. Czyli switcha wciskasz aż zamruga 2 razy odpinasz programator i podpinasz. Po podpięciu musi mrugnąć 2 razy i ma działać. A możesz jeszcze wstawić zdjęcie jak jest podpięty pod sterownik? Tak by widoczne było gniazdo programowania na sterowniku i programatorze i oczywiście spięte to kabelkiem.
73 Paweł
Odpowiedz
Pawle z tym będzie problem, ponieważ płytka sterownika siedzi w radiu. Zrobiłem zdjęcia tak, jak dałem radę. Na zdjęciu ,,Sterownik" radio leży ,,do góry nogami" - na górze zdjęcia złącze ZIFF, od lewej strony na złączu PDI: 1-DATA, 2-CLK, 3-VCC, 4-GND. Na zdjęciu z programatorem kabelek z czerwonym paskiem to DATA (biała kropka na PCB przy nóżce złącza). Błędy w połączeniach raczej wykluczam. Wróciłbym do swego postu #806 - o co chodzi, że hex nie przechodzi weryfikacji i nie da się wegrać? Jakaś niezgodność adresów występuje - jakich i dlaczego? Za niedługo wychodzę do pracy, więc do wieczora zrobimy pewnie przerwę w wymianie poglądów. Pawle - dzięki za aktywność. To jest ważne w naszym hobby, że w razie kłopotów można na kogoś liczyć.

Bogdan
Odpowiedz
Bogdan, z tych zdjęć nie można jednoznacznie stwierdzić czy twój kabelek jest prawidłowy. Taśma ma 6 żył a złącze PDI na sterowniku tylko 4, trzeba sprawdzić czy kabelek jest OK, łatwo pomylić się z numerami pinów na złączu 2x3.

Standardowe złącze programatora na rysunku w załączniku.
Tak trzeba zrobić kabelek do sterownika:
PDI_DATA -> PDI pin 1
PDI_CLK -> RST pin 2
V_TARGET -> VCC pin 3
GND -> GND pin4 (na masie druku sterownika)

73 Adam
Odpowiedz
Bogdanie, a zrób mały test. W poście #802 umieściłeś 2 zrzuty ekranu.
W oknie programatora w górnej linii obok wyboru układu masz 2 przyciski. Jeden z nich to Reset Chip. Naciśnij go i na LCD zobacz, czy sterownik się zrestartuje. Jeśli program nadal będzie się pluł to na samym dole odznacz ptaszka przy Check signature na czas testu.
Ja obstawiam źle zrobiony kabelek. Tak jak Adam napisał w tych złączkach i tasiemkach bardzo łatwo o błąd.
73 Paweł
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości