Witam,
powiem krótko, zrobiłeś Waldek kawał dobrej roboty
Do układu filtrów nie można się przyczepić, zresztą uzyskane charakterystyki mówią same za siebie. Filtry są całkiem dobre.
Jeżeli jednak mogę mieć własne sugestie co do płytki, to w finalnej wersji proponuję wprowadzić kilka kosmetycznych poprawek.
W zasilaniach cewek przekaźników, a zwłaszcza pomiędzy przekaźnikami każdego z filtrów, dobrze będzie wstawić dławiki. To utrudni "omijanie" filtra przez sygnał w.cz. np. po przewodach (ścieżkach) zasilania przekaźników.
Zamiast elementów SMD o rozmiarze 0805, osobiście zastosowałbym elementy o rastrze 1206. Płytka jest duża, wymiary narzuca rozmiar płytki podstawowej Piligrima i dość duże rdzenie, więc nie musimy się bić o miejsce i stosować super miniaturowych elementów. Z mojej propozycji zapewne ucieszą się Koledzy ze słabszym wzrokiem i mniej pewną ręką. A zmiana ta, z pewnością nie pogorszy parametrów elektrycznych filtrów.
Kolejna uwaga dotyczy montażu kondensatorów na kanapkę. Można zrobić obok siebie podwojone lub potrojone pady pod elementy, które należy złożyć z dwóch lub trzech kondensatorów. Odpadnie więc piętrowy montaż SMD-ków.
Pady pod SMD będące masą, można zrobić na tzw. hakach. To znacznie ułatwi lutowanie kondensatorów właśnie od strony masy.
Zastanawiam się też nad sensem umieszczenia na płytce FPP potencjometrów od pomiaru mocy padającej i odbitej. Te element widziałbym raczej na płytce FDP nadajnika.
Nie przyjmuj proszę, Waldku, tych moich uwag krytycznie. Są to jedynie moje subiektywne odczucia i należy mój głos traktować jedynie jako chęć pomocy w opracowaniu jak najlepszej płytki, a nie jako jakąkolwiek krytykę.
Pozdrawiam,
Robert SP3RAF