Liczba postów: 788
Liczba wątków: 9
A może pojemności dołączone do kwarcu (lub ich brak) są niewłaściwe?
Mnie taki kwiatek na produkcji zrobił dostawca - kilkaset sztuk do wymiany bo "Pani w magazynie pomyliła pudełka" - dodam że znany polski dostawca...
73 Sławek
Liczba postów: 385
Liczba wątków: 23
Tak całkiem przypadkiem natrafiłem w sieci na "klon" EU1KY, ale zrealizowany na bazie popularnej płytki bluepill
https://github.com/profdc9/VNA
Może kogoś zainteresuje.
Liczba postów: 43
Liczba wątków: 0
Po popularnym wyświetlaczu nanoVNA o przekątnej 2,8 cala jest już trochę za późno, by odnieść taki sukces, chyba że jest tańszy.
Co jest mało prawdopodobne.
Liczba postów: 285
Liczba wątków: 44
Witam
Mam trochę głupie pytanie. Długo nie śledzę tematu tego analizatora. Mam wersję z jednym wejściem i zastanawiam się czy nie przerobić na wersję z dwoma . I tu mam pytanie czy warto ?
I czy jest to skomplikowane ?
Tak jak pisze , temat analizatora i jego aktualizacje dawno nie śledzę i jestem trochę do tyłu
Pozdrawiam
Wojtek
Toledo
Hiszpania
Liczba postów: 43
Liczba wątków: 0
(20-11-2019, 22:06)EC4AGT napisał(a): Witam
Mam trochę głupie pytanie. Długo nie śledzę tematu tego analizatora. Mam wersję z jednym wejściem i zastanawiam się czy nie przerobić na wersję z dwoma . I tu mam pytanie czy warto ?
I czy jest to skomplikowane ?
Tak jak pisze , temat analizatora i jego aktualizacje dawno nie śledzę i jestem trochę do tyłu
Pozdrawiam
Witam Wojtek,
jeśli chcesz kodera wspr z analizatora, bardzo łatwo przekonwertować analizator EU1KY. Wszystko, co musisz zrobić, to postępować zgodnie z opisem na stronie KD8CEC. O tym, czy warto, decydują wszyscy.
W przeciwnym razie znalazłem rozwiązanie, aby naprawić sterownik USB. Opis powyższego znajduje się na mojej stronie, którą uzupełniłem dzisiaj.
Jeśli klikniesz link do pogrubionego tekstu, doprowadzi Cię on do opisu. Użyj języka, który Ci odpowiada.
Pozdrawiam
25-11-2019, 15:28
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-11-2019, 18:00 przez SP9RQA.)
Czas "życia" danych kalibracyjnych.
Tak dziś popełniłem taki test w którym chciałem sprawdzić jak długo
miernik pokazuje prawdę ;-)
Na początek skalibrowałem miernik i mamy taką sytuację:
Po około 20min pracy pomiar wygląda już tak:
a po wyłączeniu - ostygnięciu i ponownym włączeniu tak:
A jak u kolegów?
Oczywiście rezystor kalibracyjny 50R nawet nie odpinałem od miernika w tym czasie.
Liczba postów: 259
Liczba wątków: 2
s11=34dB to np 0,6pF pojemności dla 200MHz. Wystarczy chuchnąć.
Andrzej
Ja bynajmniej nie mam wątpliwości co do tego, że chuchnięcie odstraja miernik,
choć w moim przypadku nie miało to miejsca, bo miernik mam zabudowany.
Warunki pomiarowe wyglądały jak poniżej:
Bardziej bym tu u mnie widział wpływ temperatury od samej elektroniki
i podświetlania TFT.
Po prostu chciałem zwrócić uwagę na pewien fakt, bo o ile przy pomiarze anteny to może nie ma takiego znaczenia to już gdy ktoś zechce stroić tym miernikiem filtry pasmowe to powinien brać to pod uwagę.
No cóż, tym się różnią mierniki amatorskie od tych za tysiące $.
Pozdrawiam
Liczba postów: 788
Liczba wątków: 9
(25-11-2019, 15:28)SP9RQA napisał(a): Tak dziś popełniłem taki test w którym chciałem sprawdzić jak długo
A skąd wiesz że to miernik płynie a nie obciążenie referencyjne?
Poszukaj na allegro czegoś takiego jak "HP 909A", znany handlowiec ma tego dużo w dobrym stanie, skalibruj jeszcze raz miernik i sprawdź czy popłynie.
73 Sławek
(26-11-2019, 13:41)SP9BSL napisał(a): (25-11-2019, 15:28)SP9RQA napisał(a): Tak dziś popełniłem taki test w którym chciałem sprawdzić jak długo
A skąd wiesz że to miernik płynie a nie obciążenie referencyjne?
Poszukaj na allegro czegoś takiego jak "HP 909A", znany handlowiec ma tego dużo w dobrym stanie, skalibruj jeszcze raz miernik i sprawdź czy popłynie.
Jak masz taki miernik i taki terminal to może szybciej będzie jak sam sprawdzisz.
Mogę jeszcze sprawdzić na takim terminalu HP:
https://www.keysight.com/main/techSuppor...ageMode=OV
pracuje do 300MHz.