Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator EU1KY
(26-06-2019, 20:23)SP9BSL napisał(a): @KLIMA ja mam nawinięte RG316 z mniejszym promieniem niż zalecany bo typowy rdzeń z kabla VGA to wymusza, od ponad dwóch lat pracuje bez najmniejszego problemu, nie widzę żadnych skutków ubocznych dla kabla...

OK, dzięki, to nawijam.
Odpowiedz
Witajcie,
Troszkę pobawiłem się WSPRem via nasze ustrojstwo...
W moim egzemplarzu z portu S2 ustawionego na 8mA wychodzi ok 11...12dBm i to jest najwięcej co udało mi się uzyskać. Sprawdziłem widmo sygnału i wychodzę w eter bez dodatkowych filtrów/boosterów. Do 3-ciej harmonicznej wszystkie prążki wychodzą poniżej 40 dB poniżej sygnału właściwego dopiero 3 harmoniczna jest ok. 10 dB poniżej częstotliwości nadawania. Docelowo pewnie BPF + boosterek....może fajny BPF z dwradio (ta poprzednia wersja ze wzmacniaczem), który chwilowo mi zalega...

Wczoraj wieczorem "zapuściłem" nadawanie bezpośrednio z ustrojstwa (antena FD4) na pasmach 40, 20 i chwilkę na 80m. Sporo stacji z Europy głównie zachodniej zdekodowało mój sygnał. Najdalej doleciało do wysp kanaryjskich na 20m. Natomiast dzisiaj wieczorem już kompletna lipa zero dekodowań na 40 i 20m przez ok. godzine....zakładam, że na pasmach jest większy ruch i mocniejsze stacje mnie przykryły a możliwe, że i słabsza propagacja. Do sprawdzenia kto mnie odebrał używam mapy z wspnet.org. Chwilę później przerzuciłem się na konfigurację "gruby stefan" czyli mchf z 0.5W output i już zaczeli mnie dekodować.

73
Darek
Odpowiedz
Witam,

(28-06-2019, 20:42)SO6R napisał(a): Troszkę pobawiłem się WSPRem via nasze ustrojstwo...
W moim egzemplarzu z portu S2 ustawionego na 8mA wychodzi ok 11...12dBm i to jest najwięcej co udało mi się uzyskać.
...
Wczoraj wieczorem "zapuściłem" nadawanie bezpośrednio z ustrojstwa (antena FD4) na pasmach 40, 20 i chwilkę na 80m.

Nie wiem czy wiesz, ale na wyjściu S2 analizatora masz przebieg prostokątny o bardzo stromych zboczach.

Prostokąt jest również na wejściu pomiarowym, tyle że amplituda jest w okolicach 40mVpp.
73 Paweł
Odpowiedz
Witam Pawle,

Dokładnie tak jest jak mówisz i też napisałem ....3 harmoniczna jest ok. 10 dB poniżej poziomu częstotliwości nadawania/docelowo pewnie BPF.....

A tak przy okazji czy ktoś mógłby wskazać jakie są kryteria (może dokument źródłowy/norma) aby powiedzieć, że sygnał jest dostatecznie odfiltrowany z harmonicznych i innych śmieci?

73
Darek
Odpowiedz
Chciałbym krótko wprowadzić tryb pracy tego urządzenia pomiarowego:

- podwójny oscylator sterowany kwarcowo (SI5351A) generuje dwa
Sekwencje impulsów o kwadratowej fali, w odstępie częstotliwości 10031 Hz.

- jedna częstotliwość jest podawana do dwóch mieszadeł (NE612), druga do
a) mostek pomiarowy, do którego podłączona jest antena,
b) dla celów porównawczych, mieszacz 2.

Mostek pomiarowy jest połączony z mieszadłem 1.

Wygenerowane sygnały LF są filtrowane (filtry dolnoprzepustowe) i przesyłane do systemu audio. Codec dostarczony.
Dalsza obróbka odbywa się cyfrowo (filtrowanie, obliczanie współczynnika korygującego, obliczanie współczynnika korygującego).
amplitudy i fazy, które następnie stają się R, X oraz SWR i S11. jest obliczana.

Ale to nie wszystko - nawet wartości dla sieci dopasowania mogą być następujące można obliczyć (L-członek).

W zakresie od 290 MHz oceniane są 3. harmoniczne, a w szczególności Odległość częstotliwości drgań podstawowych wynosi wtedy tylko 3344 Hz.
Od 870 MHz używane są 5-te harmoniczne z odległością 2006 Hz.

W przypadku kalibracji, cały zakres jest chybotany, w każdym przypadku z 0 Ohm, 50 ohm i otwarte wejście.

Tłumaczenie z użyciem DeepL
Odpowiedz
@SO6R
Norma zawsze wynosiła -40 dB poniżej nosnej postawowej i nie wiecej jak 50 mW.
Praktykujący teoretyk
Odpowiedz
Witam Darek .
Nie bardzo rozumiem . To z samego analizatora podłączonego do anteny uzyskałeś te potwierdzenia?
Odpowiedz
(29-06-2019, 6:35)SP9FKP napisał(a): @SO6R
Norma zawsze wynosiła -40 dB poniżej nosnej postawowej i nie wiecej jak 50 mW.

Dzięki....wygląda na wymóg FCC dla nadajników wypuszczonych przed 2003...obecnie wg FCC jest -43dB i nie ma już tej 50mW wartości bezwzględnej. Wg FCC dla urządzeń nadających w zakresie 30 do 225 MHz jest -60 dB poniżej nośnej.

Czy wymóg europejski dalej jest -40 dB i 50mW?

73
Darek

(29-06-2019, 7:50)SP8GPQ napisał(a): Witam Darek .
Nie bardzo rozumiem . To z samego analizatora podłączonego do anteny uzyskałeś te potwierdzenia?

Tadeusz, Tak 10mW już wystarczy a czasem nawet 1 mW aby być słyszanym.
Przy dobrej propagacji i antenie koledzy z Europy przy ok 0dBm byli odbierani za oceanem

73
Darek
Odpowiedz
(29-06-2019, 7:51)SO6R napisał(a): Przy dobrej propagacji i antenie koledzy z Europy przy ok 0dBm byli odbierani za oceanem

To zależy od pasma/pory dnia/anteny.
Panowie - posiadanie znaku zobowiązuje do przestrzegania podstawowych zasad a już w ogóle tej podstawewej: nie generowania śmietniska w eterze. Funkcja WSPR czy inna np. o zgrozo FT8, która umożliwia "nadawanie" z tak prostego urządzenia wymusza na delikwencie konieczność poznania tych zasad a to widze kuleje. Kurcze kiedyś aby dostać znak delikwent musiał się wykazać mając licencję nasłuchowca dzisiaj jest "róbta co chceta" i na pasmach pojawiają się ludzie którzy nie mają pojęcia o tychże właśnie prostych zasadach... Niby mW ale skoro tak daleko się "dolatuje" to przecież na harmonicznych będzie podobnie.

Zachęcam do zapoznania się z budową choćby prostego filtra LPF (na sieci pełno jest kalkulatorów lub gotowych rozwiązań) który o ironio można już EU1KY pomierzyć. Fajna zabawa i satysfakcja z tego że coś się udało zrobić.

73 Sławek
Odpowiedz
Witam Sławku .
Emisji ciągle przybywa i wymagania co do umiejętności i sprzętu coraz większe .
Ja wychowany jestem na CW i AM , później SSB. Emisję cyfrowe mnie nie rajcowały . Dla mnie FT8 to kosmos , stąd te pytania .
pozdrawiam
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości