Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator EU1KY
Może masz kabel tylko w jedną stronę? Od ładowarki...
Nie wszystkie mają 4 kabelki..
Odpowiedz
W analizatorze w konfiguracji trzeba ustawić na YES pozycję HIDDEN MENU ( lub podobna nazwa ). Wówczas pokażą się w menu ukryte opcje.

Jeżeli podpinasz przez port programatora ( miniUSB ), wówczas ustawiasz tak jak na obrazkach powyżej ( ustawienia domyślne ). Jeżeli będziesz komunikował się za pomocą np. bluetootch podpiętego pod złącze arduino na Discoverce, to zmieniasz port COM w menu.
I jeszcze jedna uwaga. Przy sterowaniu przez program AntScope, analizator EU1KY ma być ustawiony na ekranie głównym.

Co do zrzutów z menadżera - rozwiń pozycje HID oraz COM. Przy "zwiniętych" pozycjach nic nie widać.
73 Paweł
Odpowiedz
Tak, wiem że trzeba rozwinąć. Kapnolem się jak wysłałem. Kable próbowałem dwa. Są od ładowarki. Jutro jak wrócę z pracy to spróbuję z innym, takim nie od ładowarki. Z arduino pamiętam że pokazywal się por z ch340 a tutaj nic.
Także zmienię komputer na laptopa
Tak mam ustawione w konfiguracji , teraz probuje na innym kompie i tez nic    

Teraz widzi , ja chyba zle podlaczalem wczesniej , bo uzywlem mikro USB a teraz podlaczylem do mini

Teraz cos jest nie tak , w menadzeze jest port 6 zas w analizatorze 1 W programie Antscope wybieram i taki i taki , ale nieststy nie da sie uruchomic programu

Moze zaczniemy od tego , do ktorego gniazda w analizatorze mam podciac kabel USB ?
Wojtek

Toledo

Hiszpania
Odpowiedz
(17-08-2019, 7:20)EC4AGT napisał(a): Moze zaczniemy od tego , do ktorego gniazda w analizatorze mam podciac kabel USB ?
mini USB
[Obrazek: STM32F746G-DISCO-top-layout-connect-to-PC.jpg]
Odpowiedz
Czyli pierwsze gniazdo z lewej. Dalsze próby będę robić później bo jestem po nocce. Teraz tak na szybkiego próbowałem i nic z tego nie wyszło. Jaka wersję programu polecasz? Pytam bo w niektórych oprócz programu był plik zakończony dll i może należy go gdzieś wpisać.
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc
Witam
Wracam do tematu podlaczenia analizatora do komputera. Wczoraj , jak podlaczylem wykryty zostal port Com 6 . Dzis nie pokazuja sie porty Com i LTP ale pokazuje sie nieznany port USB . Probuje zrobic aktualizacje sterownikow z folderu en.stsw-stm 32102 ale nie wykrywa. Moze sa inne sterowniki ? Ja probowalem sciagnac ze strony ST ale po rejestracji i probie sciagniecia powracam do okna rejestracji.    
Wojtek

Toledo

Hiszpania
Odpowiedz
(16-08-2019, 16:13)HA3HZ napisał(a): Cześć Wojtek,
przeczytaj to, co napisałem na mojej stronie, może pomóc.
73, Gyula

Super strona
Dzięki
Odpowiedz
Super. Tak. Po madziarsku. Dobry wujek Google wszystko tłumaczy.
Bardzo dobra strona. Brawo
Tak to teraz wygląda , w programie Antscope kiedy port jest ustawiony na Com 1 zakładki u góry są podświetlone i można je uruchomić . Uruchamiam program naciskając RUN i wtedy wyskakuje okienko z błędem komunikacji.
W menadżerze zas wykrywany jest port Com 21 ale z błędem. Kiedy w programie ustawie port 21 to wtedy analizator nie jest wykrywany. Nie wiem jaki sterowniki należy zainstalować aby port 21 nie miał błędu

Wojtek

Toledo

Hiszpania
Odpowiedz
(19-08-2019, 0:15)EC4AGT napisał(a): Super. Tak. Po madziarsku. Dobry wujek Google wszystko tłumaczy.
Bardzo dobra strona. Brawo
Tak to teraz wygląda , w programie Antscope kiedy port jest ustawiony na Com 1 zakładki u góry są podświetlone i można je uruchomić . Uruchamiam program naciskając RUN i wtedy wyskakuje okienko z błędem komunikacji.
W menadżerze zas wykrywany jest port Com 21 ale z błędem. Kiedy w programie ustawie port 21 to wtedy analizator nie jest wykrywany. Nie wiem jaki sterowniki należy zainstalować aby port 21 nie miał błędu

Spróbuj przestawić port w komputerze z 21 na jakiś z zakresu 1 do 4
pozdrawiam
Witek
Odpowiedz
[Obrazek: Driver_port_21.jpg]

Odpowiedz
Wojtku,

Jaki typ analizatora masz ustawiony w programie AntScope( górne menu, zakładka Configure ) ?

Sprawdź, czy antywirus, defender windowsowy lub inny magiczny program do ochrony nie robi problemów - nie blokuje na siłę instalacji sterowników lub komunikacji po wirtualnym porcie COM.

Na jakim ekranie masz ustawiony eu1ky podczas odczytu danych przez program AntScope ?

Twoje problemy są bardzo dziwne i nietypowe i najprawdopodobniej związane z windowsem ( pod warunkiem, że poprawnie masz podpięty analizator do komputera miniUSB<->USB ).

Od siebie dodam, że AntScope (v4.3.4) uruchamiam tylko pod linuksem ( choć to program tylko windowsowy ), we wbudowanym programatorze w Discovery mam firmware J-Link od Seggera, a nie ST-Link od ST, w zakładce Configure ustawione AA-600, port COM ustawiony na COM33.
Jak widzisz jest to bardzo nietypowe połączenie i konfiguracja z którą nie ma najmniejszych problemów - wszystko poprawnie działa.

Pod windowsem tym bardziej powinno to działać i nie stwarzać nawet najmniejszych problemów.
73 Paweł
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości