Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom –
w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli
BFQ19S. https://ce-partner.pl/tranzystor-szeroko...2835,55353
Jeśli chodzi o diody PIN to rozmiar taki, aby pasowały gabarytem do wyprowadzeń na płytce. W poprzedniej wersji Husarka upchałem nawet S1M (chociaż to nie są diody PIN) i też tłumik działa, ale były one gabarytowo sporo większe niż miejsce na nie na PCB.
Przerobiłem połączenie VFO z płytą radiową.Mam teraz tak jak ma pokazane Jarek SQ3SKN na fotkach.
Wskazania S-metra spadły i bez 50R jest S3 a jak zapnę 50R jest nawet mniej jak S1.
W zakresie 3.5-3.8MHz sygnał waha sie od 3/4 działki S1 do 1.5S/50R.
Witam
SP2GNB napisał(a):
BTW: Jakie diody PIN sugerujesz zastosować?
Każda dioda PIN powinna spełnić tutaj swoje zadanie. Ja zastosowałem BAR65-03W bo takie miałem,
maciupkie, ale spokojnie do zamontowania, na PCB są odpowiednie pady.
Pozdrawiam
Maciek
28-05-2017, 10:45 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-05-2017, 16:57 przez SP2GNB.)
Udało mi się nabyć na All... 1SV271 SMD SOD-323, zobaczymy jak zadziałają...
Edit: W module radiowym znajdują się cztery rezystory R33-R36 o wartości 0 ohm.
Na moje oko nie służą jako mostki, tylko są zamontowane w jakimś celu. Jakim?
Edit: Czy ktoś działa w zakresie wyprodukowania krótkiej serii obudów? na priv?
Będąc na ŁOSIu dokonałem wymiany softu na najnowszy. Przed chwilą zainstalowałem ponownie DISCOvery w HUSARKU DSP i przerzyłem SZOK!
Pan Tomasz czyta nasze posty i przychylił się do mojej prośby zawartej w poście wcześniejszym, a dotyczącym pasma 60m. Zaimplementował więc i to pasmo. Mamy więc w najnowszej wersji programowej czynne pasmo 60M.
SERDECZNE DZIĘKI TOMKU! JESTEŚ WIELKI!
Dzięki również za osobiste poznanie się!
Rysio!
Witam! Nie wiem czy to ważne czy nie, ale może przyda się komuś informacja, że na płytce BPF rozprowadzanej przez SP9KN jest błąd w opisie elementów. Kondensatory C4 i C5 opisane są jako C43 i C44. Oznaczenia C43 i C44 występują dwa razy, bo są to też kondensatory dla filtrów na 30m.
03-06-2017, 12:53 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-06-2017, 15:33 przez SP4LVC.)
Udało się połączyć radio z kompem. Trochę irytuje długie oczekiwanie na wykonanie komendy w programie HRD. Z pasma na pasmo potrafi się przełączać ok. 6 sekund. Podobnie inne polecenia. Jakoś sprawniej (szybciej) działa na Logger32. Najważniejsze, że wreszcie można zapisywać łączności w logu i nie martwić się o wpisywanie z klawiatury pasma, emisji i częstotliwości. Jeszcze jedna istotna obserwacja. W tym radiu przy kręceniu enkoderem nie słyszę w odbiorniku zakłóceń wynikających z pracy układu CAT, a dających się trochę we znaki w ,,starszym bracie".