Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Troszkę wolnego czasu na horyzoncie. Mój Husarek dostanie wreszcie w prezencie płytki SDR i CAT-a z wej/wyj sygnałów m.cz. do emisji cyfrowych.

Załączone pliki Miniatury

Bogdan
Odpowiedz
No i Husarek dostał ,,na plecach" nowe gniazda i sygnały. Jakie obserwacje? Mały poziom sygnału m.cz. wychodzący na potrzeby emisji cyfrowych. Pobieram sygnał z potencjometru siły głosu i niestety jego poziom nie wysterowuje dostatecznie karty muzycznej komputera poprzez wejście liniowe. Pozostaje przetestować wejście mikrofonowe karty. Sygnał z gniazda ,,SDR out" sprawdzony i osłuchany na HDSDR. CAT działa i łączy radio z kompem jak należy. Pozostał problem, który mam nadzieję pomożecie koledzy rozwiązać. Przy emisjach cyfrowych radio musi dostawać sygnał PTT ( i ewentualnie CW) z gniazda USB (płytka CAT wg konstrukcji Adama). Na płytce CAT są wyprowadzone ścieżki RTS i DTR, ale nie bardzo wiem jak zaprząc do pracy swoje oprogramowanie, aby przy pracy na PSK lub CW odpowiednie poziomy (PTT, CW) pojawiały się w tych punktach. Używam równolegle HRD i Logger32. Kiedyś pisałem o możliwości zastąpienia gniazd SMA tańszym wariantem. Na zdjęciu przykład mojego autorstwa.

Bogdan
Odpowiedz
Na płytce automatyki HUSARKA znajduje się regulowany wzmacniacz U1 TL072. Na nodze 1 (ze względu na prawidłowe działanie automatyki) powinno być napięcie ok 20mVpp . Natomiast bezpośrednio za nim znajduje się wzmacniacz o stałym wzmocnieniu 5x. Na nodze 7 tego wzmacniacza jest już napięcie ok 100mVpp. Myślę że gdy pobierzemy sygnał z tej nogi, jego poziom wystarczy do prawidłowego wysterowania wejścia liniowego karty muzycznej.
Odpowiedz
No właśnie pożądliwym okiem patrzyłem na wyjścia tego scalaka i duże wartości rezystancji (47 kOm) przez, które dalej idzie sygnał. Nawet chodziło mi po głowie, aby któryś z nich zmniejszyć, ale za chwilę włączało się ostrzeżenie - ,,Zepsujesz coś w torze ARW!". Mały szkopuł polega na tym, że dopiero przed wzmacniaczem LA 4425 mam założoną płytkę z notch i pass band filtrem, a chciałem wykorzystywać również sygnał z gniazda DIGI do podsłuchiwania na porządnym zewnętrznym wzmacniaczu i kolumnach. Krótko mówiąc będę chyba kombinował jakiś stopień na tranzystorku lub pogodzę się z tym, że w gnieździe DIGI nie będzie możliwości posłuchania sygnału ,,po obróbce" w filtrach.
Będę wdzięczny za pomoc w uruchomieniu linii RTS i DTR!
Podłączyłem się pod 7 nogę U1. Jest jeszcze chyba troszkę za mały sygnał - niewiele, ale jednak. Wskaźnik poziomu przy nagrywaniu w Audacity dobija maksymalnie do -12dB. Pokuszę się chyba jednak na małą płytkę z jednym tranzystorem i będę brał sygnał z potencjometru. Na pamiątkę moich eksperymentów dzisiejsze nagranie z pasma 7 MHz o godz. 11.05 - bodajże.

Załączone pliki
.mp3   nagranie krótsze.mp3 (Rozmiar: 1.8 MB / Pobrań: 1,036)
Bogdan
Odpowiedz
Jednak zostało podłączenie na 7 nodze U1. Płytkę PBT i notch filtra przerzuciłem pomiędzy wyjście płytki homodyny, a wejście płytki ARW. To jest chyba lepsza konfiguracja, bo wycinane lub zawężane sygnały nie uruchamiają układu ARW, tak jak odbywało się to poprzednio. W załącznikach kilka plików mp3 obrazujących działanie układu zawężania i notch filtra. Plik ,,notch" - przestrajanie płynne potencjometrem na maksymalne wycięcie nośnej, plik ,,notch2" - skokowo włączany i wyłączny układ notcha. Sygnał CW spada od 59+10 db do 53-54 przy wycięciu. W zasadzie przy dokładnym wstrojeniu zostaje tylko stukot kluczowania. Przy okazji zabaw SDR-owych wymieniłem kartę muzyczną na Asus Xonar DX. Chyba wystarczy do tej zabawy - jak czytałem.

Załączone pliki
.mp3   zaw.mp3 (Rozmiar: 694.28 KB / Pobrań: 989)
.mp3   notch.mp3 (Rozmiar: 831.43 KB / Pobrań: 986)
.mp3   notch2.mp3 (Rozmiar: 698.77 KB / Pobrań: 997)
Bogdan
Odpowiedz
Gdzie znajdę info w sprawie notch-filtra?
73
73 - Dziadek Romek
(ex. sp3nyg)
Odpowiedz
Post #605 i następne - w tym wątku.
Bogdan
Odpowiedz
Dziękuję.
Jakiś namiar na PCB?
73
73 - Dziadek Romek
(ex. sp3nyg)
Odpowiedz
Mam projekt PCB wykonany przez Józka SP9HVW i wg niego robiłem swoją płytkę. Myślę, że jak do niego napiszesz to też otrzymasz taki ,,prezent". Ja nie jestem upoważniony do rozpowszechniania.
Bogdan
Odpowiedz
W układzie pracuje układ MAX7400 którym można płynnie regulować pasmo mcz. od strony górnych częstotliwości 4kHz do 500Hz. MAX7400 najlepiej pracuje poprzedzony filtrem mcz LC. Wstawiamy go na module automatyki pomiędzy wyjście audio z układu U1 n.7 i potencjometr reg. mcz R1 . Tłumienie przełącznika w paśmie przenoszenia gdzie zastosowano FSA3157 jest bardzo małe i wynosi około 0,2 dB.Układ szczególnie jest pomocny wtedy kiedy sygnał jest > 200mVpp - szumy MAX7400 są pomijalne a można wyciąć silne stacje pracujące z boku. Notch z wykorzystaniem MAX7400 wycina sygnały do poziomu -35dB. Włączenie lpf lub notcha następuje poprzez podanie stanu niskiego z sterownika. Układ bez podania sterowania pracuje jako bypas. W związku zainteresowaniem kolegów układem dopracuje PCB i opublikuje .Varicap D2- dioda w obudowie TO92 lub dowolna dioda z starego tunera AM np. radia samochodowego np BB112, BB512, 1SV149, BB510. Błąd na PCB i propozycja jak poprawić.

.pdf   MAX 7400, lpf notch.pdf (Rozmiar: 83.92 KB / Pobrań: 1,276)
.jpg   PCB- C2.JPG (Rozmiar: 88.57 KB / Pobrań: 2,718)
.pdf   PCB pop C1.pdf (Rozmiar: 204.23 KB / Pobrań: 1,053)
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości